30 Eylül 2014 06:00

Ellerinde kalan Passolig'leri bedava dağıtıyorlar

Antalyaspor Kulübünün, 2 bin öğrenciye ücretsiz Passolig kartı dağıtacak olması medyada yer bulmuştu. Taraftar Hakları Dayanışma Derneği, 'Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün liselilere passolig almak için ayırdığı 200.000 TL kimin parası ve paranın kaynağı nedir' diye sordu.

Ellerinde kalan Passolig\'leri bedava dağıtıyorlar
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Geçtiğimiz hafta Antalyaspor Kulübünün, ortaöğretimdeki 2 bin öğrenciye ücretsiz Passolig kartı dağıtacak olması medyada yer bulmuştu. Yaşananlara ilgili Taraftar Hakları Dayanışma Derneği (Taraf-Der) sayfasından, “Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün liselilere passolig almak için ayırdığı 200.000 TL kimin parası ve paranın kaynağı nedir” diye sordu.

SATILMADI, BEDAVA VERELİM

Antalya’daki okullarda spor kültürünü geliştirmek amacıyla yapılacağı iddia edilen uygulama için İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer, ‘Passoligsiz Öğrenci Kalmasın’ kampanyasının startını vermişti. Muratpaşa Spor Lisesi’nde düzenlenen törene, İl Milli Eğitim şube müdürleri ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün şube müdürleri, Antalyaspor Kulübü idari personeli, öğretmen ve öğrenciler katılmıştı. Törende konuşan Kulüp Başkanı Gültekin Gencer, Antalya’da en az 2 bin öğrenciyi tribüne çekmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu öğrencilerimize bir sezon geçerli olacak passolig kartlarını ücretsiz dağıtacağız. Bunun için de 200 bin TL’lik bütçe ayırdık” demişti.

‘HERKES PASSOLİG ALSIN’

İl Milli Eğitim Müdürü Gülay ise sporla ilgilenen, kaliteli, verimli ve bilinçli bir Türk gençliği hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Antalyaspor başkanımız ‘2 bin öğrenci bizleri desteklerse yeter’ diyor. Bizim Antalya’da ortaöğretimde 110 bin civarında öğrencimiz var. Bunun 60 bini il merkezinde okuyor. Dolayısıyla 2 binler değil, 10 binler, 20 binler gidecek o stada. Çünkü biz şehrimizin dinamiklerine sahip çıkmazsak, şehrimizin adını duyuracak Antalyaspor gibi değerlere sahip çıkmazsak, o zaman kent kültüründen, şehir kültüründen uzaklaşır, başka kültürlere doğru gideriz. Biz dahil, hepimiz Antalyasporluyuz. Antalyaspor’un haricinde başka bir takım tutmuyoruz. Passolig kartını bugün burada temsili olarak dağıtacağız, ama basınımız aracılığıyla Antalya’daki tüm öğretmen ve öğrencilerimize sesleniyorum. Hepsinin passolig kartına sahip olmasını ve boş zamanlarında stada giderek maç izlemelerini istiyoruz.”

TARAF-DER SORUYOR

TARAF-Der konuyla ilgili sayfasından bir dizi soru sordu:

- Antalya Milli Eğitim müdürü, gençlerin kişisel verilerini banka ile paylaşırken anayasa ve ceza kanun kapsamında suç işlediğini bile bile bu cesareti nereden alıyor ?

- Antalya Milli Eğitim müdürü, lise öğrencilerini passolig sahibi yaparken gençlerin kişisel verilerini hangi yetki ile bankaya veriyor?

- Antalya Milli Eğitim müdürü, liselileri Aktif bank müşterisi yaparken sözleşmeyi kimlere imzalatacak 18 yaşından küçük çocuklara mı, yoksa kendisine mi?

- Antalya Milli Eğitim müdürlüğünün liselilere Passolig almak için ayırdığı 200.000 TL kimlerin parası, kaynağı nedir?

TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Taraftar Hakları Derneği, 25 Eylül’de Ankara Adliyesi’nde görülen ve 18 Kasım’a görülen passolig davasına ilişkin bir açıklama yayınladı. Dernek mücadeleye devam çağrısı yaptı.

Derneğin açıklaması şöyle: Ülkemizde, adliye salonlarında sahnelenen komedyayı bir kere de bizler canlı şekilde izledik. Davamızın savunucusu avukatlarımızın ısrarlarına rağmen mahkeme başkanı, mağduriyetimizin biran önce giderilmesi yönünde karar vermek yerine davalı konumundaki TFII avukatlarının işi uzatma önündeki taktiklerine yol vermeyi tercih etti. Anlaşılan o ki; dava ve süreç zamana yayılarak, bizlerin pes edeceği bekleniyor.

Ama ne o gün adliye önü ve koridorlarını dolduran yüzlercemizin ne de tribünleri doldurmayan on binlercemizin pes etmeye ya da teslim olmaya niyeti yok.

Onurlu duruşumuzun verdiği mesaj gayet açık ve nettir:

‘Bizlere dayatılan ve kişiliklerimize, kimliklerimize, tribünlerimize saldırı olarak gördüğümüz bu passolig ucubesini İS-TE-Mİ-YO-RUZ!’ Beklentilerin aksine, zaman ilerledikçe sesimiz daha gür çıkıyor ve mücadelemiz yaygınlaşıyor.

Yakın zamana kadar ‘passolig yurttan sesler korosu’nun üyesi olan kişi ve çevreler de, artık durumun ciddiyetini gördüler ve passoligin zararını dillendirmeye başladılar. Artık her hafta, sahada oynanan oyundan çok statların boşluğu ve sessizliği konuşuluyor, yazılıp çiziliyor.

Başta kulüp yöneticilerimiz olmak üzere futbolun içindeki tüm kesimlere bir kere daha sesleniyoruz: ‘Gelin, biran önce bu yanlıştan vazgeçin. Zararın neresinden dönerseniz kârdır.’Günümüz futbol ekonomisinin tekerinin, bizler var olduğu sürece döndüğünün bilincindeyiz. Ve o tekere, çomak sokmasını da biliriz…

Bu yanlışta ısrar ettiğiniz takdirde, işin sadece tribün gelirlerinden yoksun kalmakla sınırlı kalmayacağını da hatırlatmak isteriz. Mağazalardan, yayıncı kuruluşlara kadar geniş bir alanda etkisi olan ‘tüketimden gelen gücümüz’ün farkındayız.

Taraftarlar olarak passolig dayatmasına karşı hukuksal, fiili ve meşru mücadelemiz devam ederken, bizleri ‘potansiyel suçlu ve cezalandırılması gereken kesim’ olarak gören zihniyetin ürünü olan 6222 sayılı yasaya karşı da yeni bir cephe açacağız. Çünkü biliyoruz ki; bugün tribünlere giren ya da girmeyen arkadaşlarımızın mağduriyetinin asıl kaynağı 6222 sayılı yasadır. Daha önce de birçok kere söylediğimiz gibi, tribünlerimizin özgürleşmesi için mücadelemizin esası 6222’nin kaldırılmalısıdır. Bu konuda başta mecliste bulunan vekillerimiz olmak üzere tüm kesimlerin desteğini ve katkısını istiyoruz.

18 Kasım’a ertelenen passolig davasında yine Ankara’da olacağız. Ve ardından 16 Aralık’ta çArşı davası için İstanbul’da buluşacağız. Arma ve futbol sevdamız için dün tribünlerde verdiğimiz mücadelemizi, bugün hem tribünlerde, hem de adliye koridorlarında ve sokaklarda vermeye devam edeceğiz. Ve inanıyoruz ki; son sözü direnenler olarak bizler söyleyeceğiz ve biz kazancağız!

PASSOLİG’İ ALANLAR NEREDE?

TÜRKİYE’deki tribünlerin tamamen boşaldığı dönemde TFF, passolig rakamlarını açıkladı. “14 Nisan 2014’te devreye alınan elektronik bilet sistemi kapsamında 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle 351.493 kişi passolig kartı sahibi oldu” sözlerinin kullandığı açıklamada, en çok e-bilet alan kulüplerin Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor olduğu ifade edildi. PassoLig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “4 milyon passlig satamazsak zarar edeceğiz” diye konuşmuştu.

TFF’nin passolig istatistiklerini açıkladığı hafta, tribünler yine boştu. TFF’nin 80 bin passolig sattığını söylediği Galatasaray’ın TT Arena’da Sivasspor ile oynadığı karşılaşmayı 9 bin kişi tribünlerden takip etti. Yine 60 bin passolig sattığı ifade edilen Beşiktaş’ın, Eskişehirspor maçını ise 3 bin kişi izledi. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hackerların hedefi oyun severler

SONRAKİ HABER

\'Kitap okumaktan, kitap okuyamaz hale geldik\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...