03 Ekim 2014 16:03

Tezkere dünya basınında: Türkiye savaşa gidiyor

TÜRK Silahlı Kuvvetlerine Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulü dünya basınında geniş yer buldu.

Tezkere dünya basınında: Türkiye savaşa gidiyor
Paylaş

TÜRK Silahlı Kuvvetlerine Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulü dünya basınında geniş yer buldu.

BBC, “Türkiye’nin parlamentosu Suriye’de askeri eyleme izin verdi” dedi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, tezkerenin “Hükümete Suriye’nin içine kuvvet göndermeye veya Suriyeli hedefleri vurmaya izin verdiğine” dikkat çektiği haberinde “Hükümet kaynakları, Türkiye’nin Suriye’ye savaş ilan etmeyi planlamadığını söylüyorlar” dedi.
Wall Street Journal gazetesince “Türkiye’nin parlamentosu, Başbakan Erdoğan tarafından önerilen ve hükümete “yabancı ülkeler”e asker göndermek için geniş yetkileri veren bir önlem onayladı” sözleriyle duyuruldu.

New York Times gazetesi, üst düzey yetkililerin Suriye’ye karşı bir savaş istememesine rağmen tezkerenin onaylandığına dikkat çekti. ABD’nin önemli gazetesi New York Times, TBMM’nin Suriye’ye karşı askeri eylemi onayladığını belirterek, “Üst düzey yetkililer, NATO müttefiki Türkiye’nin Arap komşusuyla savaşmasını ve Suriye’deki kanlı iç savaşı bölgesel bir çatışmaya çevirebilecek bir gerilimi istememekte ısrarlı olmasına rağmen bir kaç saat sonra, Başkent Ankara’da kapalı bir oturumda tezkere onaylandı” diye yazdı.

ALMAN BASINI: IŞİD’E KARŞI KARA HAREKATI

Günlerdir Türkiye’nin IŞİD’e karşı net bir politika izlemediği iddialarıyla ilgili haber yapan Alman basını, tezkerenin kabulünü; ‘Türkiye’nin IŞİD’e karşı kara harekatına hazırlandığı’ şeklinde yorumladı. Alman basınında tezkerenin kabulüne ilişkin çıkan haberler şöyle: IŞİD’e karşı mücadelenin önemli bir aşamaya geldiğini kaydeden Der Spiegel, tezkerenin kabulünü, ‘NATO üyesi Türkiye, gecikmeyle de olsa, sonunda IŞİD’e karşı koalisyonda yer almaya karar verdi. Türkiye, acil durumda Suriye ve Irak’a kara harekatına hazırlanıyor. Türkiye savaşa gidiyor’ diye duyurdu. Dergi, IŞİD’in buna tepki olarak, Türkiye’de eylem yapabileceğini öne sürerken, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, tezkerenin kabul edilmemesi durumunda, barış görüşmelerini kesmekle tehdit ettiğini ileri sürdü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tezkerenin hedefi IŞİD mi, yoksa Kürtler mi?

SONRAKİ HABER

‘Yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...