06 Temmuz 2011 11:12

Doğduğu topraklara uzak düşmüş Masumlar

Benim vatanım çocukluğumdu ve ben büyüdükçe uzaklaştım ondan,uzaklaştıkça da o büyüdü içimde...Kökünü toprağının derinlerinde bırakıp, uzak diyarlara uzanmış güçlü bir dal bizlere neler anlatır. Haymana Ovası’nın yarı gerçek yarı efsanevi hikayeleri ile İngiltere&rsq

Doğduğu topraklara uzak düşmüş Masumlar
Paylaş
Bahar Çelik

uzaklaştıkça da o büyüdü içimde...

Kökünü toprağının derinlerinde bırakıp, uzak diyarlara uzanmış güçlü bir dal bizlere neler anlatır. Haymana Ovası’nın yarı gerçek yarı efsanevi hikayeleri ile İngiltere’de bir kentin görüntüsü nasıl  yan yana verilebilir. Romanımız var oluşu üzerine kafa yoran aklını ve kalbinin bir yanını doğduğu yerde bırakmış bir insanın öyküsünü anlatıyor, Brani Tawo’nun.
Burhan Sönmez’in İletişim yayınları’ndan çıkan Masumlar isimli romanı siyasi sebeplerle doğduğu topraklardan ayrı bırakılmış  Brani Tawo ile yine aynı sebeplerle göç etmiş insanların çevresinde geçiyor.  Roman farklı başlıklarla 16 bölüme ayrılmış. Her biri ile önce geçmişe gidiyor ardından şimdiye dönüyoruz. Baş karakterimiz Brani Tawo yaşantısını çocukluğunda hikayelerin üzerine kuruyor  ve onu asla unutmuyor. Bambaşka bir kültüre gittiğinde dahi onunla olan bağını koparmıyor.

Brani Tawo’nun yolu, geçmişindeki bir yarayı onarmak için Cambridge’de bir antikacıya düşer ve orada Feruzeh ile tanışır. Feruzeh’in köklerinde de göç vardır. Annesi Azita, İran’da yaşanan rejim değişikliğinden sonra Feruzeh ve ikiz kardeşini alarak İran’dan İngiltere’ye gelmiştir.  Doğduğu topraklara hasret bir yaşam sürdüren Azita, bir gün İran’a dönmeyi ve orada ölmeyi hayal etmektedir. Feruzeh ile tanışması ile birlikte Brani Tawo’nun yaşamında yeniden Haymana’nın rüzgarları esmeye başlar, çocukluğunun türküsüne kavuşur. Aynı şekilde Feruzeh’te yıllardır çıkarmadığı Sır Kitabını yanında taşımaya başlamıştır.  Bu değişim Feruzeh’in annesinin gözünden kaçmaz.  Brani Tawo’ya anne şefkati ile kucak açar. Brani Tawo’nun antikacı dükkanına gitme sebebi yıllar öncesine dayanmaktadır. Dayısına ait fotoğraf makinesinde, nereden geldiğini sorgulayan küçük Brani Tawo, sorunun cevabının makinenin içinde olduğuna inanmıştır. Hal böyle olunca ortada makine falan kalmaz. O makine artık annesine borcudur. Bunu öğrenen Antikacı Dükkanının Sahibi Stella, büyük bir özenle makinenin peşine düşer.

Burhan Sönmez’in otobiyografik ögeler içeren romanı uzak bir geçmişi ve şimdiyi başarılı bir şekilde yan yana getiriyor. Geçmişteki hikayelerin acısını bizlere aktarırken, onların olanca ağırlığını omuzlarımızda hissettiriyor. Kelimelere hakim yazarımız bizleri  adeta bir masalın büyüsü altına alıyor. Kitap bittikten sonra ağzımda yakıcı ama etkisi uzun süre gitmeyecek müthiş bir tat bırakıyor.

[email protected]
Burhan Sönmez, Masumlar, İletişim Yayınları, Mayıs 2011, 159 s.

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de büyük askeri operasyona hazırlanılıyor

SONRAKİ HABER

Beat Kuşağı yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...