03 Ekim 2014 16:54

Fransa da IŞİD’i Kıbrıs’tan vuracak

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, İngiltere’den sonra, Fransız Silahlı Kuvvetlerine, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik operasyonlarda Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü kullanabilmeleri için onay verdiklerini söyledi.

Fransa da IŞİD’i Kıbrıs’tan vuracak
Paylaş

İngiltere ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan savaş koalisyonuna katıldıktan sonra ilk bombardımanını Kıbrıs’tan kalan savaş uçaklarıyla yapmıştı. İngiltere’den sonra Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Fransız Silahlı Kuvvetlerine, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik operasyonlarda Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü kullanabilmeleri için onay verdiklerini söyledi.

Kasulidis, Baf’taki üssün, nakliye ve savaş uçaklarının, operasyon dönüşlerinde iniş yapmaları, ayrıca diğer acil durumlar için kullanılacağını kaydetti.

İNGİLTERE OPERASYONLARI GENİŞLETECEK

Öte yandan, İngilizler de Kıbrıs’taki üsleri olan Ağrotur’dan IŞİD’e yönelik operasyonlarını genişletme kararı aldı. İngiltere Başbakanı David Cameron Kıbrıs’a sürpriz bir ziyaret yapmış, buradaki savaş uçaklarının arttırılacağı bilgisini vermişti.

IŞİD’E KARŞI YENİ SALDIRILAR

ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları Irak topraklarında bulunan IŞİD hedeflerine yeni saldırılar düzenledi. Fransa koalisyon güçlerine destek amacıyla savaş uçağı sayısını arttıracağını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı koalisyon güçlerine bağlı insansız savaş uçakları ile IŞİD hedeflerine beş saldırı düzenlendiğini duyurdu. İngiltere ordusuna ait savaş uçaklarının destek verdiği saldırılarda Başkent Bağdat’ın batısında bulunan IŞİD’e ait iki konvoy hedef alındı. Son saldırılarla birlikte 8 Temmuz’da koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye topraklarında IŞİD hedeflerine yönelik başlattığı hava saldırılarının sayısı 300’ü aştı.

Fransa koalisyon güçlerine destek amacı ile üç savaş uçağı ve bir savaş gemisini daha bölgeye gönderme kararı aldı. Savunma Bakanlığı savaş gemisinin Basra Körfezi’ne demirleyeceğini ve ABD güçlerine her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.

Böylece Fransa’nın ABD öncülüğünde kurulan koalisyonda savaş uçağı sayısı dokuza yükseldi. Fransa Savunma Bakanlığı ayrıca bölgede istihbarat işlerinde kullanılmak üzere insansız hava aracı ve havada yakıt ikmali için yakıt taşıyan kargo uçakları ile de koalisyona destek vereceğini duyurdu.

MUSUL HÂLÂ IŞİD’İN ELİNDE

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.
Gözlemevine göre Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta şu ana kadar 171 bin kişi hayatını kaybetti. IŞİD Irak’ın Diyala eyaletinden Suriye’nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede ‘hilafet’ ilan ettiklerini duyurmuştu. Örgüt İnternet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Bağdadi’yi de ‘halife’ ve ‘Müslümanların lideri’ ilan etti.
(DIŞ HABERLER)



 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan\'dan Süleyman Şah mesajı

SONRAKİ HABER

Hong Kong\'da saldırı sonrası görüşme ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...