01 Ekim 2014 22:45

Diyarbakırlılar Kobanê için sokaklara döküldü

IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı Diyarbakırlılar bu gece sokaklara döküldü. Yaktıkları meşalelerle yürüyüp, birbirine vurdukları tencere tavalarla IŞİD vahşetine karşı ses çıkaran yurttaşlar, direnmeye devam eden Kobanê halkını selamladı

Diyarbakırlılar Kobanê için sokaklara döküldü
Paylaş

IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı Diyarbakırlılar bu gece sokaklara döküldü. Yaktıkları meşalelerle yürüyüp, birbirine vurdukları tencere tavalarla IŞİD vahşetine karşı ses çıkaran yurttaşlar, direnmeye devam eden Kobanê halkını selamladı.

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na dönük IŞİD’in 15 Eylül'den bu yana devam eden saldırılarına karşı öfke ve tepkiler giderek büyümeye devam ediyor. Diyarbakır'da IŞİD vahşetine ve ona destek veren Türkiye'ye karşı dün başlatılan ses çıkarma ve ışık söndürme eylemi bugün de devam etti. Çete saldırılarının sürdüğü müddetçe her akşam saat 20.00'da gerçekleştirileceği belirtilen eylem için yurttaşlar merkez Yenişehir ilçesinin Ofis Semti Kafeler Sokağı'nın başında bir araya geldi. Ellerinde tencere-tava, düdük ve ses çıkartacak herhangi bir cisim alan alan yurttaşların arasında DBP Diyarbakır İl Örgütü Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.

Saatin 20.00 olmasıyla beraber "Bijî berxwedana Rojava", "Her der Kobanê, her der berxwedan", "Bijî berxwedana YPG/YPJ" ve "Bijî berxedana Kobanê" sloganları atarak ses çıkarmaya başlayan yurttaşlar, Kafeler Sokağı'nda yürüyüşe geçti. Yurttaşlara kafelerde oturanlar ve kafe çalışanları da bulundukları yerden alkış tutup ses çıkararak destek verdi. Evlerinde bulunan yurttaşlar ve kimi işyerleri de ışıkları yakıp-söndürerek desteklerini gösterdi.

DİYARBAKIRLILARDAN KOBANÊ DİRENİŞİNE DESTEK


Cafeler Sokağı'nın sonuna kadar yürüyen yurttaşlara çevredekilerin de katılmasıyla kısa sürede kitlenin sayısı arttı. Yurttaşlar diğer sokaklara geçip, burada da yürüyüşlerini sürdürerek eylemlerine devam etti. Yurttaşlara araçlarıyla trafikte olan kişiler de korna çalarak destek verdi. Yurttaşlar Cafeler Sokağı'nın önünden başlattıkları ses çıkarma ve yürüyüşlerini yine başladıkları noktaya ulaşmalarıyla son buldu

Yurttaşlar yine aynı şekilde bir sonraki akşam buluşmak için sözleşerek eylemlerini sonlandırdı.

TENCERE TAVA ÇALAN YURTTAŞLARIN ÜZERİNE DE BİBER GAZI

Kayapınar ilçesinin Peyas mahallesinde de ellerinde tencere tavalarla sokaklara çıkan yurttaşlar IŞİD vahşetine karşı ses çıkardı. Yeni Yol caddesi üzerinde toplanan yurttaşlar caddeyi trafiğe kapatıp, lastikler yaktı. "Bijî Berxwedana YPG", ve "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak" sloganları atan yurttaşlar protestolarını bir süre sürdürdükten sonra bölgeye zırhlı araçlar eşliğinde polisler geldi. Gelen polislere de tepki gösteren yurttaşların üzerine polislerce gaz bombaları atıldı.

SUR'DA HALK IŞİD KARANLIĞINA KARŞI MEŞALELER YAKTI

Kobanê'ye dönük saldırılar ve Türkiye'nin bu saldırıları gerçekleştiren IŞİD’e dönük desteği Sur ilçesinde de protestoya sahne oldu. Mahalle Meclisleri öncülüğünde Dicle Fırat Kültür Merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, IŞİD karanlığına karşı yaktıkları meşalelerle Melikahmet caddesi üzerinde Arzela Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Atılan sloganlar eşliğinde parka ulaşan kitle, yürüyüşe başladıkları noktaya geri döndü. IŞİD ve onu destekleyen Türkiye'ye dair gösterilen tepkilere cadde üzerindeki esnaflar ile yol üzerinde bulunan binalarda yaşayan yurttaşlarda balkonlarına çıkıp alkış ve sloganlara destek verdi. Yürüyüş sonrası halk, Çerxa Şoreşe marşı okuduktan sonra protestolarını noktaladı.

PROTESTOLAR KENT MERKEZİ İLE SINIRLI KALMADI


Protestoların bir diğer adresi ise yine Sur ilçesine bağlı kent merkezinin dışında yer alan Bağıvar mahallesi oldu. Mahallede bulunan Özgür Yurttaş Derneği önünde toplanan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüze yakın yurttaş, meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Mahalle aralarında sloganlar eşliğinde yürüyen yurttaşlar, IŞİD vahşetine tepki gösterip, direnişlerini sürdüren Kobanê halkına destek verdi. Yürüyen guruba diğer mahalle sakinleri de evlerinin ışıklarını yakıp söndürerek destek verdi. Yürüyüşe başladıkları derneğin önüne geri gelen mahalle sakinleri yaptıkları açıklama ile eylemlerini noktaladı.

KADINLARDAN 'IŞİD, BİR ERKEK TERÖRÜDÜR' HAYKIRIŞI

Eğitim Sen Amed Kadın Meclisi üyesi kadınlar ise Şeyh Sait Meydanı'nda IŞİD zulmüne maruz kalan kadınlarla dayanışmak için açıklamada bulundu. "Şengal'den Kobanê'ye direnen kadınlar onurumuzdur" pankartı açan kadınlar, "Katil IŞİD, Kürdistan'dan defol", "Bijî beıxwedana Kobanê", "Berxwedane Kobanê, berxwedana jina ne" yazılı dövizlerle de direnen kadınlara dair mesajlarını paylaştı. Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Meyaser Gülcemal tarafından yapılan açıklamada "IŞİD, bir erkek terörüdür. Kadın düşmanı bir zihniyetin savaş gücüdür. Biliyoruz ki Ortadoğu'da kadınlar özgürleşmedikçe, gerçek bir barışa ulaşılamaz. Kadın özgürlüğü üzerinden yaşamı özgürleştirme mücadelesi veren Kürt kadınları bu terör karşısında sessiz, eli kolu bağlı kalmayacaktır" denildi.Yapılan açıklama sonrası IŞİD vahşetine karşı bir süre daha sloganlarıyla haykırışlarını sürdüren kadınlar, ardından eylemlerini noktaladı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu’ndan Kobanê’ye destek için tezkere şartı

SONRAKİ HABER

Bayramda hava nasıl olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...