02 Ekim 2014 06:00

Tezkere pazarlık için kullanılacak

TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan ve TBMM’de bugün görüşülmesi beklenen yeni Suriye ve Irak tezkeresine siyasi parti, gazeteci ve demokratik kitle örgütlerinden tepki geldi.

Tezkere pazarlık  için kullanılacak
Paylaş

TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan ve TBMM’de bugün görüşülmesi beklenen yeni Suriye ve Irak tezkeresine siyasi parti, gazeteci ve demokratik kitle örgütlerinden tepki geldi.

Şerif KARATAŞ
İstanbul


TSK’ye sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan ve TBMM’de bugün görüşülmesi beklenen yeni Suriye ve Irak tezkeresine Gazeteci Yazar Hüsnü Mahalli ve Ayhan Bilgen’den tepki geldi. Gazetemize tezkereye ilişkin değerlendirmede bulunan Gazeteci-Yazar Hüsnü Mahalli, Türkiye’nin tezkereye ihtiyacı olmadığını belirterek, Türkiye’nin tezkere için yaygara koparttığını kaydetti. Mahalli, “Türkiye IŞİD’e karşı eylem yapacaksa şimdi de yapabilir. İsterse iki dakika içinde IŞİD tanklarını vurabilir” dedi.

Mahalli, “Hükümet tezkereyi Obama ile pazarlıkta kullanmak istiyor. Tampon bölgeme izin verirsen ben de senin askerlerine izin veririm diyerek, yeşil ışık yakıyor. Bu olmaz. Bu meselesinin uluslararası hukukta bir yeri yok. Bizans- Osmanlı taktiği oynanıyor” dedi. Türkiye’nin politikalarıyla IŞİD’in Irak ve Suriye’de güçlendiğini belirten Mahalli, AKP’nin yanlış politikalarının hem Türkiye’yi hem de coğrafyayı tehlikeli bir yere götüreceğini kaydetti. Serbest bırakılan rehinelerle ilgili soruların cevapsız kaldığına vurgu yapan Mahalli medyanın yandaşlıktan çıktığını, artık satılmış medya olduğunu dile getirdi. Muhalefetin yetersiz kalmasıyla Hükümetin elini rahatlattığını söyleyen Mahalli, batı tarafından önceden planlamış planların bir bir hayata geçirildiğini belirtti. Büyük Ortadoğu Projesini hatırlatan Mahalli, ABD’den yapılan açıklamaların bile tek başına ele alınması durumunda 20 yıllık bir süre içinde IŞİD’in bu coğrafyada konuşulmaya devam edeceğini söyledi.

BİLGEN: IŞİD’E KARŞI BAYRAMDA KOBANÊ’DE OLALIM

Gazetemiz ve Özgür Gündem Yazarı Ayhan Bilgen ise tezkereye dair şu değerlendirmede bulundu: “IŞİD’e karşı ortak bir yetki bütün insanlık vicdanında uyanmışken, tezkerenin bunu sulandıran bir mantıkla hazırlandığı açıktır. Türkiye bir taraftan NATO’ya hayır diyememenin baskısı diğer yandan IŞİD’i cami avlusunda bırakamamanın sıkıntısını yaşıyor. Burada açık tablo var: Türkiye Suriye’de istikrarsızlığı daha büyütecek. Çok net biçimde tehdidin IŞİD olduğu vurgusu yapılması gerektiği halde sanki bu arada başka şeyleri kurtarmak için yapılan bir hareket. Hem tezkereye karşı duyarlı olmak hem de sürecin Türkiye iç barışını tehdit edecek dereceye ulaşmasına karşı ortak tutum içinde olmak gerekiyor. Türkiye’nin bazı güçlerle birlikte IŞİD’i güçlü yapıya dönüştürmesini engellemek için bayramı Kobanê’de yapalım.”


SİYASİ PARTİLERDEN TEZKEREYE TEPKİ

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Irak ve Suriye tezkeresi ile ilgili gazetemize konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, bu tezkerenin AKP hükümetinin “Yeni Osmanlıcı” yayılmacı dış politikasının bir parçası olduğunu ifade etti. Türkiye askerlerinin komşu ülkelere geçişi ve yabancı askerlerin bölgeye konumlanmasını da içerecek kapsamlı bir tezkere olacağına dikkat çeken Gürkan, “Bu tezkere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD dönüşü çerçevesi daha netleşen bu yönelim, egemenlerin bölge hesaplarında Türkiye’nin tanımlanmış ve belirlenmiş görevlerinin düzenlemesi olarak değerlendirilebilir” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE ‘1 MART’ HATIRLATMASI

“ABD IŞİD vahşetini gerekçe göstererek Afganistan ve Irak işgaliyle kovulduğu bölgeye kurtarıcı olarak kendini davet ettirmeye çalışıyor, görüşülecek bu tezkere ABD’ye bir davetiye mi olacak. IŞİD katliamcılarının yok edilmesinin yolu bu değildir. Tezkere kabul edilirse Irak, Suriye ve Rojava’ya Türkiye’nin savaş ilanı anlamına gelir ki, halen süren barış ve çözüm sürecinin de sonlandırılması demektir” diyen Gürkan bu nedenle ülkenin emek ve demokrasi güçleri olarak tezkereye hayır dediklerini vurguladı. Gürkan, “Vicdan, ahlak sahibi, ülkesinin ve halkının geleceğini dikkate alan, savaş politikaları yerine barışın tesisini isteyen tüm milletvekillerini hayır oyu kullanmaya davet ediyoruz. Nasıl ki, 1 Mart tezkeresinin reddi ülkenin, demokrasi ve barış güçlerinin itibarını artırmışsa bu tezkerede yapılacak her tercih de tarihte gereken yerini alacaktır” diye konuştu.

ÖDP: BÖLGESEL SAVAŞ PLANI

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanları Bilge Seçkin Çetinkaya ve Alper Taş da yaptıkları yazılı açıklamada, tezkerenin AKP’nin kendi bölgesel planları noktasında Suriye’deki iç savaşı körükleyerek Kürtlerin Rojava’daki etkinliğini kırmaya dönük bir savaş planı olduğunu ifade ettiler. Tezkerenin Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren emperyalist barbarlığa onay vermek olduğunu söyleyen Çetinkaya ve Taş, tezkere ile Suriye’de körüklenen mezhepçi-çeteci kaosun Türkiye’ye daha da çok taşınacağını belirtti. “Bu tezkere Rojava’da gelişen Kürt halkının iradesine doğrudan müdahale etmektir” denilen açıklamada, emperyalist saldırganlığı, çeteciliği ve AKP’nin bölgesel savaş planını durdurmak için “Tezkereye hayır” deme çağrısı yapıldı.

CHP’Lİ ALTAY: HAYIR OYU VERECEĞİZ

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Meclis Genel Kurulunda görüşülecek tezkereye “hayır” oyu vereceklerini söyledi. ANKA’nın sorularını yanıtlayan Altay, “Tezkereye hayır diyeceğiz”  dedi. “Oturum kapalı olursa katılacak mısınız?​” sorusuna da Altay, “Katılacağız, görüşümüzü, anlayışımızı ortaya koyacağız. Tarihe notumuzu düşeceğiz” yanıtını verdi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise tezkereye “evet” oyu vereceklerini açıklayarak, “Bazı rahatsızlık verici hususlar olsa da Türkiye’nin bekası ve milli güvenliği için evet oyu vereceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tezkereyle barış olmaz

SONRAKİ HABER

Demokratik, eşitlikçi bir baro için....

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa