04 Ekim 2014 15:39

Tuncel: Tehlike geçmiş değil

Kobanê Kantonu'nda temaslarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve DTK heyeti, Kobanê'deki duruma ilişkin açıklamada bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, YPJ/YPG güçlerinin çetelerin saldırılarını önemli oranda kırdığını, ancak halen tehlikenin geçmediğini belirtti.

Tuncel: Tehlike geçmiş değil
Paylaş

Kobanê Kantonu'nda temaslarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve DTK heyeti, Kobanê'deki duruma ilişkin açıklamada bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, YPJ/YPG güçlerinin çetelerin saldırılarını önemli oranda kırdığını, ancak halen tehlikenin geçmediğini belirtti.

Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat'ın da bulunduğu heyet, Kurban Bayramı'nın ilk günü Kobanê'yi ziyaret etti. Heyeti Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim ve hükümet üyeleri karşıladı. Heyetin ziyareti hakkında kısa bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bütün halkların aklının ve yüreğinin Kobanê'de olduğunu ifade ederek, "20 günden bu yana 20 kez 'Kobanê düştü' denildi. Ama bu güne kadar bu tarihi direniş sürdü. Bu direniş, Rojava ve Kobanê'ye olan güveni artırmıştır" dedi. Hem diplomatik hem de direniş alanın büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Yüksekdağ, sınır hattında sürdürdükleri eylemlerinin devam edeceğini kaydetti. Eylemlerin daha kalabalık ve kitlesel olacağına dikkat çeken Yükekdağ, "Buradaki savaşçılar da rahat bir şekilde sırtlarını bize dayayabilirler" diyerek konuşmasını bitirdi.

Kanton Başbakanı Enver Müslim ise, savaşın ve direnişin sürdüğünü söyledi. Rojava'daki modelin ve devrimin boğulmaya çalışıldığına işaret eden Müslim, "Ama başaramayacaklar. Bu gün Kobanê halkı camilerinde namazlarını kıldılar. Buranın sahibi olan biziz, işgalcilere topraklarımızda yer yok" dedi.

Heyet daha sonra bayramlaşırken, basına kapalı olarak bir süre toplantı gerçekleştirdi. Görüşmelerinin ardından heyet Kobanê'den ayrıldı.

'BOMBARDIMANDA GEÇ KALINDI'

Kobanê'deki temasların ardından geri dönen heyet adına açıklamada bulunan Sebahat Tuncel, Karadeniz'den Ege'ye kadar, sivil toplum örgütlerinden kadın kurumlarına ve siyasetçilere kadar herkesi direnişte yer aldığını söyledi. Tuncel, YPG ve YPJ savaşçılarının direnişte olan halka selam yolladığını belirterek, 2 gündür çok yoğun bir çatışma halinde olduklarını söylediklerini aktardı. YPG ve YPJ savaşçılarının kendilerine dönük saldırıları kırdıklarını belirttiğini ifade eden Tuncel, ancak tehlikenin geçmediğine vurgu yaptı ve Kobanê halkının direnişinin IŞİD saldırılarını bertaraf ettiğini kaydetti. IŞİD mevzilerinin uluslararası koalisyon tarafından bombalandığını, ancak bunda geç kalındığının altını çizen Tuncel, "Oradaki yetkililer 'Bombalama zamanında olsaydı bu gün IŞİD şehre bu kadar yaklaşmazdı' dedi. Bu konuda kendi öz gücüne inandıklarını söylediler ve saldırıları kırdıklarını belirttiler" dedi.

Tuncel, "Türkiye barışının yolu Kobanê'den geçer. Ve tüm uluslararası güçleri ve Türkiye demokrasi güçlerini, Türkiye hükümetini verilen bu mücadeleye destek sunmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı

YÜKSEKDAĞ: İNİSİYATİF YPG/YPJ'NİN ELİNE GEÇTİ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da yaptıkları görüşme ve gözlemlerine ilişkin basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Kobanê Kantonu yetkilileri ile YPG ve YPJ savaşçılarıyla görüştüklerini, onlara bütün halkların dayanışma selamlarını götürdüklerini belirten Yüksekdağ, halka ise PYD ve savaşçıların selamlarını getirdiklerini söyledi.

'MORALLERİ ÇOK İYİYDİ'

Kobanê'deki duruma ilişkin "Moralleri çok iyiydi. Çok yoğun ve yorgun bir gece geçirmişlerdi. Ama buna rağmen çok moralliydiler" ifadelerini kullanan Yüksekdağ, Kobanê yetkililerinin kendilerine "Belki şimdiye kadar 20 kez Kobanê'nin düştüğünü açıkladılar. Ama hala ayakta olan biziz" dediklerini aktardı. Şimdiye kadar Kobanê'de herhangi bir sokak çatışmasının olmadığını aktaran Yüksekdağ, şunları söyledi: "PYD'liler bize dün gece bir sızma girişiminin olduğunu, ancak bu girişim sonucunda IŞİD'in 18 kayıp vererek geri çekildiğini, bildirdiler. Orada bize, 'IŞİD burada bayram namazı kılacağını söylüyordu. Ama biz sabah halkımızla bayram namazı kıldık. Çünkü burası bizim yurdumuzdur. Bizden başka kimse burada bayram namazı kılamaz' dediler."

'YPG İNİSİYATİFİ ELE GEÇİRDİ'

Dün gece yaşanan çatışmaların ardından YPG/YPJ'nin önemli anlamda inisiyatif elde ettiğinin altını çizen Yüksekdağ, PYD'lilerin IŞİD konusunda uluslararası güçleri de eleştirdiğini belirterek, PYD'lilerin "Bu saldırılar bizim halkçı yönetimimize karşıdır. Biz de Kobanê için direniyoruz, direneceğiz" dediklerini söyledi.

Kobanê halkı ile bayramlaştıklarını da dile getiren Yüksekdağ, "Direniş bayramını onlarla kutladık, özgürlük bayramını da onlarla birlikte kutlayacağız" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kurban kesimini protesto ettiler

SONRAKİ HABER

Durdurma kararı çıktı köylüler göçten kurtuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...