03 Ekim 2014 15:09

Eş başkanlar bayramı Kobanê’de geçirecek

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) eş başkanları yaptıkları basın toplantısıyla, Kobanê direnişinin sahiplenilmesi için Kurban Bayramı'nda Kobanê halkıyla dayanışma içerisinde olarak bayramı direniş bayramına dönüştürme çağrısı yaptı.

Eş başkanlar bayramı Kobanê’de geçirecek
Paylaş

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) eş başkanları yaptıkları basın toplantısıyla, Kobanê direnişinin sahiplenilmesi için Kurban Bayramı'nda Kobanê halkıyla dayanışma içerisinde olarak bayramı direniş bayramına dönüştürme çağrısı yaptı.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda düzenlenen basın toplantısına DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, HDK eş sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Ertuğrul Kürkçü, bayramı IŞİD çetecilerini kuşatması altında olan Kobanê'de geçireceklerini söyledi. Kürkçü, mecliste dün kabul edilen sınır ötesi tezkereye de değinerek, bunun Kobanê'deki halkın göstermiş olduğu kahramanca direnişle maddi bir ilişkisinin olmadığını ifade etti. Başbakan Davutoğlu'nun "Biz Kobanê'ye gidemeyiz dedi. Oraya gidersek Tel Abyad'a da gitmemiz lazım o yüzden biz gitmeyeceğiz" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Kürkçü, "Belli ki Kobanê'nin özgürlük, demokrasi ve halkların ortak kurtuluşu için mücadele edenler dışında bir dostu yoktur. Biz bu tutumumuz Kobanê halkıyla göstermek için Kobanê'de olmak üzere Suruç'a doğru yola çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

'KOBANÊ HALKI BÜTÜN İNSANLIK ADINA DİRENİYOR'


Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ konuştu. Yüksekdağ, bölge halklarının bir bayramı daha kucaklaşma yerine yasla karşıladığını belirterek, Türkiye halklarının bu manzaraya yabancı olmadığını ifade etti. Ezilen bütün kesimlerinin coşkuyu yaşamak istediği günlerin zehir edildiğini söyleyen Yüksekdağ, bugün bunun bir örneğinin Kobanê'yle tekrar yaşandığına işaret etti. Yüksekdağ, şunları söyledi: "Keşke bayramlarda halklarımız direnmek zorunda kalmasa. Keşke bayramlarda halklarımız, bayram kucaklaşmasını özgürce ve sınırsızca yaşasa. Ama ne yazık ki bu bayramda da sınırlar var yine sınırlarda tutulan nöbetler ve sınırın ötesinde uygulanan vahşet var. Birilerinin buna dur demesi gerekiyor. Birilerinin buna karşı direnmesi gerekiyor. Kobanê halkı da direnme sorumluluğunu bütün insanlık adına üstlenmiş halkımız olarak yerine getiriyorlar."

'BİZİM BAYRAMIMIZ DİRENİŞİN BAYRAMI OLACAKTIR'

"Kobanê halkının payına bu bayramda direnmek düşmüşse bizimde payımıza bu direnişin bir parçası olmak düşer" diyen Yüksekdağ, bayramın paylaşmak ve kucaklaşmak olduğunu dolayısıyla da bugün Kobanê'deki direnişin paylaşılması gerektiğini ifade etti. Yüksekdağ, bütün Türkiye halklarını ve kesimleri herkes için direnen Kobanê halkının yanında olmaya davet edere, bayramın ruhuyla daha güçlü hareket etmeye çağırdı. Kobanê'nin direnişinin bir parçası olmanın tam zamanı olduğunu ifade eden Yüksekdağ, "Bugün gerçek halklarımızın direniş gerçeğidir. Bu direniş etrafında bütün Türkiye halklarının da daha büyük kenetlenme geliştirmesi gerekiyor. HDP olarak bayramı Suruç'ta geçireceğiz. IŞİD çetecilerinin barbarlığına ve onların geçişine göz yuman Türkiye hükümetine olması gereken cevabı vereceğiz. Bizim bayramımız özgürlüğün ve direnişin bayramı olacak" diye konuştu.

'KÜRTLERİ KURBAN ETMEYECEĞİZ'


Daha sonra DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna söz aldı. Ayna, özellikle Kurban Bayramı'nda emperyalist güçlerin Ortadoğu'nun yeniden şekillenişindeki paylaşım savaşında Kürt halkının kurban edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Ayna, IŞİD'in bir maşa ve taşeron örgüt olduğunu söyleyerek, "Ortadoğu'da sömürülen halkların son kalanlarını soykırım aracı olarak kullanılmaktadır. Bu çok net bilinmelidir ki Kürt halkı geçmişte nasıl bir varlık mücadelesi vererek kendini kanıtladıysa bugün de bu varlık mücadelesiyle özgürlüğüne kavuşacaktır" diye konuştu.

IRMAK: CESEDİMİZE BASMADIKÇA KOBANÊ'YE GİREMEYECEKLERDİR

Daha sonra DTK Eş Başkanı Selma Irmak sözü aldı. Irmak, Kürtçe yaptığı konuşmasında Kobanê halkının soykırım tehdidiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, dünya kamuoyuna çağrıda bulundu. Irmak, bu konuşmalarını yaptığı sırada IŞİD'in toplumun değerlerine saldırdığını ifade ederek, bayramın kendileri açısından coşkuyla değil direnişle geçeceğini söyledi. IŞİD'in Kobanê'de bayram namazı kılma düşüncesine karşı kendilerinin de zılgıtlar ve direnişle bayram sabahını karşılayacaklarını ifade eden Irmak, "IŞİD bilsin ki bu topraklar Kürdistan topraklarıdır. Kürdistan halkı tarihte olduğu gibi bugünde direnecektir. Kürdistan hiçbir yere benzemez. Bilsinler ki Kürt halkı son damlasına kadar direnişini sürdürecektir. Cesedimize ayak basmadıkça Kobanê'ye giremeyeceklerdir" dedi.

'ORTADOĞU'NUN BARIŞI KOBANÊ'DEN GEÇİYOR'


Toplantıda son olarak HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel konuştu. Tuncel de Ortadoğu barışının yolunun Kobanê'den geçtiğinin altını çizerek, Türkiye'deki sürecin geleceğinin de buna bağlı olduğunu ifade etti. Tuncel, "Kobanê barış olmadan soykırım kıskacı ortadan kaldırılmadan gerçek bir barış olmaz" diyerek, halklara dayatılan bu soykırım karşısında yapılacak olan şeyin direnişi yükseltmek olduğuna vurgu yaptı. Tuncel, herkesin yüzünü Kobanê'ye çevirmesi çağrısı yaparak, "Eğer gerçekten Kobanê'ye destek sunmak istiyorsanız ilk yapılacak şey Kobanê'nin tanınmasıdır. IŞİD'in Türkiye tarafından desteklendiği artık bir gerçektir. Herkes saflarını netleştirecek. Çözümden ve barıştan mı yanasınız? Yoksa insanlığa karşı suç işleyen bu örgütün yanında olacaksınız?" diye sordu.

Toplantının ardından Yüksekdağ, Tuncel ve Kürkçü Suruç'a doğru hareket etti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere Allahu ekber diyerek saldırdılar

SONRAKİ HABER

Kobanê direnişi 19. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...