06 Temmuz 2011 12:07

Bırakın kâr değil bilim yaşasın!

Kocaeli Dilovası’nda yaptığı araştırmanın sonucunu halka açıkladığı için Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında soruşturma açıldı. Bu dava akademide bilim ve bilim insanının özgürlüğü bahsini yeniden gündeme almak için bir vesile… Hoca’nın hakkında açılan soruşturma, üniversitelerin sermayenin

Bırakın kâr değil bilim yaşasın!
Paylaş

Evrensel Kültür dergisinin temmuz sayısı ‘Bırakın kâr değil bilim yaşasın’ başlığını taşıyor. Dosya yazarları ise; Arif Koşar, Banu Kavaklı Birdal, Berna Güler Müftüoğlu, Besime Şen,  Cem Terzi, Fuat Ercan, Koray Yılmaz, Mehmet Türkay, Metin Özuğurlu, Murat Birdal, Oya Köymen, Sinan Alçın, Taner Timur, Yasemin Özgün.

BURHAN SÖNMEZ ‘MASUMLAR’I ANLATIYOR

Evrensel Kültür dergisinin temmuz sayısı ‘Masumlar’ adlı ikinci kitabı oldukça ilgi gören ve ‘Kuzey’ romanı ikinci baskısını yapan Burhan Sönmez ile Sevda Aydın’ın yaptığı röportajla başlıyor. Sönmez felsefe ile masal söylemini sentezlediği romanlarını anlatıyor. Nâzım Hikmet’in ilk kez Türkçe’de yayınlanan ‘Fatma Ali ve Diğerleri’ adlı yapıtı hakkındaki yazı ise Mithat Fabian Sözmen’in kaleminden. Bir başka edebiyat yazısı ise Fethi Demir’den. Demir Orhan Pamuk’un ‘İstanbul’ imgesini ele alıyor. Sennur Sezer de eski zamanlara uzanarak, tezkireler ve tezkireciler üzerine eğlenceli bir deneme kaleme aldı.

Duygu Çelik her ay yaptığı gibi bu ay da bir tiyatro oyununu oyuncularla izledi; sonra da oyunu birlikte değerlendirdiler. Oyunbaz’ın ‘Ekmek Parası’ adlı oyununun izleyicileri Tiyatrotem’den Ayşe Selen, Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Bayramoğlu.
Temmuz sayısında Arap Baharı ile ilgili bir yazı da var. Yusuf Karataş’ın kaleme aldığı yazıda Türkiye’nin Arap halkları ile ilişkilerinin tarihi ve bugünü ele alınıyor.

Mahur Özmen hukukun işleyişine ilişkin bir film yaptı. ‘Adalet Oyunu’ adını taşıyan bu filmi yönetmeniyle Onur Bakır konuşuyor. Muhsine Helimoğlu Yavuz da Ahmet Say’ın ‘Ağaçlar Çiçekteydi’ adlı anı kitabının 12 Marttaki Mamak Cezaevi bölümüne bir mercek tutuyor ve kitapta Deniz Gezmişlerin idamından kısa süre önceki günlerini yorumluyor.
Her ay resim sanatının başyapıtlarından birini ele alan Yonca Saka’nın bu ayki konusu ise Gustav Klimt ve onun ‘Öpücük’ adlı tablosu. Tanju Akleman ise bu kez fotoğrafik süreçler üzerine yoğunlaşıyor..

TOPRAK YÜZLÜ KADINLAR

Bugünlerde İstanbul’da bir sergi var. Sibel Radiye Gül, Buket Şahin’in dünyanın yedi farklı bölgesinden fotoğrafladığı kadınlardan ilham alarak yaptığı bez bebekleri Mezopotamya’dan Mezoamerika’ya ‘Toprak Yüzlü Kadınlar’ adlı bir sergide izleyicinin ilgisine sundu. Bu sergiyi Koray Kararermiş kaleme aldı. Lütfiye Bozdağ da Odessa’dan yazıyor bu kez. Uluslararası Sanat Sempozyumu’na ev sahipliği yapan bu kentteki etkinlikleri anlatıyor.  

Çetin Balanuye’nin yazısı ‘Bir Avuç Deniz’ filmi hakkında. Balanuye soğukluğun politik bir sinema dili olarak kullanıldığı filmi yorumluyor.

Geçtiğimiz ay G8 zirvesinden önce toplanan eG8 toplantısında Sarkozy’nin konuşmasıyla gündeme gelen kontrollü İnternet konusunu ele alan bir yazı da var dergide. İletişim Örgütlenmektir başlıklı yazı Özgür Uçkan imzasını taşıyor.
Çevirmenler Birliği Alman İdeolojisi’nde bağlam ve çeviri ilişkisi üzerine bir atölye çalışması düzenledi. Kitabın eksiksiz metninin yeniden yayınlanmaya hazırlandığı bugünlerde çevirinin ustaları, farklı çevirileri karşılaştırarak kitabın Türkçeye kazandırılması sürecinde ortaya çıkan sorunları ve bunların nasıl çözülmesi gerektiğini tartıştılar. Tartışma metninin de Evrensel Kültür’de yayınlanmasını istediler. Atölyenin ilgi çekici notlarının ilk bölümü bu ay dergide yer alıyor. Benzer içerikli kısa bir yazı da Kaan Kangal’dan. Kangal, Kapital çevirilerinde görünüm ve görünüş kavramının kullanımı üzerinde duruyor.

Özer Akdemir, Bergama Altın Madeni Direnişi’nden bu yana, çevre hareketlerini bir gazeteci olarak yerinde izledi. Bu sürecin ürünü bir kitap oldu. Ayşen Güven’in Akdemir’in ‘Anadolu’nun Altın’daki Tehlike’ adlı kitabıyla ilgili söyleşisi de bu sayıda.

Sınıf Çalışmaları Üzerine Notlar bölümünde ise bu ay Denizcan Kutlu; Saniye Dedeoğlu ve Melda Yaman Öztürk’ün editörlüğünü yaptıkları Kapitalizm Ataerkillik ve Kadın Emeği kitabı üzerinde duruyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Patrona 15 yıl ya devlete?

SONRAKİ HABER

Ankara Toptancı Hali'nde 'Sağlık' yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa