02 Ekim 2014 14:04

Eş başkanlık için mahkemeden 'yürütmeyi durdurma' kararı

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, merkez Sur, Bağlar ilçeleri ile Silvan, Bismil, Lice, Çınar ve Hani ilçe kaymakamlıklarının, belediye meclislerince alınan "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği"nin iptali için açtığı davada "yürütmesinin durdurulması" kararı verdi.

Eş başkanlık için mahkemeden \'yürütmeyi durdurma\' kararı
Paylaş

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, merkez Sur, Bağlar ilçeleri ile Silvan, Bismil, Lice, Çınar ve Hani ilçe kaymakamlıklarının, belediye meclislerince alınan "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği"nin iptali için açtığı davada "yürütmesinin durdurulması" kararı verdi.

Kobanê'ye dönük IŞİD saldırıları ve Türkiye'nin bu saldırılara dönük desteğiyle birlikte çözüm sürecinin tartışıldığı bir ortamda, mevcut gerginliği attıracak bir gelişme yaşandı. DBP belediyelerde, belediye meclislerinde karar altına alınan "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği" ile "eş başkanlık" sisteminin hayata geçirildiği Diyarbakır'ın merkez Sur, Bağlar ilçeleri ile Silvan, Bismil, Lice, Çınar ve Hani ilçe kaymakamlıklarının uygulamanın iptali için açtığı davalar sonuçlandı.

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, yaptığı incelemenin ardından "eş başkanlık" uygulamasının hukuka uygun olmadığını kanaatine vararak, 7 ilçe belediyesindeki uygulama için "yürütmenin durdurulması" kararı verdi.

Kaymakamlıklar tarafından ilçe belediyelerindeki uygulamaya dair açılan davalar gibi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce karar altına alınan yönetmelik için de Diyarbakır Valiliği tarafından 26 Ağustos'ta, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

Bu davaya ilişkin henüz bir karar çıkmazken, diğer ilçe belediyelere dair karar verildi.

7 belediye için verilen kararda, belediye meclis kararıyla kabul edilen yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "eş başkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı yer aldı. Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: "Anayasa, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda ve başka yasalarda belediye eş başkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı, yasada belediye organlarının, belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanını ifade ettiğinin belirtildiği, eş başkanlık kurumuyla ilgili olarak sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı, yönetmeliğe dayanak alınan Belediye Kanunu'nda ise belediye eş başkanı müessesine yer verilmediği; dolayısıyla yasalarda öngörülmeyen belediye eş başkanlık hususunun yönetmelik ile düzenlendiği anlaşılmaktadır. Bu durumda 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği'nin kabulüne ilişkin meclis kararında hukuka uygunluk görülmemiştir." (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan 13 öğrenci serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

AKP binasındaki işgal eylemi sonlandırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...