03 Ekim 2014 14:32

Türkiye Kobanê saldırısından haberdar mıydı?

İnsan hakları örgütlerinin Kobane ve Suruç'a yaptıkları ziyaretin ardından hazırladıkları raporda önemli iddialara yer verildi.. Raporda görüşlerine yer verilen Suruçlular, IŞİD'in Kobane'ye yönelik saldırısından 10 gün önce çok sayıda asker, polis, memur ve AFAD görevlisinin ilçeye geldiğine dikkat çektiler.

Türkiye Kobanê saldırısından haberdar mıydı?
Paylaş

İnsan hakları örgütlerinin Kobanê ve Suruç'a yaptıkları ziyaretin ardından hazırladıkları raporda önemli iddialara yer verildi.. Raporda görüşlerine yer verilen Suruçlular, IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısından 10 gün önce çok sayıda asker, polis, memur ve AFAD görevlisinin ilçeye geldiğine dikkat çektiler.

Heyet Suruç'ta yaptığı görüşmelerde Valinin söylediğinin aksine çok sayıda sığınmacının sokaklarda, boş dükkanlar ve fabrikalarda kaldığına dikkat çekti

İnsan Hakları Derneği (İHD), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Göç Platformu, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği'nden oluşan heyet Suruç ve Kobanê'de sığınmacılar ve yetkililerle görüştü. İHD ve Mazlumder ile yapılan görüşmelerde sınır geçişlerinde ciddi sorunların yaşandığına dikkat çekildi. İlk günlerde kimlik kontrolünün sıkı bir şekilde yapıldığı ancak sonrasında gevşetildiği  belirtilen raporda, ailesini Türkiye'ye bırakarak Kobanê'ye dönmek isteyenlerin engellerle karşılaştığı ifade edildi.

'SURUÇ'A GELENLER AYAKBAĞI'

Heyet Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile bir görüşme yaptı. Sınırdaki geçişlerde yaşanan zorluklar ve sığınmacılara yardımla ilgili bilgi veren Vali Küçük, sığınmacıların sayılarının 138 bin kişi olduğu söyledi. Heyetin bu kadar fazla sığınmacının nerede olduğu sorusu üzerine Vali Küçük sayıda ısrar etti. Küçük'ün sığınmacıların Türkiye'deki akrabalarının yanında kaldıkları yanıtı heyeti tatmin etmedi. Yumurtalık ve Kendirl'de olmak üzere sınırın iki kapısının olduğu ve bunların sürekli açık olduğunu savunan Vali Küçük, Mürşitpınar sınır kapısı üzerinden Kobane'ye geri dönen 1500 kişi olduğunu söyledi. Ancak Küçük, geri dönenler hakkında nasıl bir kayıt çalışması yapıldığı ve gelenlerle karşılaştırma yapılıp ve yapılmadığı konusunda bilgi vermedi.

Güvenlik güçleri tarafından Kobanê halkıyla dayanışmak ve sığınmacılara yardım etmek isteyenlere şiddet uygulandığının hatırlatılması üzerine Küçük, Suruç'a gelenlerin kendilerine ayak bağı olduğunu ileri sürdü. Gelenlerin trafiği kilitlediği ve sığınmacılara yardımda bulunmadığını savunan Küçük, dayanışma için gelenleri istemediklerini söyledi. Vali Küçük, sığınmacılara verilen sağlık hizmetinin niteliğine ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı.

KADINLARI DA ERKEK POLİS ARIYOR

Kobanê'ye en yakın bölge olan Mürşitpınar sınır kapısında da incelemelerde bulunan heyet, Vali Küçük'ün açıklamalarının gerçek olmadığını tespit etti. Halen kapıda kadın polisin bulundurulmadığı belirtilen raporda, sınırdan geçenlere kimlik sorulduğu ancak kimlik göstermeyenlere de geçiş izninin verildiği kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB Delegasyonuna Kobanê çağrısı

SONRAKİ HABER

EMEP: Savaşların olmadığı bayramlara...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...