02 Ekim 2014 12:01

Hong Kong'da eylemler sürüyor: Hükümet için istifa zamanı

Hong Kong’da ‘Merkezi İşgal Et’ eylemi sürerken, işgal altında olan meydanda günlerdir birliktelik ruhu yaşanıyor. Okullarını boykot edip meydanda eyleme katılan öğrenciler, meydana ders kitaplarıyla geliyor ve kurulan etüt çadırlarında ders çalışıyor.

Hong Kong\'da eylemler sürüyor: Hükümet için istifa zamanı
Paylaş

Hong Kong’da ‘Merkezi İşgal Et’ eylemi sürerken, işgal altında olan meydanda günlerdir birliktelik ruhu yaşanıyor. Okullarını boykot edip meydanda eyleme katılan öğrenciler, meydana ders kitaplarıyla geliyor ve kurulan etüt çadırlarında ders çalışıyor. Yeni evlenen çiftler meydanda barikatların önünde düğün fotoğraflarını çektiriyor. Meydanda sabahlayan Hong Konglular  sabahın erken saatlerinde uyanıyor ve meydanı kolektif olarak temizliyor. Yemek işini de kolektif şekilde örgütleyen gençlere, kentin birçok bölgesinden yardım geliyor. ‘Merkezi İşgal Et’ eylemlerine katılım giderek artarken, Hong Konglular, Hong Kong Lideri Leung Chun-ying’in istifa etmemesi durumunda hükümet binalarını işgal edeceklerini ilan etti. Eylemleri devam ederken, taleplere kulaklarını tıkayan Çin, içişlerine karışmakla suçladığı ABD’yi uyardı.     

‘Merkezi İşgal Et’ eyleminin örgütleyicilerinden Hong Kong Öğrenci Temsilcisi Lester Shum hükümetle diyalog yapmaya gerek olmadığını söyledi. Lester Shum, hükümetin talepleri dinlemediğini belirterek, “Leung Chun polislere emir verdi, polisler bize gaz sıktı. Leung Chun istifa etmeli, eğer istifa etmezse bizler hükümet binalarını işgal edeceğiz” dedi.

Hong Kong Encümen Üyesi Paul Zimmerman da eylemlere katılanlardan, Paul Zimmerman eylemlerin sembolü haline gelen şemsiyesini sallıyor ve devam ediyor: “Bu şemsiyeyle çocukları polisin biber gazından koruyorum.”

Hong Konglular Leung Chun’un istifa etmesi için süre verirken, Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen hükümet yetkilisi, “Kaos olmadığı takdirde gösterilere polis göndermeyeceğiz. Ve herhangi bir sorun yaşanmayacağını umuyoruz” dedi.  Leung ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

‘EYLEMLER YASA DIŞI’

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Hong Kong’da ‘yasa dışı’ ifadesini kullandığı gösterilere katılanları sert bir dille uyardı. Washington’u ziyaret eden Wang, Hong Kong’da yaşananların Çin’in ‘içişleri’ olduğunu söyledi.

Wang’ın Amerikalı mevkidaşı John Kerry de, Hong Kong yönetimine ‘itidal’ çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanı Wang, Hong Kong’da yaşananlarla ilgili şöyle konuştu:
“Hong Kong’un meseleleri Çin’in iç işlerine girer. Tüm ülkeler Çin’in egemenliğine saygı göstermelidir. Hiç kimse, hangi ülkede, hangi toplumda olursa olsun, kamu düzenini bozan bu yasa dışı eylemlere izin vermeyecek.”

Wang şöyle devam etti: “Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi hükümetinin, mevcut durumun üstesinden yasalara uygun şekilde geleceğine inanıyoruz.” ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, ABD’nin Hong Kong’da genel seçim hakkını desteklediğini belirtip “Hong Kong yetkililerinin itidalli davranacakları ve protestocuların görüşlerini barışçıl şekilde ifade etme haklarına saygı göstereceğini umuyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Pekin, geçen ay yaptığı açıklamayla Hong Kong halkına kendi liderlerini seçme hakkı tanımış, fakat adayların belirlenmesine kısıtlamalar getirileceğini ve adayların ancak Pekin yanlısı bir komitenin onaylandıktan sonra seçime girebileceğini duyurmuştu.

Hong Konglu öğrenciler Çin’in 31 Ağustos’ta Hong Kong yöneticiliğine aday olacak kişileri veto edebileceğini açıklaması üzerine, bir öğrenci grubu tarafından başlatıldı. Tam bağımsız demokratik seçim hakkı isteyen gruplar, bölgenin finans merkezinde cadde ve sokakları işgal etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay\'dan Süleyman Şah mesajı

SONRAKİ HABER

EMEP: Tezkereye, işgale hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...