30 Eylül 2014 17:33

Üniversite dekanının küfrünü duyurdu, işinden atıldı

Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Nevra Akdemir, İİBF Dekanı Süleyman Türkel’in bir kadın yardımcı doçente küfrettiğini duyurması üzerine işten atıldı.

Üniversite dekanının küfrünü duyurdu, işinden atıldı
Paylaş

Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Nevra Akdemir, İİBF Dekanı Süleyman Türkel’in bir kadın yardımcı doçente küfrettiğini duyurması üzerine işten atıldı.

Mersin Toros Üniversitesi’nde 25 Haziran’da işten atılan bir yardımcı doçent, iş sözleşmesinin hangi nedenle sona erdirildiğini öğrenmek için dekan sekreterinden evraklarını almak üzereyken İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Süleyman Türkel tarafından odasına çağrıldı. Dekanın verdiği akademik nasihatleri dinlemek istemediğini söyleyen öğretim görevlisi kadın, Türkel’in cinsiyetçi küfürlerine maruz kaldı.

Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nevra Akdemir de birkaç akademisyenle birlikte hem işten çıkarma hukuksuzluğuna hem de dekanın tavrına dikkat çekmek için çeşitli yerlere bu durumu anlatan e-mail gönderdiler. Olayı öğrenen üniversite yönetimi ise okulun ‘itibarsızlaştırıldığı’ gerekçesiyle Nevra Akdemir’in işine son verdi.
Yaşananların ardından gazetemize konuşan Nevra Akdemir, “Gönderdiğim e-maillerden biri okul yönetiminin eline geçmiş. Dün rektörün yanına çağırıldım. Açıklama istediler. Bu çağrının okulu itibarsızlaştırıldığını ima ettiler. Ben de bu çağrının değil yaşanan cinsiyetçi küfür ve işten atma sürecinin okul itibarsızlaştırdığını, bu çağrının ise bu duruma karşı okulu ve öğrencileri savunmak olduğunu söyledim” dedi.

Toros Üniversitesi’nin demokrat yapısıyla tanındığını dile getiren Akdemir, “Geçmişte muhalif olarak bilimsellikten çıkmayan çalışmalara üniversitenin toleransı çok yüksekti. Ancak Mersin’deki belediye seçimlerinden sonra değişti. İİBF dekanlığının daha önce de cinsiyetçi ve ırkçı söylemlerine şahit olduk. Okulda bir kışla düzeni inşa etmeye çalışmasını da görüyorduk. Ama gelinen durum çok acı. Mesela mayıs ayında Soma etkinliği yapmıştık. Gündemimiz oydu. Şimdi ise işten çıkarmaları, cinsiyetçi küfürleri konuşuyoruz” diye konuştu.
Pek çok vakıf üniversitesinde de benzer süreçlerin yaşandığını anlatan Akdemir şöyle devam etti: “Eğitimin özelleştirilmesinin getirdiği sonuçları yaşıyoruz. Bunu bir bütünün parçası olarak görmek anlamlı. Bizler bilimsel yetersizliğimizden dolayı okuldan atılmadık. Ben arkadaşlarımızla dayanıştığım için okuldan atıldım. Ayrıca hayatımın 15 senesi işçilerin yaşadıklarını araştırmakla geçti. Birbirimize çok yakın deneyimler yaşıyoruz. Tekstil işçisinin güvencesizliğiyle bizim güvencesizliğimiz aynı.” Akdemir son olarak bu yaşananlara karşı daha çok dayanışmaya ve örgütlü mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sütaş işçileri bu kez Adana\'da boykota çağırdı

SONRAKİ HABER

Mülteciden vinç üstünde eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa