02 Ekim 2014 19:59

Halk ‘savaş tezkeresine hayır' dedi

Bugün birçok ilde alanlara çıkan işçiler ve emekçiler Kobanê’deki IŞİD saldırılarına ve Mecliste görüşülen savaş tezkeresine karşı eylem yaptı.

Halk ‘savaş tezkeresine hayır\' dedi
Paylaş

Bugün birçok ilde alanlara çıkan işçiler ve emekçiler Kobanê’deki IŞİD saldırılarına ve Mecliste görüşülen savaş tezkeresine karşı eylem yaptı.

İzmir’de Tezkerenin görüşüldüğü saatlerde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Kıbrıs Şehitleri caddesi girişinde “IŞİD’e destek tezkeresine hayır” pankartı arkasında toplandı. Siyasi partilerinde katıldığı eylemde emek ve meslek örgütleri “Savaş tezkeresine hayır” dövizleri taşıyarak “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” , “Katil IŞİD Ortadoğu’dan defol” ,”Diren Kobane İzmir seninle” sloganlarıyla caddenin sonuna kadar yürüdü. ÇHD ve ÖHD üyesi avukatlar, “Rojava halkı yalnız değildir” pankartı taşıyarak cübbeleriyle yürüdü.  İZENERJİ işçilerinin de katıldığı yürüyüş deniz tarafından devem ederek Kıbrıs Şehitleri caddesi girişinde son buldu.
Kitle adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye’nin komsu ülke ve halklarla barışçı bir ilişki kurması gerektiğine inandıkları için AKP’nin savaş tezkeresine hayır dediklerini belirtti. Koalisyon güçlerinin bölgede yaptığı askeri operasyonların niteliği ve sonuçlarının ortada olduğunu ifade eden Sarı, “Bu operasyonların kaybedeni daima Ortadoğu halkları olacaktır” dedi. AKP’nin IŞİD terörüne dürüşünü samimi bulmadıklarını söyleyen Sarı, savaş tezkeresine karşı direnmenin görev olduğunu vurguladı.
İzmir’de ayrıca Aliağa Demokrasi Platformu tezkere karşıtı eylem düzenledi. Demokrasi meydanına yürüyen platform üyeleri, “Tezkereye hayır savaşa son” sloganı attı.
 İzmir’de Bayraklı ve Kafdifekale’de de tezkere ve IŞİD karşıtı eylemler yapıldı. 

'TEZKEREYE HAYIR HALKLAR BARIŞ İSTİYOR'

İstanbul'da aralarında DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un da bulunduğu emek ve meslek örgütleri "tampon bölge" ve "tezkereye" karşı Şişli'de bulunan Cevahir AVM'nin önünde bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. "Emperyalist saldırılar durdurulsun, savaş tezkeresine hayır!" pankartının açıldığı yürüyüşte "Biji berxwedana Kobanê", "Tezkereye hayır, halklar barış istiyor" sloganları atıldı. Mecidiyeköy AKP ilçe binası önüne yürümek isteyen kitleye polisin izin vermemesi üzerine kitle yürüyüşünü Mecidiyeköy üst geçidinde sonlandırarak açıklama yaptı. Eylem yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

AKP’NİN SAVAŞ TEZKERESİNE HAYIR

Dersim’de Sanat Sokağında bir araya gelen kitle Seyit Rıza Meydanı’na yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. Meydanda yapılan açıklamayı dönem sözcüsü BES temsilcisi Özcan Gürtaş yaptı. Rojava ve Kobanê’de sadece Kürt değil tüm insanlığın varlık yokluk mücadelesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Gürtaş; “Kontrol ettiği alanlarda Hıristiyanları, Şiileri, Êzidileri, Türkmenleri, Kürtleri farklı inanç gruplarını özetle kendi ilkel anlayışı dışında kalan herkesi acımasızca katleden kadınlara karşı savaş açan İŞID ile mücadele bir insanlık mücadelesidir. İŞID, başta ABD olmak üzere bölgesel ve uluslararası tüm güçlerin yarattığı vahşet ve barbarlığı sembolüdür. İŞID’e karşı halkların verdiği mücadele insani değerleri barışı bölgede yaşayan tüm halkların özgürlüklerini savunma mücadelesidir. Biz DİSK, KESK, TMMOB,  TTB ve emek ve meslek örgütleri olarak Irak ve Suriye’ye savaş yetkisi verecek tezkereye kesin olarak karşıyız ve bu tezkerelerin TBMM’de onay almasına karşı demokratik tepkimizi alanlarda göstereceğiz. AKP’nin savaş tezkeresine hayır diyoruz. Çünkü bir Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları dışındaki askeri operasyonlara dahil olmasına ilkesel olarak karşıyız. Yine ilkesel olarak emperyalist koalisyon güçlerine bölgede yaptığı askeri operasyonların niteliği ve sonuçları ortadır. Bugün Rojava’da yaşanan insanlık suçunda en büyük pay sahibi olan AKP hükümetinin bölgedeki askeri varlığını çözümü değil sorunun derinleşmesine hizmet edeceğinden kaygılıyız. Suriye’de mezhepçi çeteleri askeri lojistik ekonomik ve siyasi olarak desteklediği açık olan bir hükümetin mezhepçi IŞİD terörüne karşı duruşunu samimi bulmuyoruz. Bizim için Kobanê Şengaldir Suruç Kobanê’dir bizim istediğimiz halkların barış içinde kardeşçe yaşadığı bir ülke ve bir orta doğudur insanları mezhep ayrımına göre birbirine düşürenlere karşı bizim hedefimiz barıştır demokrasidir özgürlüktür bizim dayanışmamız bu değerleri sahiplenen güçlerdir. Barış ile özgürlük ile demokrasi ile kardeşlik ile derdi olan bir iktidara verilecek savaş teskeresine karşı direnmek bizim için bir görevdir” dedi.

AKP'NİN SAVAŞ TEZKERESİNE HAYIR DİYORUZ!

Elazığ'da KESK bileşenleri ve demokratik kitle örgütleri savaş tezkeresine hayır demek için bugün Postane Meydanı'ndaydı.
KESK adına basın açıklaması okuyan KESK dönem sözcüsü Kenan Korkmaz "Biz, emek ve demokrasi güçleri olarak hükümete Irak ve Suriye'de savaş yetkisi verecek bir tezkereye kesin olarak karşıyız ve bu tezkıerelerin TBMM'den onay almasına karşı demokratik tepkimizi alanlarda gösteriyoruz " dedi.
"Bugün Rojava'da, Kobane'de sadece Kürt halkı değil tüm insanlık varlık-yokluk mücadelesiyle karşı karşıyadır. Bizim için Filistin Şengal'dir. Şengal Gazze'dir. Gazze Kobani'dir. Bizim istediğimiz halkların barış içinde kardeşce yaşadığı bir ülke ve bir Ortadoğu'dur" diyen Korkmaz "Barış ile, demokrasi ile, kardeşlik ile derdi olan bir iktidara verilecek savaş tezkeresine karşı direnmek, bizim için bir görevdir" dedi.

TEZKERE ADANA’DA PROTESTO EDİLDİ

Hükümetin Meclise sunduğu tezkereyi protesto etmek için HDK'nin çağrısı ile Adana Atatürk Parkı'nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri yürüyüş yapmak istedi. Ancak kitle İnönü Parkı’na geldiğinde polis barikat kurarak daha fazla yürümelerine izin vermedi. Polisi protesto eden kitle açıklamayı İnönü Parkı’nda yaptı.
Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural, savaş tezkeresinin geri çekilmesini ve tampon bölge uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Çıkarılmak istenilen tezkerenin IŞİD çetelerini korumaya dönük olduğunu söyleyen Tural, halkların kardeşliğini korumak için alanlarda olacaklarını ifade etti. Tezkere isteyenlerin kendi çocuklarını savaşa göndermelerini öneren Tural, emekçi halkın çocuklarının emperyalist yağmaya kurban edemeyeceklerinin altını çizdi.

ESKİŞEHİR SAVAŞ TEZKERESİNE HAYIR DEDİ !

Eskişehir’de Emek ve Demokrasi güçlerinin yaptığı çağrıyla savaş tezkeresine karşı yüründü. Yediler Parkında toplanıp Adalar MİGROS önüne yürüyen Emek ve Demokrasi Güçleri burada basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca “Biji berxwdane Kobanê” “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” ve  “Direnen Kobanê yalnız değildir” sloganları atıldı. Yürüyüş sonunda Kitle adına basın açıklamasını Ahmet Uluçelebi yaptı.

Uluçelebi  “AKP hükümetine Irak ve Suriye’de sava ş yetkisi verecek bir tezkereye kesinlikle karşıyız AKP’nin savaş tezkeresine hayır diyoruz” dedi.  AKP’nin IŞİD karşıtı görünmesini samimi bulamadıklarını söyleyen Uluçelebi, savaş tezkeresinin verilmesinin çılgınlık olacağını belirtti.
Rojava’nın imhası üzerinden ABD ile yapılan pazarlık Türkiye’de iç savaş riski yaratacak, barış umutlarını tamamen yok edecek bir pazarlıktır diyen Uluçelebi bu pazarlıklar için hükümete onay vermenin katliamlara onay vermek olacağını vurguladı. 

Uluçelebi sözlerine “Biz Eskişehirli emekçiler ve devrimciler olarak ölümden yana değil yaşamdan tarafız, mecliste görüşülecek AKP hükümetinin IŞİD ‘e destek tezkeresine hayır diyoruz.” Diyerek son verdi.

AYDIN’DA TEZKERE KARŞITI EYLEM.

HDP Aydın İl Örgütü ve Aydın emek ve demokrasi güçleri Mecliste görüşülen savaş tezkeresine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasında şunlar dile getirildi “Bugun Kobanê ve Rojava'nın her metrekaresinde yaşamını korumak ve insanlık onurunu savunmak için direnen Kürt halkının ve onun savunma güçlerinin Turkiye halklarının dostu olduğunu anlamak istemeyen bir hükümetin, bölgeye barış ve kardeşlik ortamını taşımaya, demokrasiye dayanan rejimlerin inşa edilmesini sağlamaya niyeti yoktur. Rojava'da IŞİD saldırganlığına verilen desteğin, Turkiye'de çözüm sürecini bir krize sürüklediğinin anlaşılmaması da buna dair bir işarettir. Bu tezkere, Turkiye'nin hegemonya alanını büyütmek amacıyla hazırlanmış ve bu zihniyetle gerceklestirilecek bir yol haritasının  zeminini oluşturuyor. Turkiye'nin bir işgal gücü gibi komşularının topraklarına girmesi, oralarda halkların iradesini çiğneyerek güvenli bölge adı altında alanlar yaratması o coğrafyada yaşayan halkların talebi de çıkarı da değildir. Bu tezkere dili itibariyle de bölgedeki insanlik dışı  ortama karşı mücadele eden halklara onlara yardımcı olmak zihniyetinde değildir. Tezkereye hqyır derken hükümeti bir kez daha durumun farkına varmaya çağırıyoruz.

KOCAELİ’DE SAVAŞ KARŞITI EYLEM


Kocaeli'de DISK KESK TTB ve TMMOB öncülüğünde Yürüyüş yolu başında buluşan Kocaelililer İnsan Hakları Parkına kadar "Savaşa Hayır" sloganlarıyla yürüdüler.

“Katil İŞİD işbirlikçi AKP’, ‘Katil ABD Ortadoğu'dan defol’ sloganlarıyla yürüyen vatandaşlara çevreden alkışlarla destek geldi.

İnsan Hakları Parkı'nda kitle adına basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü Suca Omurca, emek ve meslek örgütleri olarak hükümete Irak ve Suriye'de savaş yetkisi verecek bir tezkereye kesin olarak karşı olduklarını ifade etti

Emekçilerin ölümden yana değil yaşamdan yana taraf olduklarını vurgulayan Omurca “Barış ile demokrasi ile özgürlük ile kardeşlik ile derdi olan bir iktidara verilecek olan savaş tezkeresine karşı direnmek bizim için bir görevdir” diye konuştu

MALATYA’DA IŞİD TEZKERESİNE HAYIR YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Malatya Şubesi öncülüğünde İŞİD’e destek tezkeresine “Hayır” yürüyüşü yapıldı. Emeksiz meydanında toplanan KESK’e bağlı sendikalar ve demokratik kitle örgüt temsilcileri PTT’ye kadar “İŞİD tezkeresine hayır” yazılı pankart ile “Çıkarsa tezkere Bilal gitsin askere”, “Kobani İŞİD’E mezar olacak”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” şeklinde sloganlar atarak yürüdüler. PTT önünde grup adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü ve BTS Malatya Şube Başkanı Kasım Otur yaptı. Otur, bugün Rojova’da Kobane’de sadece Kürt halkı değil tüm insanlık varlık – yokluk mücadelesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “İŞİD ile mücadele bir insanlık mücadelesidir. Bu mücadele giderek şiddetlenirken, AKP hükümeti Suriye ve Irak’ta yapılacak askeri operasyonlar ile ilgili yetki isteyen tezkereyi meclise getirmiştir. Hükümet Irak ve Suriye’de savaş yetkisi verecek bir tezkereye kesin olarak karşıyız ve bu tezkerenin TBMM’den onay almasına karşı demokratik tepkimizi alanlarda göstereceğiz” şeklinde konuştu.

AKP’nin savaş tezkeresine hayır dediklerini belirten Otur, “Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları dışındaki askeri operasyonlara dahil olmasına ilkesel olarak karşıyız. Türkiye’nin komşu ülkelerle ve halklarla barışçıl bir ilişki kurması gerektiğine inanıyoruz. Yine ilkesel olarak emperyalist koalisyon güçlerin bölgede yaptığı askeri operasyonların niteliği ve sonuçları ortadadır. Hükümetin mezhepçi İŞİD terörüne karşı duruşunu samimi bulmuyoruz. AKP iktidarı bugün gözden düşen ve kendisi bir kriz odağına dönüşen İŞİD’e karşı yeni mezhepçi yeni terör odakları yaratmaya yönelik bir politika izlemeye hevesli görünmektedir. Bu hatada ısrar eden hükümete savaş yetkisi verilemez.” şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİMDİ?

Öte yandan yürüyüş sırasında kitle Eğitim-Sen Malatya Şubesi önünde geçerken kimliği belirsiz bir kişinin görüntü kaydetmesine göstericiler tepki gösterdi. Emniyet yetkilerine sorulan kişinin polis olup olmadığı yönünde çelişkili bilgiler verildi. Kitlenin tepkisinin artması üzerine şahıs kaşla göz arasında kayıplara karıştı.

KOBANÊ’YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE POLİS MÜDAHALESİ

Van’da Kobanê’ye destek amacıyla 3 koldan yapılması planlanan yürüyüşe polis müdahale etti.
IŞİD’in Rojava’nın Kobanê bölgesine saldırılarını protesto etmek amacıyla bir araya gelen binlerce yurttaş DBP öncülüğünde 3 farklı koldan çarşı merkezine yürümek istedi. Polisin yolu kapatmasının ardından kısa süreli diyalog yaşandı. Musa Anter Parkı’nda toplanan yurttaşlar önlerinin kesilmesi üzerine yönlerini değiştirerek eski Vali Konağı’ndan Cumhuriyet Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kitle daha Cumhuriyet Caddesine çıkar çıkmaz polisin biber gazı ve tayzikli suyla müdahalesi başladı. Kitlenin de buna taşlarla karşılık vermesi üzerine başlayan olaylar çarşı merkezine taştı.
Çıkan olaylar kısa sürede kent merkezinde bulunan Cumhuriyet ve Maraş Caddeslerine yayıldı. Ara sokaklarda polisin plastik mermiyle rastgele ateş etmesi dikkatlerden kaçmazden çok sayıda yaralı ve gözaltı olduğu bilgileri geliyor.
Olaylar, kentin çeşitli bölgelerinde halen devam ediyor.

KÜRT HALKI DESTEKLENMELİ

HDP Niğde Eş Başkanı Göksel Rıza Özkan, HDP ve HDK Niğde bileşenleri adına yaptığı yazılı açıklamada hükümetin IŞİD saldırıları karşısındaki tutumunu eleştirdi. Özkan açıklamasında, "Rojava Kürdistanı'nda yaşayan Kürt halkı Türkiye'nin dostudur; IŞİD çetelerine karşı mücadelede Kürt halkının desteklenmesi bugün tek gerçekçi ve olması gereken politikadır. Siyasi iktidar, bölgedeki katliamların tarihsel vebalini taşımak istemiyorsa, IŞİD'e karşı mücadele edenlerin elini güçlendirmeli, ihtiyaçlarını karşılamalıdır" ifadelerine yer verdi. Tezkereye de tepki gösteren Özkan, "Türkiye'nin bir işgal gücü gibi komşularının topraklarına girmesi, oralarda halkların iradesini çiğneyerek 'güvenli bölge' adı altında alanlar yaratması, o coğrafyada yaşayan halkların talebi de çıkarı da değildir" dedi.

AKP'NİN SAVAŞ TEZKERESİNİN KARŞISINDAYIZ

Bitlis'te ise IŞİD saldırılarının Kobanê saldırıları ve Meclis'te görüşülen tezkere KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında bulunduğu meslek örgütlerinin temsilcileri tarafından KESK Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile protesto edildi. Basın toplantısında konuşan KESK Dönem Sözcüsü İsmet Saz, Rojova ve Kobanê'de sadece Kürt halkının değil, tüm insanlığın varlık yokluk mücadelesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. IŞİD'in, başta ABD olmak üzere, bölgesel ve uluslararası güçlerin yarattığı vahşet ve barbarlığın sembolü olduğunu söyleyen Saz, "IŞİD'e karşı halkların verdiği mücadele, insani değerleri, barışı, bölgede yaşayan tüm halkların özgürlüklerini savunma mücadelesidir" dedi. AKP hükümetini Suriye ve Irak'ta yapılacak askeri operasyonlar ile ilgili yetki isteyen 2 tezkereyi Meclis'e getirdiğini ifade eden Saz, sivil toplum örgütleri olarak, AKP'nin savaş tezkeresinin karşısında duracaklarını söyledi.

ŞEMDİNLİ

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, IŞİD’in Kobanê'ye saldırılarını protesto eden gençler yürüyüş düzenledi. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen gençler, "Peywendiya AKP û DAİŞ'ê şermezar dikin", "Rojava Devrimini selamlıyoruz" dövizler ve "Bijî serok Apo" , "Bijî Berxwedana Kobanê", "Vur YPG vur Kürdistanı kur" sloganları eşliğinde önce Derecik (Rubarok) Kavşağı'na oradan da şehir merkezine kadar yürüyüş düzenledi. Yeniden DBP ilçe binası önüne gelen gençler, 5 dakikalık sesiz oturma eylemi düzenledi. Gençler, ardından alkış ve sloganlar eşliğinde eylemine son verdi.


DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla bir araya gelen Antalyalılar Irak ve Suriye'de savaş yetkisi verecek tezkereye karşı basın açıklaması düzenledi. Kitle adına basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü Mustafa Ayar "Son dönemde Türkiye'de mezhepçi, ayrımcı, tekçi politikalara hız vermiş bir iktidarın Ortadoğu'da çözümün değil sorunun kaynağı olduğu açıktır. Savaşı kışkırtacak bir ayrımcı, mezhepçi, tekçi bir siyasi çizgiye savaş yetkisi vermeye hayır diyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

AYM’den torba yasa kararı

SONRAKİ HABER

Savaş tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...