04 Ekim 2014 11:00

Erdoğan: Biden benim için tarih olur

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in açıklamalarına tepki gösterdi

Erdoğan: Biden benim için tarih olur
Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in açıklamalarına tepki gösterdi

Bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kılan Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamaları sorulan Erdoğan şunları söyledi:

"Bu konuda eğer Biden bu tür ifadelerle kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle ifade sadır olmamıştır. Bir defa kimse Türkiye'ye -o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım- ve bu dönemde yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne bakın terör örgütü diyorum en ufak yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport ettik. Bunu yapan bu Türk hükümetidir. Bunu bilmelerine rağmen Fransa diyor ki benden bin savaşçı orada, İngiltere açıklama yapıyor BM 'de. 600 savaşçı şu anda orada diyor. Bunları kendileri söylüyor. Kendileri söyledikleri halde Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak yanlış bir şey. Esefle karşıladım. En son ABD'de bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerinde bu noktada "biz yanlış yaptık", "böyle bir duruşumuz oldu", "siz haklıydınız", asla böyle bir şey olmamıştır. Onu da söylüyorum ve sayın Biden, eğer Harvard’da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşılarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir"

‘UYARILARIMIZI DİNLESELERDİ BUNLAR YAŞANMAZDI’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in açıklamalarının sorulması üzerine şunları şöyledi, "Bu eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve başta Joe Biden çok iyi biliyor ki Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor. Ve 4 yıldır yaptığı uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı bu acılar yaşanmazdı. Burada herkesin tarihi sorumluluğu var. Ama hiçbir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir. Türkiye en başından itibaren, mültecinin ilk geldiği tarihi hatırlıyorum. 24 Nisan 2011'den bu yana 1 buçuk milyonu aşkın mülteciyi misafir etmiş, hala Kobani'den şuanda gelen mülteci kardeşlerimiz var. Bu mültecilerin etnik ve mezhebi kimliklerine hiç bakmamıştır. Sünni, Şii, Hıristiyan, Arap, Kürt, Türkmen, Ezidi, Suriye ve Irak'tan gelen bütün bu misafirleri ağırlarken hiç kimsenin Türkiye'yi eleştirme hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Kim olursa olsun, bunu ifade etmek bizim görevimizdir. Ayrıca yabancı savaşçılar konusunda Türkiye her zaman engelleyici tutumunu sürdürmüştür. Esas burada tarihi sorumluluğa sahip olan ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 4 yıldır bir halkın çektiği ıstıraba bu kadar sessiz kalan G5 ülkeleridir. Biraz önce burada Suriyeli Müslüman önümüzden geçti, çocuklar kucakladı. Hepsi Türkiye'ye teşekkür ettiler. Biz kimin eleştirdiğine bakmayız. Suriye halkının bize bugün bayram sabahı ettiği dualara Allah da tarih de bütün insanlık da şahittir."

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA: 'BİDEN ERDOĞAN'A HAYRANLIK DUYUYOR'

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Suriye'deki durumdan, aralarında Türkiye'nin de olduğu, bölgeye "para ve silah akıtan" müttefikleri sorumlu tutmasının ardından Biden'ın Sözcüsü, yaptığı açıklamada Başkan Yardımcısı’nın aslında konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Biden’ın Erdoğan’a “hayran olduğunu” söyledi.

BİDEN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD’in güçlenmesinin sorumlusu olarak aralarında Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da olduğu ABD’nin bölgedeki müttefiklerini göstermişti. Bu politikaların belirlenmesindeki ABD sorumluluğuna değinmeyen Biden, Erdoğan'ın kendisine "siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz" dediğini aktarmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê ile dayanışmak için sınıra gidenler engelleniyor

SONRAKİ HABER

Boğaz yine kızıla büründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...