30 Eylül 2014 16:38

Gazze’de temizlik grevi

Gazze’de aylardır maaşlarını alamayan temizlik işçileri greve çıktı. Yüzlerce ameliyatın ertelendiği hastanelerde sular kolay durulacak gibi görünmüyor. Zira işçilerin grevi Hamas el Fetih koalisyonunda yaşanan ve uluslararası alana uzanan sıkıntılara ayna tutuyor.

Gazze’de temizlik grevi
Paylaş

Gazze’de aylardır maaşlarını alamayan temizlik işçileri greve çıktı. Yüzlerce ameliyatın ertelendiği hastanelerde sular kolay durulacak gibi görünmüyor. Zira işçilerin grevi Hamas el Fetih koalisyonunda yaşanan ve uluslararası alana uzanan sıkıntılara ayna tutuyor.

Gazzeli Temizlik İşçisi Muhammet Abu Zahra, “Her gün hiç durmadan çalışıyorum. 5 çocuğum var, ailemi geçindirmek zorundayım. Eşimin kanser tedavisinin giderleri oldukça pahalı. Oğlumun okul masraflarını karşılamak zorundayım. Bir de her ay ödemek zorunda olduğum kira var” diyor. Çok haklı bir soruyu ekleyerek: “Eğer maaşımı alamazsam, ev kirasından mutfak giderine ben bu masrafları neyle karşılayabilirim?​”

Al Monitor’un haberine göre; el Fetih ve Hamas’ın oluşturduğu koalisyonun yönetime geçmesinden bu yana ücretlerini alamadıklarını belirten temizlik işçilerinin grev kararı hastanelerde oldukça etkili oldu, yüzlerce ameliyat ertelendi. Kentin farklı hastanelerinde başlatılan grev özellikle ameliyathaneler, yoğun bakım, resepsiyon ve fizik terapi bölümlerinde yoğunlaştı. Temizlik işçileri bir aylık emekleri karşılığında 700 şekel (200 dolar) ücret alıyorlar.

Filistin İşçi Sendikası Başkanı Sami Amsi, temizlik şirketlerinin işçilere beş aydır ücretlerini ödemediğini bu nedenle greve çıkma kararı aldıklarını belirtti: “Temizlik işçileri koalisyon yönetiminden aylardır haklarını talep ediyorlar ama hükümet onlara sırt çeviriyor. Eğer işçilerin hakları verilmezse protestolarımız da artarak devam edecek. Bu da hastanelerden yararlanmak isteyenlerin hayatını da riske atıyor. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı bir an önce ücretlerimizi ödemelidir.”

HAMAS HABERSİZ İŞ YAPIYOR

Hastalar özellikle ameliyatlar için grevin bitmesini beklerken işçiler de ücretlerinin ödenmesi için sabırsızlanıyorlar. “Biz el Fetih’le Hamas arasında politik bir tartışmanın tarafı olmak istemiyoruz. Ailelerimize ve bize merhametli davranılmasını istiyoruz” diyen grevci temizlik işçilerinden Ebu Zahra’nın talepleri hemen karşılık bulamayacak gibi görünüyor. Zira Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Omar Nasser yaptığı açıklamada bu işçilerden haberdar olmadıklarını söyledi. Bakanlığın mali işler bölümünde bu işçilerin kayıtlarının olmadığını belirten bakanlık sözcüsü, “Bakanlık haberdar olmadığı işçiye ödeme yapamaz” dedi.

Nasser’in açıklamasının devamı meselenin başka bir boyutuna dikkat çekiyor. Nasser, “Hamas, Gazze Şeridi’nde hastaneleri yönetmek için temizlik şirketleriyle anlaşmalar yapıyor ancak bizim bundan haberimiz yok. Üstelik Gazze ve Batı Şeria arasındaki sağlık kayıtları hâlâ birleştirilmiş değil” dedi. İşçiler ise koalisyon hükümetiyle onlarca yazışma yaptıklarını söyleyerek koalisyonu kaçak güreşmekle suçluyorlar.

Eski Hamas hükümeti tarafından atanan Sağlık Bakanı Yusuf Ebu Rishise Al Monitor’a yaptığı açıklamada grev nedeniyle Gazze Şeridi’nde 350’den fazla ameliyatın ertelendiğini, krizin devam etmesi halinde hastaların sağlığının ciddi tehlikeye gireceklerini söyleyerek tansiyonu artırıyor.

Temizlik işçilerinin grevi üzerinden devam eden tartışmalar uluslararası boyuta da ulaştı. Filistin Başbakanı Rami Hamdallah medyaya yaptığı açıklamada çözümü engelleyen uluslararası devletler olduğu iddiasında bulundu. Hamdallah, “Gazzeli çalışanların maaşlarının ödenmesi için yasal bir komite kuruldu ama uluslararası bağışçı devletler, işçilerin maaşlarının ödenmesi durumunda yardımları kesmekle tehdit ediyorlar” diye konuştu.

Başbakanın bu açıklamasına Hamas kanadından Abu Zahri, Facebook üzerinden açıklamaların doğru olmadığını yazarak cevap verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KARBEL işçilerinin taşeron tepkisi dinmiyor

SONRAKİ HABER

CHP\'den Kobanê raporu: Ambargo kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...