04 Ekim 2014 06:00

Sonunda gülen işçi olacak!

Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ICF ankastre cihazları fabrikası önündeki direniş 58. günü geride bıraktı. Mesai bitiminde fabrikada çalışan işçi arkadaşları ile bayramlaşan işçiler, bayrama mücadele kararlılığıyla girdi.

Sonunda gülen işçi olacak!
Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ICF ankastre cihazları fabrikası önündeki direniş 58. günü geride bıraktı.  Mesai bitiminde fabrikada çalışan işçi arkadaşları ile bayramlaşan işçiler, bayrama mücadele kararlılığıyla girdi.  

Adil Eyigün ICF’de tam 26 yıl çalışmış. Direnişte 58 günü geride bıraktıklarına dikkat çeken Eyigün, hiç kimsede yılgınlık olmadığını söyledi. Eyigün, “Bazı mücadeleler sabır işi. Arkadaşlarımız bizi çok destekliyor. Onlar içeride biz dışarıda direniyoruz. Moralimiz çok yüksek” diye konuştu.  Sermayeden korkmadıklarını kaydeden Eyigün, şöyle devam etti: “Sermaye bizi üzmeye,  moralimizi bozmaya çalışıyor ama biz de bir problem yok. Biz hayatımızı devam ettireceğiz. Bizim vicdanımız rahat. Biz başaracağımıza inanıyoruz. Sonuçta gülen işçi olacak.” İşsiz kaldıkları için maddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Eyigün, Kemer sıkıyoruz anlayacağınız. Ama sonu aydınlık olduğu için bizde bir sorun yok” dedi.

‘BAYRAMA BURUK GİRİYORUZ’

Bayrama buruk girdiklerini anlatan Savaş Tekin, yaklaşık 2 aydır işsiz olduklarına dikkat çekti. Tekrar işlerine dönmek istediklerini ifade eden Tekin, “Aslında bize bayram müjdesi verilebilirdi” dedi. Bayramı eşi ve çocuğuyla evde oturarak geçireceğini söyleyen Tekin, “Gidecek yerlerimiz var ama gidecek paramız yok. Sinir, stresten uzak 1-2 gün geçireceğim. Onları da bu süreçte ihmal ettim. Onlar da destek veriyor bana ama bayağı birbirimizden ayrı kaldık” dedi. Bayramdan sonra da mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Tekin, kararlı olduklarını söyledi.

‘PLAN YAPAMADIK’

58 günün getirdiği mücadele ruhu ile bayrama girdiklerini belirten Barış Demir, işsiz oldukları için bu bayram plan yapamadıklarını söyledi. “Çalışıyor olsaydım bir yerlere gidebilirdik,  gezebilirdik. Bayramı eşimle ve oğlumla evde geçireceğim” diyen Demir, en büyük destekçisinin eşi olduğunu vurguladı.  Oğluna bayramlık alamadığını kaydeden Demir, oğlunun da bu durumu anlayışla karşıladığını ifade etti. “Eskiden okul harçlığı istiyordu, şimdi ben veriyorum almıyor. ‘Baba sen çalışmıyorsun, gerek yok. Çalışınca borcunu ödersin’ diyor” sözleriyle oğlunun desteğini anlatan Demir, mücadeleleri zaferle sonuçlanıncaya kadar direnmeye devam edeceklerini söyledi.

‘BEKLENEN GÜN GELECEKSE...’

Kararlı olduklarını belirten Hanım Sökmenli, “Beklenen gün gelecekse o günü beklemeye değer” dedi. Elektriğe, doğal gaza zam yapıldığını hatırlatan Sökmenli, “Verdikleri zam 3-5 lira, faturalara bir dünya zam yapıyorlar. Devlet zaten işçiyi hiç bir zaman düşünmedi. Umarım direnişi kazanırız da çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakırız” dedi.

İŞÇİYE İŞÇİ DESTEĞİ

Bayram boyunca fabrika kapalı olduğu için direnişe ‘bayram’ arası veren ICF işçileri vardiya bitimi ile ilk önce ICF’de çalışan arkadaşları daha sonra da Renta işçileri ile bayramlaştı. Vardiya bitiminde fabrika kapısında bekleyen arkadaşlarının yanına gelen ICF işçileri, arkadaşlarıyla bayramlaştı. İşçilerin desteği işçi servislerinde de devam etti. Servislere binen işçiler fabrikadan ayrılırken işçilere alkış ve sloganlarla destek verdi. İşçiler hep birlikte “Zafer direnen işçilerin olacak” diye slogan attı. Daha sonra ICF işçilerini Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Renta işçileri ziyaret etti. Servislerle ICF önüne gelen Renta işçileri, tek tek direnişteki işçilerle bayramlaştı.

ÖNCEKİ HABER

Bekle bekle nereye kadar!

SONRAKİ HABER

Bir direniş bayramı daha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...