01 Ekim 2014 18:37

Demirtaş: Hükümet algıları değiştirmek için pratik adımlar atmalı

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın kendilerine IŞİD'i tehdit olarak gördüklerini, "Türkiye IŞİD'e destek oluyor algısını" hayretle karşıladıklarını söylediğini belirterek, "Türkiye Kobanê'de yaşanan katliama sessiz kalırsa, çözüm süreci önemli oranda zarar görür. Hükümetin, 'IŞİD'e destek veriyorlar' algısını yıkması için pratik adımlar atması gerekiyor" dedi.

Demirtaş: Hükümet algıları değiştirmek için pratik adımlar atmalı
Paylaş

Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın kendilerine IŞİD'i tehdit olarak gördüklerini, "Türkiye IŞİD'e destek oluyor algısını" hayretle karşıladıklarını söylediğini belirterek, "Türkiye Kobanê'de yaşanan katliama sessiz kalırsa, çözüm süreci önemli oranda zarar görür. Hükümetin, 'IŞİD'e destek veriyorlar' algısını yıkması için pratik adımlar atması gerekiyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, Meclis'te basın mensuplarının görüşmenin ayrıntılarına ve Kobanê'deki duruma dair sorularını yanıtladı. Pratikte bir çok sorun yaşandığını belirten Demirtaş, "Olumsuzlukları giderebilmek için pozitif zemin yaratılması gerekiyor. Bu zemin üzerinden pozitif şeylerin inşa edilmesi gerekiyor. Görüşmede çok şey değiştiği için değil, değişmesini istediğimiz için olumlu mesajlar vermeye çalışıyoruz" dedi.

Hükümet tarafından IŞİD'in tehdit olarak algılanmasının kendileri için öneli olduğunu vurgulayan Demirtaş, hükümetin Kobanê'nin IŞİD'in eline geçmemesi için politik bir tavır geliştirmesi gerektiğini söyledi. Başbakan'ın Kobanê'nin IŞİD eline geçmesini istemediklerini ifade ettiğini aktaran Demirtaş, ayrıca Başbakan'ın görüşmede; "İnsani yardımların ulaştırılmasında engel olunmayacak" dediğini belirterek, IŞİD'i sınırda protesto eden insanlara dönük yapılan müdahaleden haberdar olmadığını söylediğini aktardı. Demirtaş,"Kendisinin yanlış bilgilendirdiğini söyledik. Müdahalelerin doğru olmadığını, Aysel hanıma dönük tavırlarının da bizim açımızdan kabul edilebilir olmadığını da söyledik" dedi.

Başbakan'ın görüşmede, "İnsani yardımların ulaştırılması ve bu tarafa geçmek isteyen insanlara kolaylık sağlanması konusunda bir tutum sergiledik ve bunu en baştan beri koruduk" dediğini aktaran Demirtaş, "Kapıların ilk andan itibaren ayrım gözetmeksizin açılması önemlidir. Ancak sonrasında yaşanan gelişmeleri eleştirdik" dedi.

'HÜKÜMET ALGILARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN PRATİK ADIMLAR ATMALI'

Görüşmeye girmeden hemen öncesinde IMC TV tarafından IŞİD militanlarının Türkiye sınırından geçtiklerine ilişkin görüntüleri izlediğini ve bunu Başbakan ile paylaştığını belirten Demirtaş, Davutoğlu'nun kendisine bunun asla doğru olmadığını söylediğini ifade etti. "Başbakan'a siyasi kararlılığınız bu şekilde ise bunu inceletmeniz gerekir dedim. Kamuoyunda, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yönünde bir algının olduğunu, bu algıların değiştirilmesi için pratik adımların atılması gerektiğini söyledim. Başbakan, 'IŞİD'i terör örgütü ve tehdit unsuru olarak görüyoruz' dedi. Başbakan, 'Özellikle Kürtler arasında böyle bir algının oluşmasını hayretle izliyoruz. Asla böyle bir politika içerisinde değiliz. Tam tersi IŞİD'in oradan temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Teskerenin de amacı budur' dedi" diye konuştu.

'TESKEREYE HAYIR OYU VERECEĞİZ'


Başbakan'ın, teskerenin "savaş teskeresi" olarak ifade edilmesinin yanlış yorumlara yol açabileceğini söylediğini belirten Demirtaş, "Teskerenin Suriye'deki gelişmelere ilişkin olarak düşünülmüş olduğunu söyledi. PKK'ye dönük bir savaş ilanı ya da yeni bir askeri konseptin kararlılığı gibi yansıtılırsa çözüm sürecinin ruhuna zarar vereceğini söyledi. Biz de ilkesel tutumumuzu anlattık. İlkesel olarak hiç bir işgal müdahalesini kabul etmiyoruz. HDP savaşa karşıdır. Hayır oyu vereceğimizi ilettik. Bizce oradaki direnişçi grupların desteklenmesi gerekiyor. Bu daha doğru bir politikadır" dedi.

'MÜSLİM SİLAH YARDIMINA TÜRKİYE'NİN ENGEL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR'


PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile yaptığı görüşmelere ilişkin de bilgi veren Demirtaş, Müslim'in kendilerine "Silah yardımı almak istiyoruz ancak Türkiye buna engel oluyor. Biz paramızla silah almak istiyoruz. Kimseye saldırmak için değil, kendimizi savunmak için istiyoruz" dediğini belirterek, "Bu engellemeleri doğru bulmuyoruz. PYD'nin Amerikan ya da İngiltere'den böyle bir destek alması yerine Türkiye'den alması çok daha anlamlı olur" dedi.

Kobanê'de yaşanacak bir katliamdan sonra çözüm sürecinin önemli ölçüde zarar göreceğini vurgulayan Demirtaş, "Birlikte yaşam, güven ve kardeşliği tesis etme ortamından bahsediyoruz. Çalışmalarımız buna hizmet etsin istiyoruz. Ancak IŞİD'in Kobanê'de katliam yapmasına göz yumulacaksa, 'Ne silah alsınlar ne de biz veririz, ettiğini bulsunlar' deniyorsa o zaman başka bir duygu, kırılma çıkıyor ortaya" değerlendirmesinde bulundu.

'ENDİŞELERİ ORTADAN KALDIRMAMIZ LAZIM'


Demirtaş; " 'Türkiye PYD'ye yardım etsin' dediğimizde sanki 'Türkiye PKK'ye yardım etsin' gibi bir algı var. Bu endişeleri ortadan kaldırmamız lazım. Türkiye endişe duyduğu bir yapıya destek olamaz bunun yolu da temas ve diyalogdur. Güvensizlik derinleşmiş durumda. 'Bugün PYD'ye yardım edelim yarın ateşkes bozulur o silahlar bize döner' tartışması yapılıyor. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Çözüm süreci sağlıklı ilerleyecek ki güven ortamı oluşsun. Barışa doğru gitsin ki Türkiye'nin tehdit algılaması ortadan kalksın bununla eş zamanlı Rojava politikası değişsin" dedi.

Kandil'de de Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yönde bir algı oluştuğunu belirten Demirtaş, "Dolayısıyla durum böyleyken 'çözüm sürecinin ne anlamı var' deniliyor. Kandil süreci bitirme heveslisi değil, Türkiye'nin bu algıları değiştirmesi için pratik adımlar atması gerekiyor" dedi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: “IŞİD’e destek tezkeresine hayır” dedi

SONRAKİ HABER

Biz sınırı geçerken asker izledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...