29 Eylül 2014 18:42

AKP, HSYK seçimlerinde ikinci yenilgisini aldı

Yargıtay’ın ardından Danıştay seçimlerinde de hükümete yakın adaylar HSYK üyeliğine seçilmedi. Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda yapılan seçimde YARSAV’ın desteklediği Taci Bayhan ve Cemaatin desteklediği Şaban Işık asil, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut yedek üyeliğe seçildi.

AKP, HSYK seçimlerinde ikinci yenilgisini aldı
Paylaş

Yargıtay’ın ardından Danıştay seçimlerinde de hükümete yakın adaylar HSYK üyeliğine seçilmedi. Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda, bugün yapılan seçimlerde HSYK üyeliğine Danıştay Kontenjanından  2 asil 2 yedek üyesini seçti. Yapılan seçimde YARSAV’ın desteklediği Taci Bayhan ve Cemaatin desteklediği Şaban Işık, en çok oyu olarak HSYK’ye asıl üye olarak seçilirken, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut ise yedek üyeliğe seçildi. Öte yandan Taci Bayhan'ın yaştan dolayı görev süresi üç yıl sonra doluyor. Üç yıl sonra Bayhan'ın yerine en çok oyu alan yedek üye Hasan Turgut geçecek. Danıştay seçimiyle birlikte, HSYK seçimlerinin ikinci ayağı da tamamlanmış oldu. Yargıtay ve Danıştay’da yapılan seçimlerin ardından 22 üyeli HSYK kurulunun 5 üyesi belirlenmiş oldu. 12 Ekimde Kurulun 10 üyesi hakim ve savcıların oylarıyla belirlenecek. HSYK’ya 1 üye gönderecek olan  Adalet Akademisi ise  seçimleri 16 Ekim'de gerçekleşecek. 

KRİTİK SEÇİM 12 EKİM’DE 

12 Ekimde gerçekleşecek HSYK seçimleri ise oldukça kritik bir noktada duruyor. Hükümetin HSYK’daki etkinliğini sağlamlaştırması için en az 6 üyeliği alması gerekiyor. Öte yandan  10 üyenin belirleneceği bu seçimde Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği adaylar, Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu’nun adayları ve Cemaat’in desteklediği bağımsız adaylar yarışacak. 

YOLSUZLUK OPERASYONLARI  DÜĞMEYE BASTIRDI

Hükümet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar uzanan 17 Aralık ve 25 aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından HSYK’nın yapısı değiştirmek için düğmeye bastı. Daha önce TBMM Genel Kurulu’nda askıya alınan HSYK teklifi 15 Şubat 2014'te yeniden gündeme getirildi. Muhalefet partilerinin tepkilerine rağmen teklif Genel Kurul'dan geçti. Yasayla birlikte  HSYK kadroları tamamen değişti ve Adalet Bakanı'nın HSYK'daki yetkileri arttırıldı. Yasa Çankaya Köşkü'nün onayının ardından CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. AYM yasanın bazı maddelerini iptal etti ancak yasa yürürlüğe girdiğinde yapılan kadro değişiklikleri aynen korundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gökdelen inşaatında yangın çıktı: 3 işçi dumandan zehirlendi

SONRAKİ HABER

Aziz Yıldırım yeniden yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...