02 Ekim 2014 06:00

Tezkereyle barış olmaz

Irak ve Suriye tezkereleri bugün TBMM gündemine geliyor. AKP’nin tezkere, tampon bölge çalışmalarını ve çözüm sürecinde gelinen noktayı gazetemize değerlendiren Diyarbakır’daki kurum temsilcileri, tezkereyle yeni bir savaş sürecine girileceği uyarısında bulundu. Çözüm sürecinin biteceği endişelerinin dile getirildiği görüşlerde hükümetin savaş politikalarından bir an önce vazgeçmesi ve Kürtlerin haklarına saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.

Tezkereyle barış olmaz
Paylaş

Doğan SEKMEN
Cumhur DAŞ
Diyarbakır


Irak ve Suriye tezkereleri bugün TBMM gündemine geliyor. AKP’nin tezkere, tampon bölge çalışmalarını ve çözüm sürecinde gelinen noktayı gazetemize değerlendiren Diyarbakır’daki kurum temsilcileri, tezkereyle yeni bir savaş sürecine girileceği uyarısında bulundu. Çözüm sürecinin biteceği endişelerinin dile getirildiği görüşlerde hükümetin savaş politikalarından bir an önce vazgeçmesi ve Kürtlerin haklarına saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.

AKP ROJAVA’YI İŞGAL ETMEK İSTİYOR

Devletin eski politikalarında ısrarcı olduğunu belirten İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, devletin Kürtlerin kazanımlarını savaşarak bastırmak isteğini belirterek “Yeni bir tezkerenin çıkması Rojava’da Kürt halkının ortaya koyduğu yönetim şekline bir saldırı olacaktır. Aslında AKP ilk günden beri Rojava’yı boğmak için ciddi bir mücadele içinde oldu” dedi. Hükümetin Rojava’da çeteci grupları desteklediğini ifade eden Bilici, “AKP Kobanê’nin kısa sürede düşeceğini sandı ve hesabını da buna göre yaptı. Bu hesap tutmayınca bu sefer tezkere çıkartarak, tampon bölge ilan ederek Kobanê’den başlayıp Rojava’yı işgal etmek istiyor. Bu son derece tehlikelidir. Bu çözüm sürecinin resmi olarak bitmesi anlamına gelir ve Türkiye’nin her yerinde de silahlı çatışmalar başlayabilir. Bu tehlikeli oyundan devlet bir an önce vazgeçmeli” şeklinde konuştu.

TEZKERE ROJAVA’YI HEDEF ALIYOR

DTK İcra Kurulu Üyesi Mehmet Emin Aktar ise hükümetin IŞİD’e karşı bir askeri operasyon yapmayacağını daha önce açıkladığını belirterek, “Çıkartılacak tezkereyi PKK gerillalarına ya da Rojava’ya yönelik bir girişim olarak görmek gerek. Kürt hareketi Rojava ile buradaki çözümün bir birine bağlı olduğunu çok açık bir şekilde söylüyor. Bu açıdan bakıldığında çözüm sürecinin tehlikeye gireceği görülüyor” dedi. Tampon bölgenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararıyla mümkün olacağını söyleyen Aktar, “Sınırdan gelen göç dalgasının Türkiye’ye ciddi bir maddi külfeti var. Uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için tampon bölge gündeme getirildi. Ancak Türkiye’nin bunu sağlayacak uluslararası gücü yok. Tampon bölge oluşturulursa hem Suriye’deki güçler hem de Kürtler buna karşı bir mücadele yürütürler. BM’den böyle bir kararın çıkacağını sanmıyorum” dedi.

YENİ BİR SAVAŞ KONSEPTİ BAŞLATILDI

Hükümetin özellikle son dönemdeki tavır ve söylemlerinin yeni bir savaş konseptinin ifadesi olduğunu söyleyen DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Meclis keşke IŞİD’e karşı mücadele kararlılığıyla açılsaydı. Ancak durum tam tersidir. AKP çıkartacağı tezkereyle Kobanê’ye kuzeyden de saldırmayı hedefliyor. Tezkereyle, tampon bölgeyle AKP bu çetelerin ortağı olduğu somutlaşacaktır” dedi. Kobanê’nin kuzey hattını tutan halka AKP’nin acımasız bir şekilde saldırdığını belirten Zümrüt, “Bu tutumla çözüm süreci ilerlemez, biter. Eğer hükümet çözüm istiyorsa Rojava devrimini kabul etmeli, çetelere sunduğu desteği çekerek, bunlara karşı savaşmalıdır” dedi.

AKP SAVAŞ İLANINI MECLİSE ONAYLATIYOR

EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu ise AKP hükümetinin Suriye ve Irak’a yönelik savaş tezkeresini Meclisten geçirmesinin 15 gündür Kobanê’ye saldıran IŞİD barbarlığına verdiği desteğin Meclise onaylatılması anlamına geleceğini söyledi. AKP’nin, Kobanê’ye yapılan saldırıyı ‘tampon bölge’ adı altında Rojava’nın işgali için bir fırsata dönüştürmek istediğini söyleyen Aslanoğlu, “Bu nedenle AKP IŞİD’in Kobanê’ye saldırısını açık ve örtülü bir şekilde destekliyor” dedi. Tezkerenin yeni bir savaş süreci başlatacağı uyarısında bulunan Aslanoğlu, “Hükümet Suriye ve Irak’a askeri müdahaleyi kapsayan savaş tezkeresi ile Türkiye’de yaşayan Kürtlere ve Rojava halkına yönelik başlattığı savaş ilanını Meclis kararı ile resmileştirmiş oluyor. Bu durum AKP eli ile Türkiye’deki çözüm sürecinin bitirilmesi ve ülkenin bir iç savaş felaketine sürüklenmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle hem Türkiye’deki demokrasi ve laiklik yanlısı kesimlerin hem de bütün Kürdistani yurtsever kesimlerin AKP’nin savaş tezkeresine karşı ortak bir mücadele hattı geliştirmesi son derece önemlidir” şeklinde konuştu.


DTK: Tampon bölge sorunu derinleştirir

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesindeki 97 kurum ve siyasi parti, Kobanê için dayanışma çağrısı yaptı.

DTK binası önündeki açıklamada konuşan  DTK Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, Kobanê’nin barbar grupların katliamıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu vahşi saldırılara karşı durmak, sadece Kürtlerin değil, tüm Ortadoğu halklarının sorumluluğudur” dedi.

Uluslararası Koalisyonu Kobanê’deki kuşatmayı sona erdirmeye çağıran Aydoğdu, tampon bölge önerisini ise iyi niyetli bir girişim olarak görmediklerini söyledi. Tampon bölgenin sorunu daha da karmaşık hale getirerek, çözümsüzlüğü derinleştireceğini dile getiren Aydoğdu, “Hükümeti çözüm sürecinin ruhuna uygun olarak, Rojava politikasını gözden geçirmeli” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP evleri gazladı

SONRAKİ HABER

Tezkere pazarlık için kullanılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa