30 Eylül 2014 16:42

CHP'den Kobanê raporu: Ambargo kaldırılsın

Kobanê ve Suruç’taki izlenimlerini raporlaştıran CHP heyeti, acil eylem planı önerisinde bulundu. Suruç’ta “resmi olmayan bir savaş hali” tespiti yapan heyet, Kobanêlilerin yiyecek ve sağlık malzemesi ihtiyacının had safhada olduğunu bildirdi.

CHP\'den Kobanê raporu: Ambargo kaldırılsın
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara


Kobanê ve Suruç’taki izlenimlerini raporlaştıran CHP heyeti, acil eylem planı önerisinde bulundu. Suruç’ta “resmi olmayan bir savaş hali” tespiti yapan heyet, Kobanêlilerin yiyecek ve sağlık malzemesi ihtiyacının had safhada olduğunu bildirdi. Kobanê Kantonu ve PYD yöneticileriyle yapılan görüşmelerin aktarıldığı raporda, AKP hükümetinin “Tampon bölge” teklifinin IŞİD’den öte Kürtler ve Suriye yönetimini hedef alacağı tespiti yer aldı. CHP’liler raporda, hükümete Kobanêlilerin kendi kaderini belirleme hakkını engelleyemeye dönük tutumlardan vazgeçme çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Mehmet Bekaroğlu’nun da içinde yer aldığı heyet Suruç ve Kobanê’de temas ve incelemelerde bulunmuştu. Heyet tespitlerini raporlaştırdı.

‘150 BİN KİŞİ NEREDE?​’

Hükümetin Kobanê’den 150 bin kişinin Türkiye’ye sığındığı yönündeki açıklamalarını hatırlatan heyet, “Yüz binler değil, on binleri dahi görmedik” tespiti yaptı. Raporda, “Her iki noktada sadece yüzlerle ifade edilebilecek insan bir arada görülmüştür. Bu durumda 150 bin kişinin nerede olduğu Hükümet açısından bir soru işaretidir” denildi.

Kobanê’den gelenlerin kaldıkları yerlerin sağlıksız olduğunu ve temizlik malzemesi sıkıntısı yaşandığını belirten heyet, Hükümet yetkililerinin ağzından düşürmediği yiyecek yardımının ise “Günde iki defa çorba ve makarnadan oluştuğunu” aktardı. Heyet özellikle küçük çocukların acilen sağlık kuruluşlarında kontrol altına alınması gerektiğini bildirdi. Susuzluk ve yemsizlik sebebiyle ölen hayvan cesetlerinin Kobanêliler ile aynı ortamda bulunmasının hastalıklara kapı araladığını belirten CHP’liler, AFAD’ın çabalarının ise yetersiz kaldığı tespiti yaptı.

‘RESMİ OLMAYAN SAVAŞ’

Sınıra giderek Kobanê halkıyla dayanışma duygularını göstermek isteyenlere yönelik polis ve asker saldırılarına ilişkin heyet “resmi olmayan savaş hali” tespiti yaptı. Raporda, “Türkiye’nin her yerinden getirilen TOMA, panzer ve askeri araçlarla Suruç’un etrafının kuşatıldığını, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi demokratik etkinliklerin askıya alındığını, Suruç’ta resmi olmayan bir ‘savaş hali’nin ilan edildiğini gözlemlemiş bulunmaktayız” denildi.

‘IŞİD SAFLARINDA RESMİ GÖREVLİLER VAR’

Raporda, CHP heyetinin Kobanê Kantonu yöneticileri ve PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile yaptıkları görüşmelere de yer verildi. Hem yöneticiler hem de halkın IŞİD’e Türkiye Hükümetinin destek verdiğini düşündüğünü aktaran heyet, çok sayıda kişinin IŞİD saflarında Türkiye’den gelmiş resmi görevliler olduğu yönünde iddiada bulunduğuna dikkat çekti. Raporda, Kobanêlilerin en önemli talebinin “Türkiye’nin IŞİD’e verdiği desteği kesmesi” olduğu belirtildi. Ayrıca Kobanê’de yiyecek ve sağlık malzemesi sıkıntısı olduğu tespiti de raporda yer aldı.


TAMPON BÖLGENİN HEDEFİ KÜRTLER

Raporda, “IŞİD’in askeri, siyasi, istihbarat desteği olmadan ayakta kalması mümkün değildir. Bu nedenle, bu kaynakların sonlandırılması için her türlü girişimde bulunulmalıdır. Türkiye de bu konuda üstüne düşen sorumluluğu almalıdır. Zira, bu yapılmadan sürdürülen insani yardımların da hiçbir anlamı olmamaktadır” denildi. AKP hükümetinin “tampon bölge” ve “uçuşa yasak bölge” önerilerine ilişkin de “Planın Suriye rejimine ve Kürtlere karşı düşünüldüğü heyetimiz yönünden tartışmasızdır” ifadeleri kullanıldı.


ACİL ÖNLEM PLANI ÖNERİSİ

Heyet, Kobanê’ye ilişkin 14 maddelik bir acil önlem planı önerisinde bulundu. Önerilerden bazıları şunlar: “
* Kobani’ye ambargo acilen kaldırılmalı, yiyecek ve giyecek satışına, yardımına izin verilmeli.
* Mürşitpınar Sınır Kapısında saat 18.00’e kadar tutulan ambulans, çatışmaların yoğunlaştığı gece saatlerinde de bölgede tutulmalı, sınır kapısında yaralıların mesai saati dışında ambulansla nakli yapılmalı.
* Makarna, pilav ve çorbadan oluşan yemekler nedeniyle artan ishal şikâyetlerine önlem alınmalı, beslenme şartları iyileştirilmeli.
* 8-10 ailenin bir arada kaldığı çadırlarda, elektriksiz, susuz kalan sığınmacıların sağlıklı barınma koşulları sağlanmalı, sıhhi şartların düzelmesi için adım atılmalı.
* Suruç’ta köylerin birbirleri ile bağını kesen sinyal kesicilerin kullanımına son verilmeli.
* Tampon Bölge oluşturmak tezine son verilmeli, Kobani halkının geleceğini kendisinin belirlemesi sağlanmalı.

ÖNCEKİ HABER

Gazze’de temizlik grevi

SONRAKİ HABER

Bağdat’ta IŞİD kuşatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...