04 Ekim 2014 06:00

Uçanyol bu bölgeyi batıracak

İzmir’de Damlacık’tan sonra bir bölge daha yolun ve rantın kurbanı olacak. Uçanyol’u İzmir Otogarı’na bağlayacak olan yol projesi kapsamında başta Konak’ın İsmetpaşa Mahallesi olmak üzere birçok mahallede evler yıkılacak.

Uçanyol bu bölgeyi batıracak
Paylaş

Metehan UD
İzmir


İzmir’de Damlacık’tan sonra bir bölge daha yolun ve rantın kurbanı olacak. Uçanyol’u İzmir Otogarı’na bağlayacak olan yol projesi kapsamında başta Konak’ın İsmetpaşa Mahallesi olmak üzere birçok mahallede evler yıkılacak. İsmetpaşa Mahallesi halkı ise huzursuz. Vatandaşlar bir yandan oturdukları mahalleyi terk etmek istemiyor. Diğer yandan evlerine çok az fiyat biçilmesinden şikayet ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kent içi ulaşımı rahatlatmak iddiasıyla yapımına başladığı Uçanyol projesi bölgedeki birçok mahallenin kaderini de değiştirecek. Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma için bir taraftan bölgedeki tespit çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da ev sahiplerini görüşmeye çağırıyor.

MAHALLELİ TEDİRGİN

Peki halk bu durumu nasıl karşılıyor? Bunu öğrenmek için İsmetpaşa Mahallesi’nde alıyoruz soluğu. Mahalleli o kadar tedirgin ki haber için bulunduğumuz 3660. Sokak’ta fotoğraf çekmeye çalıştığımızda, bizi belediyeden sanarak, “Evlerimizi başımıza mı yıkmaya geldiniz?​” diye tepki gösteriyorlar. Durumu izah edince nihayetinde görüşebiliyoruz.

‘İKİ AY İÇİNDE BOŞALTIN DİYORLAR’

2 katlı evlerine 140 bin TL verilmek istendiğini dile getiren bir vatandaş, “Burada iki aile kalıyor. Biz bu paraya bir ev bile alamayız. Eşim emekli olduğu halde, bankaya borcumuz olduğu için çalışıyor. Belediyeye gittiğimizde bizi muhatap alan kimse yok. Mahallemizden ayrılmak istemiyoruz. Sattığımız zaman ise en geç iki ay içinde evi boşaltmamızı istiyorlar. Aksi takdirde suyumuzu kesmekle korkutuyorlar” diyor.

‘NEYE İMZA ATTIĞIMI BİLMİYORUM’

78 yaşındaki Melahat teyze 50 senedir bu bölgede oturuyor. İki evlerine 85 bin TL verildiğini söyleyen Melahat Teyze, “Buralardan ev versinler bana. Bu bölgeden ayrılmak istemiyorum. Ben huzurevine gitmem. Çocuklarım kendilerine bakamıyor ki yanlarına gideyim. Çocuklarımın hepsi işsiz, aç, borçları var. Emekli maaşım yok, fakir aylığı ile yaşamaya çalışıyorum. Bana bir şeye imza attırdılar ama neye imza attığımı bilmiyorum” diyor.

‘BÖLGEYİ PEŞKEŞ ÇEKECEKLER’

Başka bir mahalleli de bölgeyi anlatarak “Burası İzmir’i tepeden gören en güzel bölgelerden biri, çevre düzenlemesi de bittiğinde ve kentsel dönüşüm geldiğinde buralar ranta açılacak. Buranın değeri biçilemeyecek. Sonra buraları kim bilir kimlere peşkeş çekecekler. Kendi yandaşlarını zengin etmek için buradaki insanların ekmeklerine el koyacaklar. Bölge insanının yaşamına son vermek gibi bir şey bu durum” dedi.

‘MAHALLEMİZDE HERKES AİLE GİBİDİR’

Yol projesinin mahalleye büyük bir darbe vuracağını söyleyen Gülseren Meral, 24 yıldır bu mahallede oturuyor. Meral, “Burada kurulu bir sosyal düzenimiz ve İzmir’in birçok yerinde dahi rastlanamayan kardeşlik ilişkilerimiz var. Mahallemizde herkes aile gibidir. Herkes birbirine güvenir, dışarı çıkarken evlerimizin kapısını dahi açık bırakırız. Evine ekmek alamayan insanların dahi konutları yıkılacak. Göz göre göre bizi ötekileştiriyorlar” dedi.

‘BAYRAMI ZEHİR ETTİLER’

40 yıldır mahallede bulunan Musa Akman ise 32 yıldır mahallenin bakkal amcası. Musa Akman, “Evlerimizi tapuya kaydettirdiğimizde bize buradan yol geçmeyeceğini söylediler ama sonra Uçanyol gündeme gelince işin rengi değişti. Bize öncesinde söyleselerdi yatırım yapmazdık. Sadece ev sahipleri değil bu sokakta ev kiralayanlar bile mağdur durumda” dedi.
Büyükşehir Belediyesine seslenen Akman şunları söyledi: “Madem insan merkezli düşünüyorsunuz neden halkı evlerinden ediyorsunuz. Halkın psikolojisi bozuldu. Sabahlara kadar uyuyamayan insanlar var. Bundan dolayı hastalanıp ölen insanları da biliyorum. Bunların hesabını kim verecek. Belediye ölçüm yaptıkça halk daha da tedirgin oluyor. Bize bayramı da zehir ettiler, asıl kurban da biz olduk. Ne zaman kafamıza bıçak vurulacak diye bekliyoruz. Bizi ‘uzlaşmaya’ çağırıyorlar ama kiminle uzlaşacağız. Derdimi anlatmaya çalışıyorum. Dosyamı önüme koyuyor senin evin değeri bu. Resmini çektiğin her şey para mı?​”


KOCAOĞLU İÇİN ÇALIŞMAMIZIN KARŞILIĞI BU MU?

Hasan Bucak: 33 senden beri buradayım. Ben komşularımı terk etmek istemiyorum. Para el kiridir. Ne verirlerse versinler gitmem buradan. Belediyeye gittim, isyan ettim oradaki memurlara. Onlar da ‘Nereye gidersen git, değişen bir şey olmayacak’ dediler. 3 katlı evime 228 bin TL verdiler. Biz seçimlerde Kocaoğlu’ya çalıştık çalışmamızın karşılığı bu mu? Biz bu yolu istemiyoruz.
İpek Yılmaz (50 yıllık mahalleli): Milletin eline azar azar para verip gönderiyorlar. Bu kışta nasıl ev bulacağız. Arıyoruz, arıyoruz bulamıyoruz. Geçen gün de bizim evi gelip ölçtüler. Evimizi vermiyoruz. Madem öyle bize buralarda ev versinler. Millet, çoluğunun çocuğunun boğazından kısarak bu evleri yaptırdı.

ÖNCEKİ HABER

Bir direniş bayramı daha!

SONRAKİ HABER

Dubai Port: Dava da bitti çevre de!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...