04 Ekim 2014 10:46

Kobanê ile dayanışmak için sınıra gidenler engelleniyor

IŞİD saldırılarına karşı direnen Kobanê halkına destek olmak için Suruç’a sınıra gitmek isteyen yurttaşların Suruç’a girişi engelleniyor.

Kobanê ile dayanışmak için sınıra gidenler engelleniyor
Paylaş

Kurban Bayramı'nı "direniş bayramı"na dönüştürmek için HDP, DBP ve DTK'nin yaptığı çağrı, birçok kentte etkisini gösterdi. Birçok merkezde binlerce yurttaş, araçlarla Kobanê sınırına doğru yola çıktı. Adana, Mersin, Elazığ, Siirt, Van ve Bitlis’ten yola çıkanlar, Suruç girişinde polislerce engellendi. Engel tanımayan halk ise araçlardan inip tarlalar üzerinden Suruç'a doğru yürüyüşe geçti.

Elazığ'dan Suruç'a gitmek için yola çıkan onlarca araç Suruç'a 45 km kala durduruldu. Araçların durdurulduğu yerde polis geçişlere izin vermiyor. Gün boyu defalarca durdurulan ve milyarlarca ceza yazılan araçlar salınmadığı için yüzlerce kişi yolda bekletiliyor. Elazığlılar Suruç’a gitmek istiyor ama polis engelliyor.


Mersin ve Adana'dan Suruç'a hareket eden yurttaşlar, otobanın Birecik yol ayrımında polisler tarafından durduruldu. Valilik kararı gereği ilçeye giremeyeceklerini söyleyen polisler ile kitle arasında yaşanan tartışmanın ardından yurttaşlar araçlarından inerek, tarlalar üzerinden sınıra yürüyor. Yaklaşık 200-300 kadar yurttaş, 15 kilometrelik yolu aşarak sınıra gitmeyi hedefliyor.

Öte yandan Siirt'ten Suruç'a gelen bir konvoy ise, gece saatlerinde ilçe girişinde polisler tarafından durduruldu. Valilik kararı gereği Suruç nüfusuna kayıtlı olmayanların ilçeye alınmayacağını belirten polislere tepki gösteren yurttaşlar, kararı görmek istedi. Polislerin gösterdiği kararın sadece araçların aranmasına dair olduğunu gören yurttaşlar, bunun ilçeye girişlerine engel bir karar olmadığını söyleyerek, barikatı aştı ve sınıra gitti.

İZMİR

İzmir'de Kobanê halkı ile dayanışmak için dün gece Urfa'nın Suruç ilçesine doğru yola çıkan ve resmi belge eksikliği gerekçe gösterilerek bekletilen KESK, HDP ve ÇHD'den oluşan grubun engellenmesi Kemalpaşa'daki Emniyet Müdürlüğü önünde protesto edildi. Açıklamada konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, IŞID çetelerine engel olmak gereken AKP hükümetinin halklarla dayanışan Türkiye halklarına engel olmak istediğine dikkat çekerek, "Bizler ne olursa olsun, Kobanê halkı ile dayanışmamızı sürdüreceğiz. İzmir Emniyet Müdürlüğü her defasında bize zorluk çıkartıyor. Araçların belgesinin olmadığını ileri sürüyor ya da başka gerekçelerle araçlarımızı durduruyor. Bizler başka araçlar bulup yolumuza devam ediyoruz. Dayanışmamızı sürdüreceğiz. Halkların dayanışmasına engel olamayacaksınız" dedi

VAN

Van'da yüzlerce yurttaş Suruç'a doğru yola çıktı. DBP, HDP ve KESK'in çağrısı ile DBP il binasının önünde toplanan yurttaşlar sık sık " Biji Berxwedana YPG","Biji Berwedana Kobanê" sloganları atarken yurttaşlar 3 otobüs, 5 transit ve onlarca yurttaşlara ait özel araçlarla Suruç'a doğru yola çıktı.

BİTLİS

Kobanê direnişine destek vermek ve bayramı direniş bayramına çevirmek isteyen insanlar yollara düşmeye başladı. Bitlis'te DBP ve HDP il Örgütü'nün çağrısı ile il binası önünde toplanan yüzlerce yurttaş "Biji Berxwedana YPG" sloganları attı. Burada kısa bir açıklama yapan DBP Gençlik Meclisi üyesi Mikail Altun, Kobanê'de yaşanan vahşete yurtsever gençlik olarak seferberlik ruhu ile sınıra akacaklarını belirtti. Konuşmanın ardından yurttaşlar 5 transit ve onlarca özel araçlar Suruç'a doğru yola çıktı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır merkez ve ilçelerden de çok sayıda araç, sabah saatlerinden itibaren DBP parti örgütleri önünde bir araya geldikten sonra yola çıktı. Fakat yola çıkan tüm araçlar Urfa yönüne giden diğer tüm araçlarla birlikte kent çıkışında 500 evler mevkiinde zırhlı araçlar eşliğinde yol üzerinde kurulan barikatla durduruldu. Araçları durduran polisler, Urfa Valiliği tarafından verildiğini ileri sürdükleri bir karar gerekçesiyle geçişlere izin veremeyeceklerini söyledi.

Yolun kapatılması nedeniyle yüzlerce araç kuyruğu yaşandı. Bulundukları araçlardan inen halk polise tepki gösterdi. Polis amirleri ile görüşen DBP'li yöneticiler gerekirse yola yürüyerek devam edeceklerini ifade etti. Sorunun çözülmesi için yetkililerle görüşmeler halen devam ediyor.

Dİyarbakır Eğitim-Sen Şubesi üyeleri de sabah saatlerinde Bağlar Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelerek araçlarla yola çıktı. Emekçiler, Kobanê direnişinin bir parçası olmak için bayram boyunca sınır hattında olacaklarını belirtti. Emekçiler, "Katil DAİŞ işbirlikçi AKP" sloganlarıyla dört minibüs ve çok sayıda özel araçla hareket etti. Yola çıkan Eğitim Sen'liler de diğer kişilar gibi kent çıkışında polis engeline takıldı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinden yaklaşık 300 kişi, DBP ilçe binası önünde bir araya gelerek Suruç'a doğru hareket etti. Çınar'dan yola çıkan gurup Diyarbakır-Urfa yolunun 5'inci kilometresinde kendilerini bekleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Çınar Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Cengiz, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akat ile birlikte Suruç'a doğru hareket etti.

MALATYA

Malatya Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, başlatılan çadır eylemi de 4. gününde devam ederken, dün gece saatlerinde çadır eyleminde bulunan onlarca kişi, Suruç'ta devam eden direnişe katılmak amacıyla sınıra gitti. Malatya merkez Emeksiz Üst Kavşağı'nda halkın desteğiyle slogan ve halaylarla devam eden eylem, sabah saatlerinde ise eyleme destek sunan halkın bayramlaşmasıyla sürdü.

Var olan kazanımlarının saldırı altında olduğu bir dönemde bayramın ancak direnişle karşılanabileceğini söyleyen eylemdekiler, eylemlerinin aralıksız devam edeceğini ifade etti.

Dün gece saatlerinde eylemin gerçekleştiği çadırdan onlarca kişi Suruç-Kobanê sınırında devam eden direnişe katılmak amacıyla bir minibüsle Suruç ilçesine doğru yola çıktı. Ancak Suruç ilçesine gitmek isteyenler, Malatya çıkışında bulunan Polis Okulu önünde polislerce durduruldu. Genel Bilgi Taraması'ndan (GBT) geçirilmesinden sonra yola devam edilmesine izin verildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

YPG: Kobanê\'de saldırılar kırıldı, çatışmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Biden benim için tarih olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...