02 Ekim 2014 20:05

Savaş tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi

TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan tezkere kamuoyundaki bütün itirazlara rağmen Meclisten geçti. AKP Hükümetinin savaş ve işgal tezkeresine MHP “evet” derken CHP ve HDP “hayır” dedi. Tezkere 298 oy ile kabul edilirken, oylamada 98 red oyu kullanıldı.

Savaş tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi
Paylaş

TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan tezkere kamuoyundaki bütün itirazlara rağmen Meclisten geçti. AKP Hükümetinin savaş ve işgal tezkeresine MHP “evet” derken CHP ve HDP “hayır” dedi. Tezkere 298 oy ile kabul edilirken, oylamada 98 red oyu kullanıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkere oylamasının ardından yaptığı açıklamada, “Tezkere çözüm sürecini olumsuz etkilemez” dedi.

TBMM’de Irak ve Suriye tezkeresi görüşüldü. HDP’nin itirazı üzerine usül tartışması açıldı. Usül tartışmasının ardından görüşmelere geçildi. Tezkerenin Mecliste görüşüldüğü sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Genel Kurula gelmemesi de dikkat çekti.

'MHP EVET DİYECEK'

MHP adına kürsüye çıkan grup başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi. “Milli hassasiyetlerimizden kaynaklanır tezkerelere verdiğimiz destek. Ülkemizde bir saldırı ihtimali varsa buna karşı koymak bir savunma politikasıdır. Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Ortadoğu’nun yanlış okunduğunun göstergesidir.”

BAKAN KONUŞTU: TEZKERENİN AMACI...

Usül tartışmasının ardından tezkerenin görüşülmesine geçildi. Kürsüye çıkan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tezkerenin gerekçelerini anlattı. Türkiye’nin güney sınırındaki risk ve tehditlerin son dönemde arttığını söyleyen Yılmaz, “Risk ve tehditlerin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir” dedi. PKK ve IŞİD’i aynı kefeye koyan Yılmaz şunları kaydetti: “Bu tezkerenin amacı mümkün mertebe sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Savaş yüzünden her şeyini kaybetme noktasına gelen, canını bile zor kurtaran insanlara kapılarımızı açtık. Ancak sadece kapılarımızı açıp canını kurtarmak için gelenlere kucak açmakla bu meselenin çözülemeyeceği de görülmektedir.”

HAMZAÇEBİ: IŞİD 1 YERDE GEÇİYOR

CHP’li Akif Hamza Çebi, tezkereye karşı çıkarak, “Bu bir savaş tezkeresidir” diye konuştu. Tezkerede IŞİD’in adının sadece bir yerde geçtiğini söyleyen Çebi, “Bir yerde bir kelimeyle PKK geçiyor, bir kelimeyle de IŞİD geçiyor. Sokağa çıkalım, bütün dünyayı dolaşalım, televizyonlara bakalım, her yerde IŞİD teröründen bahsediliyor” dedi. Hamzaçebi “Yabancı silahlı kuvvetler Türkiye’ye gelecek, konuşlanacak, gidecek. Türkiye’nin nerede duracağı belli değil. Türkiye’yi maceraya sürüklemeye, Mehmetçik’in kanı üzerinden bu ülkeyi felakete sürüklemeye hakkınız yoktur” diye konuştu.

Ayrıca, AKP adına konuşan Emrullah İşler, “IŞİD’in Süleyman Şah Karakolu bölgesindeki mevcudiyeti kaygılarımızı artırmaktadır. Türk anavatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah karakolunu savunmak Türkiye’nin asli görevidir” dedi. CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu ise, “Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir” dedi. Hükümetin derdinin IŞİD olmadığını söyleyen Loğoğlu, “Tezkerede bir defa IŞİD kelimesi kullanılırken Suriye rejimi kelimesi defalarca kullanılmıştır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

TSK’YE SINIR ÖTESİ, YABANCI ASKERE TÜRKİYE İZNİ

Irak ve Suriye için tek metin olarak hazırlanan tezkere metninde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı, güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı, hükümetçe takdir ve tayin olunacak.”     

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanan tezkerenin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğimize dönük risk ve tehditler, son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır. Irak’ın kuzey bölgesinde, silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Öte yandan, Suriye ve Irak’ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim bu nedenle, BM Güvenlik Konseyi, 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere, 1373 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur.” (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Halk ‘savaş tezkeresine hayır\' dedi

SONRAKİ HABER

Kürkçü: Orta Doğu\'nun geleceği Kobanê direnişindedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...