30 Eylül 2014 16:48

Hong Kong’da yarın büyük eylem günü

Hong Kong’da hafta sonu başlayan daha fazla ‘Demokrasi için merkezi işgal et’ eylemi sürüyor. Hong Konglular bir taraftan da yarın planlanan büyük eyleme hazırlanıyorlar. Öğrenciler de dersleri boykot edecek.

Hong Kong’da yarın büyük eylem günü
Paylaş

Hong Kong’da hafta sonu başlayan daha fazla ‘Demokrasi için merkezi işgal et’ eylemi sürüyor. Hong Konglular bir taraftan da yarın planlanan büyük eyleme hazırlanıyorlar. Öğrenciler de dersleri boykot edecek.

Çin ise 1 Ekim’de gerçekleşecek olan ‘Çin Halk Cumhuriyeti’ kuruluş yıl dönümüne hazırlanırken, Hong Konglular yıl dönümünü protesto etmek için çağrılarda bulundu.

The Guardian’ın haberine göre pazartesi günü polisin meydandan çekilmesiyle birlikte meydanını kazanan Hong Konglular, Hong Kong Yönetimi Başkanı CY Leung’u istifa etmeye çağırdılar. İstifa çağrılarını reddeden CY Leung, görevini bırakmanın “Geriye doğru atılan bir adım” olacağını söyledi ve “Gösterilerin  derhal sona erdirilmesi” çağrısında bulundu.

ÇİN’DEN ‘BASTIRIN’ EMRİ

Çin, Hong Kong yönetimine seslenip, ‘yasa dışı’ olarak tanımladığı gösterileri kontrol altına alması çağrısı yaptı.  Beyaz Saray sözcüsü ise, Hong Konglu yetkililere ‘itidal’, çağrısında bulundu.

Merkezi İşgal Et grubu açıklamasında, seçim reformlarıyla ilgili görüşmeleri erteleyeceğini söyleyen hükümeti ‘geciktirme taktiği izlemekle’ suçladı.

Merkezi İşgal Et grubunun kurucularından biri olan Chan Kin-man “Eğer Leung istifa ederse, işgal eylemini bitireceğiz ve önümüzde ki eylem sürecini tartışacağız. İstifa bizim için hükümetin değişimden yana olduğunu göstermesi için önemli bir işaret.” dedi.

Pekin geçen ay yaptığı açıklamada, Hong Kong halkının yeni liderlerini kendilerinin seçebileceğini fakat iki veya üç adayın Pekin yanlısı bir komite tarafından onaylanması gerektiğini söylemişti. Hong Kong’da seçimle ilgili pazartesi yeni görüşmelerin yapılması bekleniyordu, fakat üst düzey bir yetkili görüşmelerin ‘daha uygun bir zamana’ ertelendiğini söyledi. Merkezi İşgal Et grubu açıklamasında, “Hükümet, halkın seçim hakkı arzusunun zamanla yok olmasını umuyor” dedi.

EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan Hong Kong’da demokrasi gösterileri ve ‘işgal et’ eylemleri patlak verdi. Şimdilerde en ünlü finans şirketlerinin yer aldığı şehrin merkezinde Hong Konglular çadırları ve uyku tulumlarıyla direnişe geçtiler.

‘Şemsiye devrimi’ olarak başlayan gösteriler, cumartesi günü öğrencilerin eylemine polisin sert müdahalesi sonucu patlak verdi.  Hong Kong devlet başkanının seçileceği 2017 seçimlerinde, son düzenlemelere göre halk sadece Çin yönetimi Pekin Hükümeti tarafından gösterilen adayları oylayabilecek. Kendi adaylarını kendi seçmek isteyen ve bu seçim sisteminin uluslararası demokratik standartlara uymadığını düşünen Hong Konglular bu durumdan rahatsız olduklarını ve seçim yasası değişene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.

İLK ÇAĞRI 2013’TEYDİ

‘Merkezi  İşgal Et’ eylemleri birdenbire ortaya çıkmadı. 16 Ağustos 2013’te Benny Tai Yiu-ting isimli bir hukuk profesörü, makalesinde insanları şehrin iş ve finans merkezinde düzenlenecek eyleme çağırdı. Benny Tai’nin planladığı bu eylemin amacı 2017 devlet başkanlığı seçimlerinde daha demokratik bir seçim ortamının yaratılmasıydı. 22 Haziran 2014’te resmi olmayan, katılımcılara seçim sistemini daha demokratik kılacak üç reform planından birini seçme imkanı veren bir referandum yapılmıştı. Bu referanduma 100 bin kişinin katılması hedeflenirken sayı 780 bine ulaşmıştı. Son olarak planlanan ‘Merkezi İşgal Et’ ismindeki sivil itaatsizlik hareketi 27 Eylül’de başlatıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasıyla birlikte tepkiler çoğaldı ve protestolar şehrin diğer kısımlarına da yayıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’daki Kürtler açlık grevlerine başladı

SONRAKİ HABER

TSK, Suruç-Kobanê sınırında hendek kazıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...