01 Ekim 2014 19:16

IŞİD havaya uydu!

ABD’nin, Irak’taki IŞİD mevzilerini hedef alan hava saldırıları devam ederken, IŞİD militanlarının bu yeni duruma ‘uyum sağladı’ ve yeni taktikler geliştirdi.

IŞİD havaya uydu!
Paylaş

ABD’nin, Irak’taki IŞİD mevzilerini hedef alan hava saldırıları devam ederken, IŞİD militanlarının bu yeni duruma ‘uyum sağladı’ ve yeni taktikler geliştirdi.

BBC’nin haberine göre IŞİD’in denetimi altındaki bölgelerde kontrol noktaları azaltıldı ve hava saldırılarında hedef olmamak için, daha az sayıda savaşçı cep telefonu kullanıyor. Militanların ayrıca hemen göze çarpan zırhlı araç konvoyları yerine motosiklet kullandıkları görülüyor. IŞİD’in siyah bayrakları hedef şaşırtmak için sivillere ait ev ve tesislere asılıyor. Koalisyon güçlerince hedef seçilip bombalanan binalarının birçoğunun saldırıların öncesinde boşaltıldığı belirtiliyor.

Kerkük’ün güneyindeki bir köyden bir aşiret şeyhi, IŞİD militanlarının, köydeki en büyük yönetim merkezlerinden birini, hava saldırısının kendi bölgelerini hedef alabileceğini duymalarından önce terk ettiklerini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen şeyh, “Bütün mobilyalarımızı, araçlarımızı ve silahlarımızı aldılar. Sonra da yol kenarlarına bomba yerleştirdiler ve yönetim merkezlerini yıktılar” dedi.

İngiliz ordusundan emekli eski bir tugay komutanı olan Güvenlik Uzmanı Paul Gibson da, “Militanların hava saldırılarıyla karşı karşıya gelmeye başladıklarında yapacakları ilk iş koalisyon güçlerinin vurmaları için müsait hedefleri azaltmak olacaktır. Dağılacaklar, cep telefonu ve telsizlerle haberleşmeyi azaltacaklar. Böylece elektronik işaretler azalacak” dedi. Gibson, grubun bu nedenle çok hızlı olarak hava saldırılarına uyumlu hareket etmeyi öğrendiğini düşünüyor.

GÖRÜNTÜ YASAĞI

IŞİD tarafından “Disiplinsizliği önlemek adına” yayımlanan muhtıra kapsamında, militanların fotoğraf çekmeleri, cep telefonu ve kameralarla görüntü almaları yasaklandı.
IŞİD Genel Komitesi tarafından yayımlanan bu muhtıra, Twitter’da “medya gizliliği kampanyası” etiketiyle dolaşıyor.

Muhtıra, çekim yapmanın sadece, “Muharebeleri belgelemek ve görüntülemekle görevli” medya personeli tarafından yapılacağı ve bu kuralı çiğneyenlerin soruşturmaya uğrayacağı belirtiliyor. IŞİD sempatizanlarının bu emre nasıl uyduğunu açıklamak için, yeni Twitter da hesapları ortaya çıktı.

Bir tweet’te, “Hareketlerini duyurarak kardeşlerinize kötülük yapmayın. Eski muharebelerin görüntülerini yayımlamak veya teyit edilmiş yeni muharebeleri kutlamakta ise sakınca yok.” deniyor. Başka bir Tweet’te basit bir şekilde, ‘Gizlilik başıboşluk değildir’ deniyor.

Brig Gibson’a göre, IŞİD, yerel halkı, koalisyon güçlerinin karşısındaki saflara itebilir. Gibson, “Kendilerini halkın içerisinde saklamaya çalışacaklar. Hastane, cami gibi, koalisyon güçlerince vurulması durumunda, verilecek sivil kayıplardan Batı’nın da eşit ölçüde zarar göreceği binalar kullanacaklar.” diyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NATO’nun yeni sekreteri görevde

SONRAKİ HABER

İngiltere’den Irak’a ilk saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...