02 Ekim 2014 11:11

SİYAD üyeleri: Altın Portakal sansür utancını yaşamamalı

51. Altın Portakal Antalya Film Festivali'nde Reyan Tuvi'nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgeselinin programdan çıkarılmasının yankıları sürüyor. Sinema Yazarları Derneği-SİYAD üyeleri bir açıklama yayımlayarak 'sansür'ü protesto etti.

SİYAD üyeleri: Altın Portakal sansür utancını yaşamamalı
Paylaş

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, festival programından çıkarılan, “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgesel filmiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ön jüri onayından geçmiş bir belgeselin festival programı dışında bırakılmasını kabul edilemez olduğu belirtildi.

Türk Ceza Kanunu’nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle çıkarılan filmle dayanışma içinde olduklarını belirten SİYAD üyeleri, “sinemamızın 100 yaşına bastığı, en köklü film festivalimiz Altın Portakal’ın 51 yılı geride bıraktığı koşullarda, sansür denilen çağdışı uygulamayı protesto ediyoruz.” dedi.

YÖNETİM BU KARARDAN VAZGEÇMELİ

Aralarında Atilla Dorsay, Sungu Çapan, Erkan Aktuğ, Çağdaş Günerbüyük, Fırat Yücel, Sanem Aytaç, Şenay Aydemir, Nil Kural ve Uğur Vardan gibi sinema yazarlarının da oldauğu SİYAD üyeleri, Reyan Tuvi’nin  “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adını taşıyan, Altın Portakal Film Festivali’nin üç kişilik ön jürisinin değerlendirmesinden ve onayından geçmiş belgeselinin, festival programının dışında bırakılmasını kabul edilemez bulduklarını açıkladı. Sinema yazarları, sorunun çözümü için tüm sinema kamuoyunu ortak hareket etmeye çağırdı.

33. İstanbul Film Festivali, Documentarist-7. İstanbul Belgesel Günleri ve 21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde hiçbir hukuki sorunla ve ceza tehdidiyle karşılaşmadan gösterilen “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” filmine uygulanan bu sansüre karşı çıkan sinema yazarları, “ilk yılından itibaren çeşitli boyutlarda destek verdiğimiz ve katkıda bulunduğumuz Altın Portakal’ın 35 yıl aradan sonra bir kez daha sansür utancı yaşamamasını diliyor, festival yönetimini bu karardan vazgeçmeye çağırıyoruz.” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Rabia\'dan tamamen çıkarıldı

SONRAKİ HABER

55 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...