01 Ekim 2014 19:19

İngiltere’den Irak’a ilk saldırı

Kıbrıs’taki Ağrotur İngiliz Üssü’nden kalkış yapan İngiliz savaş uçaklarının dün gece Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

İngiltere’den Irak’a ilk saldırı
Paylaş

Kıbrıs’taki Ağrotur İngiliz Üssü’nden kalkış yapan İngiliz savaş uçaklarının dün gece Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, iki Tornado uçağının ilk kez Irak’taki hedefleri vurmasına ilişkin açıklama yaptı. Fallon, hedef alınan noktalar arasında Kürt kuvvetlerini tehdit eden silah yüklü araçlar ve ağır silahların bulunduğu bir mevzi olduğunu ileri sürdü. Fallon, operasyonun başarılı geçtiğini ve uçakların üsse güvenli bir şekilde geri döndüğünü söyledi.

PEŞMERGE’DEN IŞİD’E HAVA SALDIRISI

ABD ve İngiltere’nin hava saldırıları ile desteklenen Peşmerge güçlerinin ise  IŞİD’in elinde bulunan 3 bölgeye hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Düzenlenen saldırılarla birlikte Irak ordusu IŞİD’in elinde bulunan bir çok kasabayı geri aldığı açıklandı.

Peşmerge güçleri, salı günü Basher kasabasına yönelik başlattıkları hava saldırılarına dün de devam etti. Basher kasabası haziran ayında IŞİD’in eline geçmişti. Bir petrol kasabası olan Basher, IŞİD tarafından Kerkük’e yönelik saldırı düzenlemek için üs olarak kullanılıyordu.

Üst düzey peşmerge yöneticisi AFP’ye verdiği demeçte, ABD liderliğindeki koalisyon jetleri tarafından desteklenen peşmerge güçlerinin aynı zamanda Musul barajına yakın mesafede bulunan Zumar kasabasına da  saldırı düzenlediklerini açıkladı.

PEŞMERGE İLE IŞİD ARASINDA ÇATIŞMA

Peşmerge güçleri ile IŞİD militanları arasında, Kerkük’ün güneyinde yer alan Tuzhurmatu ilçesinde devam eden çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetti. Peşmerge’nin bölgede IŞİD’in elinde olan 2 köyü geri aldığı ifade edildi. Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin siviller olduğu belirtildi. 

HOLLANDA IŞİD OPERASYONU İÇİN YOLDA

Hollanda’nın IŞİD örgütüne karşı koalisyona 6 adet F-16 savaş uçağı ile katılma kararı almasının ardından, Eindhoven askeri hava üssünden 40 asker ülkeden ayrıldı. Hollanda basınında yer alan habere göre, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Hollanda savaş uçaklarının Irak’taki hava saldırılarına katılacağını açıkladı. Eindhoven askeri hava üssünden yola çıkan 40 askerin Ortadoğu ülkelerinden hangisine gideceği belirtilmedi.

Hollanda hükümeti, 6 adet F-16 savaş uçağının gönderilmesi konusunda geçen hafta karar almıştı. Bu uçaklardan ikisi Irak’ta görev yapması amacıyla Ürdün’e gitmişti. Hollanda ayrıca, 250 askeri araç, gereç ve diğer askeri malzemeler ile birlikte, Irak’ta askerleri eğitmek amacı ile 130 Hollandalı asker gönderme kararı almıştı. Uçakların tamamının bu hafta sonu Hollanda’dan ayrılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD havaya uydu!

SONRAKİ HABER

Bale sanatçıları tayt giyemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...