30 Eylül 2014 06:00

Kurban çok, alıcı yok!

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve gibi kurbanlıklar da pazara çıktı. Kurban pazarlarında büyükbaş hayvanların fiyatı 10-13 bin TL’yi bulurken, küçükbaş hayvanların fiyatları ise ağırlıklara göre 650-1200 TL arasında değişiyor.

Kurban çok, alıcı yok!
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Vedat YALVAÇ
İstanbul

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve gibi kurbanlıklar da pazara çıktı. Kurban pazarlarında büyükbaş hayvanların fiyatı 10-13 bin TL’yi bulurken, küçükbaş hayvanların fiyatları ise ağırlıklara göre 650-1200 TL arasında değişiyor. Kurban çadırlarından, hayvan yemlerine kadar üreticinin giderleri artınca, kurban fiyatları da geçen yıla göre yükseldi. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketici etkiliyor. İstanbul’da Zeytinburnu Belediyesi’ne bağlı Cevizlibağ’da kurulan hayvan pazarında kurbanlık satıcılarının sorunlarını ve kurban fiyatlarını ile vatandaşların alım güçlerini konuştuk.

KURBANLIK ALMAK DA ZOR SATMAK DA ZOR 

Pazarda görüştüğümüz ilk hayvan satıcısı, bizi güler yüzüyle karşılayan Halil Halilbeşe oldu. Kastamonu’dan İstanbul’a gelerek çadır kuran Halilbeşe, satışlarından şu an memnun olmadığını anlattı. Fiyatları fazla yükseltmediğini, uygun fiyat çektiğini söyleyen Halilbeşe, kendisinin bir sürü masraf yaptığını ancak bunun karşılığını alamayacağını ifade etti. 22 yıldır hayvan alım-satımı yaptığını öğrendiğimiz Cevdet Yılmaz ise İstanbul’a  Tokat’tan geldiğini anlattı.

“Tokat’taki vatandaşın alım gücü yok mecbur İstanbul’a gelip masraf ediyoruz” diyen Yılmaz, “Ben Reşadiye’nin Kuzbağ köyünde yaşıyorum. Reşadiye küçük bir yer olmasına rağmen önceki yıl köyden 215 araba ile İstanbul’a gelmiştik. Bu yıl köyden toplam 55 araba geldi. Ankara’da kurbanlıklara kan testi yapıldı ve sadece 5 araba İstanbul’a geçebildi” dedi. Yılmaz, artık İstanbul’a gelemeyecek hale geldiğini, Türkiye’de hayvancılık yaparak geçinmenin giderek zorlaştığını söyledi. Kurbanlık pazarlığı yaparken gördüğümüz Hasan İkicem, 9 bin TL’ye aldığı kurbanlık için, “Bu sene kurban fiyatları biraz pahalı. Satıcılar masrafımız çok diyor fiyatı arttırıyor. Zaten her şeye durmadan zam geliyor, zor geçiniyoruz. Biz de çareyi ailece para biriktirip, bir araya gelerek yedi ortak olarak hayvan almakta bulduk” dedi.   

FİYATLAR ARTTI MÜŞTERİ AZALDI

Pazarın en büyük çadırına sahip olan ve satıcılar tarafından ‘pazarın muhtarı’ ilan edilen Reşat Dindar, “Geçen yıl 6-7 bin TL olan büyükbaş hayvanlar bu yıl 10 bin TL oldu” dedi. Fiyatların geçen yıla göre nasıl yüzde kırk arttığını anlatan Dindar, “Bir dananın günlük 16 TL masrafı var. Bu masraf sonucu her gün 1 kilo et alır, etin kilosu da 25 TL’dir. Hayvanları taşımak için 3-4 bin TL’ye kamyon tutuyoruz. Bir kamyon en fazla 15 büyükbaş hayvan taşıyabiliyor. Çadır yeri almak için Belediye’ye 6 bin TL ödüyoruz. Çadırın kurulup sökülmesi bize ait, burada günlük masraflarımız oluyor” dedi. Dindar, “Geçen yıl 10 dakika süren bir dananın pazarlığı bu yıl yarım saat kırk beş dakika sürüyor” dedi.

VATANDAŞ NE YAPACAK?

Pazarda kurbanlık çadırlarını gezerken gördüğümüz Cemal Ordu’ya fiyatları nasıl bulduğunu sorduk. Ordu, “Ben sadece bakıyorum, alabileceğimi sanmıyorum. Belediyeler sadece kurban zamanı alacağı kirayı düşünüyor. Yatırım yapmıyorlar. Mesela burası oto yıkama yeriymiş. Satıcılar 15 gün için 10 bin TL kira ödüyor buraya. Maliyet artınca kurbanlık fiyatları da artıyor” dedi. Asgari ücretle geçinen halk kesiminin kurban kesmek için şartlarını zorladığını, evlerindeki giderleri kıstıklarını dile getiren Ordu, yüzde 85’inin Müslüman olduğu söylenen bir ülkede, hükümetin kurban kesecek vatandaşları düşünmesi gerektiğini söyledi. Son olarak çadırına uğradığımız pazarın tek küçükbaş hayvan satıcısı Nihat Yaylacı’ya pazarın ve vatandaşın durumunu sorduk. Yaylacı, “İnsanlar büyükbaş hayvan alıyor ancak 7-8 ortak giriyor. Böyle olunca kişi başına düşen et az oluyor” dedi. Maddi durumu orta halli olan vatandaşlara küçükbaş hayvan almanın daha uyguna geldiğini anlatan Yaylacı, “Bir küçükbaş hayvandan nerden baksanız 25-30 kilo et çıkar. Aşağı yukarı büyükbaş hayvan ile aynı hesap. İnsanlar asgari ücretle çalışıyor, ev kiraları var, vatandaşın işi kolay değil” dedi. Yaylacı, “Ben buraya Amasya’dan geldim masraflarımı karşılayayım yeter. Beş on kuruş ekmeğimi kazanayım daha fazlasını istemiyorum” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Karbel işçileri: Direnmekten başka çaremiz kalmadı

SONRAKİ HABER

Aleviler: Çocuklarımızın geleceği için yürüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...