01 Ekim 2014 14:29

IŞİD canlı yayında sınırı geçti!

Kobanê’ye saldıran IŞİD’e Türkiye’nin destek verdiğine ilişkin tartışmalar sürerken, askerlerin gözü önünde dün sınırın Türkiye tarafından Kobanê tarafına geçen silahlı IŞİD üyeleri görüntülendi. IŞİD üyelerinin ellerini kollarını sallayarak Türkiye’den Kobanê’ye geçmeleri geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen Suriye ve Irak’taki ‘yabancı savaşçılarla’ mücadeleyi ön gören tasarıyı hatırlattı.

IŞİD canlı yayında sınırı geçti!
Paylaş

Kobanê’ye saldıran IŞİD’e Türkiye’nin destek verdiğine ilişkin tartışmalar sürerken, askerlerin gözü önünde dün sınırın Türkiye tarafından Kobanê tarafına geçen silahlı IŞİD üyeleri görüntülendi.

İMC Televizyonu’nda IŞİD üyelerinin ellerini kollarını sallayarak Türkiye’den Kobanê’ye geçmeleri geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen Suriye ve Irak’taki ‘yabancı savaşçılarla’ mücadeleyi ön gören tasarıyı hatırlattı. Oy birliğiyle kabul edilen tasarıyla ‘terörist gruplara yeni militan ve kaynak temin edilmesi ve terör örgütlerine katılmak isteyenlerin, karışıklıkların yaşandığı ülkelere seyahatlerinin engellenmesi’ amaçlanıyordu. Kabul edilen metin tüm ülkeler için bağlayıcı. BM Güvenlik Konseyi, bu karara uymayan ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkını elinde bulunduruyor. Türkiye’nin de onayladığı bu kararın çıkmasından kısa süre sonra sınırdan IŞİD üyelerinin geçmesi ‘BM Türkiye’ye yaptırım uygulayacak mı’ sorusunu akıllara getirdi.

ASKERİN GÖZÜ ÖNÜNDE SİLAHLARIYLA GEÇTİLER

İMC TV’nin Suruç sınırında canlı yayında olduğu sırada Türkiye’yle Kobanê’yi bir birinden ayıran demir yolunun Türkiye tarafından gelen IŞİD üyeleri karşı tarafa geçti. Görüntülerde Kobanê-Suruç sınır hattında bir grup IŞİD’li sınır hattını belirleyen tren raylarından Kobanê’ye geçerek Zorawa tepesine doğru yöneliyor. Askerlerin ve gazetecilerin gözü önünde gerçekleşen olayın ardından, Kobanê’ye yönelen 6 IŞİD üyesi, YPG/YPJ’li savaşçılar tarafından fark edilince geri dönüyor.

Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde de Suruç sınırındaki askerlerin tamamını çekerek, bölgedeki ışıkları da kapatmasının ardından, ‘Bölgeden bir IŞİD konvoyu geçtiği’ iddia edilmişti. Türkiye sık sık IŞİD’e verdiği destek, militanların geçişini kolaylaştırmak ya da göz yummakla eleştiriliyor. 

BM’DE KABUL EDİLEN TASARIDA NE VAR?

Birleşmiş Mİlletler (BM) Güvenlik Konseyinde Suriye ve Irak’taki ‘yabancı savaşçılarla’ mücadele amacıyla hazırlanan tasarı oy birliğiyle kabul edilmişti. Karar tasarısıyla bu gruplara yeni militan ve kaynak temin edilmesinin ve bu gruplara katılmak isteyenlerin seyahatlerinin engellenmesi amaçlanıyordu. Karar metninde tüm ülkelerden ‘Yabancı terörist savaşçılara katılma, destek verme, ekipman sağlama, finans desteğinde bulunma’ gibi suçları işleyenlere yaptırım uygulanması da gündeme geldi. Buna göre kabul edilen metin bağlayıcı olduğu için tüm ülkelerin buna uyması gerekiyor. Bu karara uyulmaması halinde BM söz konusu ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkını elinde tutuyor.

GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN (HABER MERKEZİ)

 

 

FOTOĞRAF: ANF

ÖNCEKİ HABER

Tezkereye karşı açlık grevi

SONRAKİ HABER

İnternet sitelerine yapılan baskın Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...