01 Ekim 2014 07:27

İlk Ebola hastasını antibiyotikle eve yollamışlar

Afrika dışındaki ilk Ebola vakasına ABD’de rastlandı. Mart ayında Batı Afrika’da ortaya çıkan son Ebola salgınında şu ana kadar 3 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

İlk Ebola hastasını antibiyotikle eve yollamışlar
Paylaş

Ebola virüsü ilk defa Afrika dışında ortaya çıktı. Liberya, Sierra Leone, Gine, Senegal ve Nijerya gibi ülkelerde 3 binden fazla can alan ve binlerce kişinin hâlâ ölümle boğuşmasına neden olan Ebola vakası, ilk defa ABD’de görüldü. Ancak ABD’li doktorlar Ebola şüphesiyle hastaneye başvuran hastayı antibiyotikle evine yolladı. Durumun ciddiyeti hasta iki gün sonra fenalaşınca anlaşıldı.

KENDİSİ FARKEDİP HASTANEYE GİTTİ

Teksas eyaletindeki Dallas’ta Liberya’dan geldiği belirtilen ancak kimliği açıklanmayan hastanın, Ebola virüsünü iki hafta önce Liberya’dan ABD’ye seyahati sırasında kaptığı düşünülüyor.

İngiliz Telegraph’a Dallas’tan yazan Gazeteci Nick Allen, hastanın semptomlar ortaya çıkınca şüphelenerek Dallas’ta hastaneye gittiği ancak doktorların durumun vehametini farketmeyerek antibiyotikle eve yolladığını belirtti. İki gün sonra fenalaşan hasta bu kez ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ebola olduğu bu defa anlaşılınca karantina altına alındı. Ancak hastanın tedavisi evinde sürecek. Dallas Presbiteryen Hastanesinden 3 kişilik sağlık ekibi 21 gün boyunca evde hastayla kalarak semptomlarını kontrol edecek.

‘BULAŞMA İHTİMALİ SIFIR’

Bulaşıcı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Müdürü Thomas Frieden, “Liberya’dan seyahat eden bir bireye ABD’de Ebola teşhisi konuldu” açıklaması yaptı.

Uçakta hastalık belirtileri ortaya çıkmamış olduğu için diğer yolcuların sağlığından endişe edilmediğini söyleyen Frieden, “Uçakta bulaşmış olma ihtimali sıfır” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Batı Afrika ülkelerinde tespit edilmiş 6 bin 500 Ebola hastası bulunuyor. 3 binden fazla hasta ise yaşamını yitirdi. İlk defa 1976 yılında görülen hastalığın ölümle sonuçlanma oranı yüzde 25 iken son Ebola salgınında bu oran yüzde 90’a kadar yükseldi. 

Şu ana kadar Liberya’da çalışan ABD vatandaşı hekim ve sağlık çalışanlarının bazılarında hastalık ortaya çıkmış, bu kişiler ülkelerine dönerek tedavi altına alınmışlardı.
Bunlardan biri olan Richard Sacra, tedavisi tamamlanarak geçtiğimiz hafta Nebraska Hastanesinden taburcu edildi. New York, Kaliforniya, New Mexico ve Miami’de de Ebola şüphesiyle hastaneye başvuranlar olmuş ancak virüs taşımadıkları ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suruç sınırında karanlık gece!

SONRAKİ HABER

Hong Kong\'da da protestolar \'Ulusal Gün\'de de sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa