02 Ekim 2014 16:44

Koalisyon saldırıları genişliyor

ABD liderliğinde kurulan ve 50’den fazla ülkenin katıldığı IŞİD karşıtı koalisyon içinde her gün daha fazla ülke hava saldırılarına fiili olarak katılıyor. İngiltere’nin Irak’taki hedeflere yönelik ilk saldırıyı gerçekleştirmesinin ardından Danimarka da Irak tezkeresini Meclisten geçirdi.

Koalisyon saldırıları genişliyor
Paylaş

ABD liderliğinde kurulan ve 50’den fazla ülkenin katıldığı IŞİD karşıtı koalisyon içinde her gün daha fazla ülke hava saldırılarına fiili olarak katılıyor. İngiltere’nin Irak’taki hedeflere yönelik ilk saldırıyı gerçekleştirmesinin ardından Danimarka da Irak tezkeresini Meclisten geçirdi.  

Danimarka’da Parlamento, Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik saldırılar için F-16’ların gönderilmesini öngören hükümet tezkeresini onayladı. Parlamentodaki oylama 94’e karşı 9 oyla kabul edildi. 76 vekil ise oylamaya katılmadı. Bir yıl geçerli olacak tezkere ile Irak’a yönelik operasyonlar içi Kuveyt’e 4 adet F-16 gönderilecek. 3 uçak da yedek bekleyecek. Uçaklar Suriye topraklarındaki saldırılara katılamayacak.

Operasyonlar için 140 asker görevli olacak. Irak ve Peşmerge güçlerini eğitmek üzere de 120 askeri personel gönderilecek.

FRANSA’DAN ÜÇ UÇAK DAHA

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üssüne üç Rafale savaş uçağı daha gönderecek. IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda aktif rol alan Fransa, bölgeye bir de savaş uçağı sevk edecek. Önümüzdeki günlerde yapılacak sevkıyatla Körfez’deki Fransız savaş uçaklarının sayısı 9’a yükselecek.

İSPANYA TÜRKİYE’YE  PATRIOT YOLLUYOR

Öte yandan İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes, “Müttefiklerin talepleri doğrultusunda” Türkiye ve Doğu Avrupa’ya ocak ayında hava savunma sistemlerini göndereceklerini açıkladı.

Leon kentinde bir etkinliğe katılan Bakan Morenes, Türkiye’nin güneyine gönderecekleri Patriot bataryaları ile Irak’ın kuzeyinde ve Suriye sınırında artan IŞİD varlığına yönelik verilecek ‘Ortak karşılığa katkı yapma’yı amaçladıklarını söyledi. İspanya’nın göndereceği 6 Patriot füze bataryası ve 130 asker, Hollanda’nın yerini alacak.

‘ŞENGAL’İ KURTARANA KADAR’

Irak’ta Rabia’nın IŞİD’in elinden kurtarılmasının ardından Şengal’in kurtarılma planı devreye girdi. Peşmerge komutanları: “Kürdistan halkına verdiğimiz sözü yerine getireceğiz ve halkımıza Şengal’in kurtuluş müjdesini vereceğiz” dedi.

KERKÜK’TE IŞİD BASKINLARI

Kerkük’te ise sığınmacıların yoğunlukta olduğu semtlerde düzenlenen baskınlarda, 400 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kerkük Asayiş İnceleme Sorumlusu Çeto Fazil, “Yapılan sorgulamalar sonucunda bazıları serbest bırakıldı, suça karışmış  ve IŞİD terörist örgütüyle bağlantılı olanlar mahkemeye sevk edildi” dedi.

Kerkük İl Meclisi, önceki gece sokağa çıkma yasağı ilan etmiş ve gece yarısından, sabah 06.00’ya kadar süren yasağın ne zaman kaldırılacağı konusunda ise açıklama yapılmamıştı.

IRAK IŞİD'İ BOMBALAMAYI DURDURDU

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, sivil kayıplar olması nedeniyle IŞİD’in ele geçirdiği kentlerin hükümet güçleri tarafından bombalanmasını durdurdu. Al Monitor’den Mushreq Abbas’ın haberine göre karar Irak genelinde olumlu karşılandı, ancak eleştiriler de yok değil.

Kimileri el İbadi’nin bu kararı IŞİD’in Felluce yakınlarındaki Saqlawiya’da Iraklı askerleri tuzağa düşererek çok sayıda askeri katletmesi üzerine alındığı görüşünde. Özellikle sosyal medyada ise hükümetin kararlarında Iraklı Şii’lerin etkisinin fazla olduğu yönünde yoğun eleştiriler ve hükümeti protesto çağrıları yapılıyor.

Ulusal Güçler Birliği Milletvekili Ahmed al-Attiyah, bu çağrıların kaynağı olarak Eski Başbakan Nuri el Maliki’yi gösterdi. Ulusal İttifak Temsilcisi Muhammad Ali al-Masoudi ise protesto çağrıları yapanları, “İbadi’nin hükümetinin kurulmasıyla çıkarları zarar gören yozlaşmışlar” olarak tanımladı. Tepkiler üzerine ise Maliki, destekçilerine eylemlere katılmama çağrısı yaptı.  Haberde ayrıca, 10 Haziran’da başlayan bombamdımanların IŞİD’in ilerleyişini durdurmamadığı belirtildi. Felluce’ye yönelik bombaların IŞİD militanlarına değil evlere, hastaneleri ve okullara isabet ettiği bilgisine yer verildi.

YİNE BOMBALI ARAÇ, 19 ÖLÜ

Irak’ta tartışmalar sürerken Bağdat’ta dün gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 19 kişi öldü. Middle East Eye sitesinin haberine göre bir yandan IŞİD üslerine yönelik hava saldırıları sürerken, Bağdat’ın güneydoğsundaki bir sokakta patlayan bomba yüklü araç 14 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Patlamanın Şiilerin çoğunlukta olarak yaşadığı bir bölgede meydana geldiği belirtildi. 43 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Uveyric kentinde patlayan iki ayrı bombada ise 5 kişi öldü.

EYLÜLDE 1119 IRAKLI ÖLDÜ

Birleşmiş Milletlerin çarşamba günü açıkladığı rapora göre Irak’ta sadece eylül ayında 1119 kişi şiddet eylemleri ve saldırılarda yaşamını yitirdi. Bunların çoğu sivildi. Ancak BM raporunda IŞİD’in kontrolü altındaki bölgelerde yaşanan ölümlerin yer almadığı belirtiliyor. BasNews’in haberine göre BM saldırıların gerçekleştiği ve işgal altındaki yerlere ulaşamıyor. Rapora göre ölen 1119 kişinin 854’ü sivil, 265’i Irak güvenlik güçlerinden. IŞİD’in saldırılarında yaralanların sayısı ise 1946 kişi olarak açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Badem bıyıklı olduğunuz kadar küstahsınız da

SONRAKİ HABER

İşçiler hem öğrenci hem öğretmen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...