30 Eylül 2014 13:09

‘Biz bu suçu işlemek için yemin ettik'

Ankara Tabip Odası'nın (ATO), Gezi direnişinde polisin orantısız şiddetine maruz kalıp yaralananlara ilkyardım ve sağlık hizmeti verilmesi gerekçesiyle yargılanmasına başlandı. Dava 23 Aralık'a ertelendi.

‘Biz bu suçu işlemek için yemin ettik\'
Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Hasan AKBAŞ
Ankara

Ankara Tabip Odası'nın (ATO), Gezi direnişinde polisin orantısız şiddetine maruz kalıp yaralananlara ilkyardım ve sağlık hizmeti verilmesi gerekçesiyle yargılanmasına başlandı. Sağlık Bakanlığı'nın ATO yönetim ve onur kurulunun görevden alınması için açtığı davanın ön inceleme duruşması dün Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma öncesi yürüyüş yapan hekimler, “Biz Hipokrat yeminini bu suçu işlemek için yaptık” dediler. Dava 23 Aralık'a ertelendi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) önünde bir araya gelen doktorlar, “Hekimliğime  Dokunma” diyerek Ankara Adliyesi'ne yürüdü. Doktorlar yolu trafiğe kapatarak yürüdüler. Yürüyüşe trafikteki araçlar kornalarla, çevre binalardaki insanlar da alkışlarla destek verdi.

Adliye önünde demokratik kitle örgütü temsilcileri, CHP milletvekilleri ve uluslararası hekim örgütleri temsilcilerinin katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Tıp öğrencileri de “Biz bu suçu işlemek için yemin ettik” yazılı pankartla meslektaşlarına destek verdi.

'BAKANIN MASKESİ DÜŞTÜ'

TTB Başkanı Bayazıt İlhan, daha bir hafta önce “Biz kim olduğuna bakmayız IŞİD’ci de olsa hastaya bakarız” diyen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Gezi’de yararlananlara sağlık hizmeti veren hekimleri “Benden izinsiz sağlık hizmeti veremezsin” diye dava ettiğine dikkat çekti. Bakanın ciddi bir samimiyet ve hekimlik testinden geçtiğini dile getiren İlhan, “Gezi Direnişinde ciddi şekilde yaralananlara, gözünü kaybedenlere, binlerce insanın sağlığını tehdit eden biber gazı kullanımlarına Sağlık Bakanlığı seyirci kaldı. Büyük bir halk sağlığı sorunu yaşandı. Hiçbir doktor kimin kim, ne, neci olduğuna bakmadan hasta ve yaralılara en hızlı ve etkili müdahalenin yapılmasına gayret etti” dedi. Açılan davanın siyasi olduğunu belirten İlhan özgür, demokratik, herkesin eşit, nitelikli, ücretsiz sağlık hizmeti alabildiği bir ülke olması için mücadele ettiklerini vurguladı.

ULUSLARARASI HEKİM ÖRGÜTLERİNDEN DE DESTEK GELDİ

Dünya Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Otmar Kleiber, İnsan Hakları için Hekimler Örgütü eski Başkanı Dr. Holly Atkinson ve Avrupa Birliği Avrupa Hekimler Daimi Komitesi Genel Sekreteri Dr. Birgitte Beger de, ATO'ya destek için Adliye önündeydi. Dünya Tabipler Birliği Genel Sekreteri Kleiber, “Hekimlere istediği yerde hastalara müdahale edebilirler ve hükümetler buna engel olamaz. Sizler sağlık hakkı için mücadele ediyorsunuz ve mücadelenizde biz de sonuna kadar yanınızda olacağız” dedi.

BAKANLIKTAN GEZİ REVİRLERİNE 'İŞLETME' YORUMU

Davanın Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen önce inceleme duruşmasını CHP Ankara Milltevekili Levent Gök, Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı İlke Işık ve çok sayıda kurum temsilcisi de takip etti. Duruşma salonunun küçük olması sebebiyle çok sayıda kişi duruşmayı kapıdan izledi.

Mahkeme Başkanı Zerrin Berke, ilk olarak davacı Sağlık Bakanlığı tarafının avukatlarına söz verdi. Bakanlık avukatlarının davaya konu “hukuka aykırı olarak yetkisiz ve kontrolsüz revir adı altında sağlık hizmetleri verdikleri ve amaçları dışında faaliyet gösterdikleri” şeklindeki suçlamayı duruşmada, "eylemler sırasında revir adı altında bu türlü sağlık kuruluşları açarak işletmişlerdir" şeklinde değiştirmesi dikkat çekti. ATO'nun Gezi eylemlerinde adeta ticaret yaptığını ima eden Bakanlık avukatları, oda yönetiminin ve divan görevlerinin sona erdirilmesini, yerlerine yeni yönetimin oluşturulmasını istedi.

'BAKANLIĞIN VEREMEDİĞİ HİZMETİ SUNDUK'

 ATO avukatları da savunmalarında, davayı kabul etmediklerini, bahse konu revirlerin kurulmadığını, kurulan revirleri yanlış sağlık uygulamalarının yapılmaması nedeniyle koordine ettiklerini söyledi. Avukatlar, ATO'nun ve Gezi'deki hekimlerin suç işlemediğini, Sağlık Bakanlığı'nın veremediği sağlık hizmetini verdiklerini dile getirdi. Mahkeme Başkanı Berke, ön incelemeden  tahkikat aşamasına geçilmesi ve ATO'nun gösterdiği 4 tanığın dinlenmesi kararı verdi. Duruşma 23 Aralık 2014 tarihine ertelendi. O tarihte yapılacak duruşmanın aynı zamanda karar duruşması olması bekleniyor.


 

ÖNCEKİ HABER

Gerilla ve Peşmerge IŞİD\'e karşı birlikte savaşıyor

SONRAKİ HABER

Batman\'da öğretmenlerden protesto yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...