03 Ekim 2014 10:47

Pınar Selek hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

Mısır Çarşısı davasında daha önce 2 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'in yargılanmasına bugün devam edildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uydu, Selek hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Duruşma 5 Aralık'a ertelendi.

Pınar Selek hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı
Paylaş

Mısır Çarşısı davasında daha önce 2 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'in yargılanmasına bugün devam edildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uydu, Selek hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Duruşma 5 Aralık'a ertelendi.

Bugün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme Yargıtay'ın bozma talebine de uyulmasına karar verdi. Suçun vasıf ve mahiyeti, Yargıtay bozma ilamı, mevcut delil durumunu göz önüne alan mahkeme heyeti, Selek hakkındaki yakalama kararını kaldırarak duruşmayı 5 Aralık saat 10.00'a erteledi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Pınar Selek katılmazken avukatları hazır bulundu.

Lyon Üniversitesi'nde sosyoloji çalışmalarına devam eden Pınar Selek'in davasını Fransa’nın Paris, Strazburg, Lyon kentlerinden, İtalya, İsviçre ve Almanya'dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, üniversite öğretim üyesi, öğrenciler ve belediye temsilcileri İstanbul'a gelerek takip etti.

PINAR SELEK’İN BABASI: “BERAAT KARARI VERİLMELİ”

Duruşma sonrasında konuşan Pınar Selek’in babası aynı zamanda avukatı olan Alp Selek ise Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin davayı usülden bozduğunu ifade ederek, "Şimdi mahkeme usüle uyup uymaması yönünde bir karar verecek. Uyarsa Yargıtay’ın bozmasını, esasa ilişkin yeniden savunmaları yapacağız. Mahkeme, büyük ihtimalle bozmaya uyacak ve biz de onlara dosyada yapılan çirkinlikleri, yanlışlıkları anlatacağız" dedi. Baba Selek, “Bugüne kadar dava hep lehimize geçti, son 2 hakim gelip kararı değiştirene kadar. Şimdi bu mahkemede de esas hakkındaki savunmaları yaptıktan sonra dosya çok açık. Zannediyorum bu heyetin de beraat kararı vermesi lazım" dedi. Pınar Selek'in avukatlarından Ayhan Erdoğan ise, yargılama sonunda Pınar Selek'in beraat edeceğine inandıklarını belirtti.

’GELMESİNDE BİR MANİ YOK’

Pınar Selek hakkında verilen yakalama kararın kaldırılması sonrası "Türkiye'ye gelecek mi" sorusu üzerine baba Alp Selek, Pınar Selek'in Fransa'da doktorasına devam ettiğini ifade ederek, "Onlara devam etmek durumunda. Onlar biterse gelir. Bir mani yok" dedi.

‘MÜCADELEMİZ İÇİN UMUT DÖNEMECİ’

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili sosyolog Pınar Selek’in yargılandığı dava öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. "Hala Tanığız Platformu" adına basın açıklamasını okuyan gazeteci Banu Güven, 16 yıldır devam eden davada bugün tarihi bir eşiğe gelindiğini beliterek, daha önce İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine devam edeceğini ifade etti. Selek’in davada daha önce 3 kez beraat etmesinden sonra aynı mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını söyleyen Güven, "Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 30 Nisan’da görülen temyiz duruşmasında müebbet hapis usülden bozulmuştu. Şimdi mahkeme yeni ama dava çok eski. Yargıtay’ın bir hukuk skandalı olan bu ağırlaştırılmış müebbet kararını bozmasını, mücadelemizi umut dönemeci olarak gördük. Nihai beraate kadar bu dava bitmez. Çünkü biz Pınarla bu şehirde gülüp şarkı söyleyeceğiz" dedi.

DAVANIN 16 YILLIK GEÇMİŞİ

1998 yılında Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin de yaralandığı davada, sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk beraat etti. Mahkeme patlamaya LPG'nin mi yoksa, bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi. İlk beraat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi. Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi. Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire'nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı. Mahkeme, 27 Ağustos 2013 tarihinde Pınar Selek'i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı ve hakkında yakalama kararı çıkardı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 11 Haziran 2014'de Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını usulden bozdu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yıllık enflasyon yüzde 8,86

SONRAKİ HABER

Maden işçilerine yemek ve servis baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...