01 Ekim 2014 13:38

Mahkeme: Eyleme katılmak anayasal hak

İzmir’de geçen 1 Mayıs eylemlerine katıldığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 17 yaşındaki Futbolcu S.B, gösteriler sırasında trafik ve işaret levhasını engellediği gerekçesiyle, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekibi tarafından kesilen 356 TL tutarındaki para cezasının iptali için avukatı Orhan Altın aracılığıyla açtığı davayı kazandı.

Mahkeme: Eyleme katılmak anayasal hak
Paylaş

İzmir’de geçen 1 Mayıs eylemlerine katıldığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 17 yaşındaki Futbolcu S.B, gösteriler sırasında trafik ve işaret levhasını engellediği gerekçesiyle, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekibi tarafından kesilen 356 TL tutarındaki para cezasının iptali için avukatı Orhan Altın aracılığıyla açtığı davayı kazandı. Hakim Kemal Oruç, S.B’nin anayasal hakkını kullandığını ve olayda trafik levhasını engellediğine dair herhangi bir kamera görüntüsü ile fotoğraf da bulunmadığını belirtti.

İzmir 2’nci Amatör Küme’de mücadele eden bir takımda kalecilik yapan Lise Öğrencisi S.B, köyden bir grup arkadaşı ile Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen ‘1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’ etkinliklerine katıldı. Kutlamaların bitmesinin ardından, köye dönen S, cep telefonu satın almak için, akşam üzeri tekrar Çankaya’ya geldi. Bu sırada halay çeken bir grubu izlemek için yolda yere oturdu. Gruba müdahale eden polis, S.B’yi gözaltına alıp, Çocuk Şubesi ekiplerine teslim etti. Serbest bırakılan S.B’ye, İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi tarafından, ‘2 bin 918 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesini ihlal ettiği’ iddiasıyla 356 TL idari para cezası kesildi.

MAHKEME İPTAL ETTİ

S.B’nin babası cezanın iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu.

İzmir 20’nci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Kemal Oruç, dosya üzerinden yaptığı duruşmada, itirazı yerinde buldu. İtiraz edenin kastının anayasal toplantı ve yürüyüş hakkını kullanmak olduğunu, trafiğe engel olmak amacıyla hareket etmediğini ayrıca herhangi bir kamera kaydı ve fotoğrafın da bulunmadığını belirtti. Toplantı ve gösteri hakkının Anayasa’da güvence altına alındığını, 5 bin 237 sayılı TCK’nin 20’nci maddesinde ‘Ceza sorumluluğu şahsidir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz’ denildiğini vurguladı. Hakim, toplantı ve gösteri haklarının kullanılmasında düzenlemenin idarece yapılması gerektiğini, bu hak kullanıldığı için düzenlenen trafik idari para cezasının, usul ve yasaya uygun olmadığını, bu nedenle kesilen 356 liralık idari para cezasının kaldırılmasına karar verildiğini belirtti.

Karar davayı açan S.B ve babası Hüseyin B’ye de tebliğ edildi. Ailenin avukatı Orhan Altın, mahkemenin verdiği kararın örnek oluşturacağını, bu tür durumlarda keyfi trafik cezasının kesilmeyeceğini söyledi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismara 18 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki polislerden 7\'si tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa