01 Ekim 2014 11:52

Tarsus Gezi davasında savunmalar alındı

Tarsus’ta Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları için haklarında dava açılan 36 kişinin ilk duruşması görüldü. Mahkeme savunmaların alınmasının ardından 15 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

Tarsus Gezi davasında savunmalar alındı
Paylaş

Mert SAYGI
Tarsus

Tarsus’ta Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları için haklarında dava açılan 36 kişinin ilk duruşması görüldü.  Mahkeme savunmaların alınmasının ardından 15 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan Gezi Parkı eylemlerine Tarsus’tan destek vermek ve hükümetin politikalarına tepki göstermek için çeşitli tarihlerde 30 gün boyunca eylem yapan 36 kişi hâkim karşısına çıktı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikâyetiyle yargılanan 36 kişi başbakana hakaret ve 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten yargılandı.

Tarsus 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşma, yer darlığı nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Müşteki Recep Tayyip Erdoğan’ın mahkemeye katılmadığı avukatının da olmadığı duruşmada sanıklar ifadelerini verdi.

Sanık olarak yargılanan Zekeriya Karapehlivan hakkında iddianamede geçen "İMF uşağısın Tayyip Erdoğan" cümlesine ilişkin savunma yapan Pehlivan "Müşteki Gezi Parkı eylemlerine katılan kişiler hakkında çapulcu beyanatında bulunmuştu. Ben de kendisine bu şekilde yanıt verdim" dedi.

Davada Emek Partisi Genel Yürütme Kurulu üyesi Halil İmrek de yargılanıyor. İddianamede İmrek’in başbakana "Bakmayın onun kuyruğunu dik tuttuğuna" şeklinde hakaret ettiği ileri sürüldü.

İmrek savunmasında "Bilindiği üzere bu halk arasında sıkça kullanılan bir deyimdir. Bir kişinin güçsüz olduğu halde güçlü görünmeye çalışması anlamına gelir. Zira anayasada tüm siyasi partilerin görüş bildirme hakkı vardır. Aksi halde iktidar partisi dışındaki tüm partilerin kapatılması gerekir. Politik bir eleştiri getirmek amacıyla bu konuşmaları yaptım" dedi.

İddianamede eylemleri organize etmek ve yönetmek iddiasıyla suçlanan Emek Partisi Tarsus İlçe Başkanı Burak Şefkat ise yaptığı savunmada "Bu eylemleri yönlendirdiğimiz söyleniyor gönül isterdi ki partimiz bu eylemleri yönetsin ancak bu eylemler halkın kendiliğinden eylemleriydi. Burada bu suçlamayı kabul etmek halka saygısızlık olur" dedi. Şefkat, "Bizler suçlu değiliz asıl başbakan suçludur. Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden genç kardeşlerimiz için 'polislerim destan yazdı, emri ben verdim' şeklinde cümleler kurmuştur. Bugün Ethem Sarısülük’ün katili olan polis cezaevindedir. Emri ben verdim diyen kişi de dolayısıyla suçludur" dedi.

TKP 1920 il sözcüsü Hasan İleri'nin hakkındaki suçlamalara ilişkin ‘’ben vergi mükellefiyim, siyaset yaparken para kazanmıyorum. Bilakis para harcıyorum. İşimi bırakıp şu an buraya geldim. Dolayısıyla müşteki de buraya gelmelidir’’şeklindeki savunması mahkemede gülüşmelere neden oldu.

Hâkimin tüm sanıklara ceza almaları durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması yanı cezanın 5 yıl ertelenmesi kanunundan faydalanmak isteyip istemediklerini sorması üzerine salonda bulunan bütün sanıklar istemediklerini belirterek "Biz suçsuzuz dolayısıyla gerek olmadığını düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Mahkeme savunmaların alınmasının ardından duruşmayı 15 Ocak 2015'e erteledi.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê\'de çatışmalar şiddetlendi

SONRAKİ HABER

İÜ\'de IŞİD destekçisi 3 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...