29 Eylül 2014 17:37

İşitme engellilere eğitim engeli

Türkiye’nin ilk ve İstanbul Avrupa yakasındaki tek işitme engelliler lisesi olan Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’nun lise bölümünün, Büyükçekmece’ye taşınması protesto edildi. Veliler, “Önümüze bir engel daha koydular” dedi.

İşitme engellilere eğitim engeli
Paylaş

Türkiye’nin ilk ve İstanbul Avrupa yakasındaki tek işitme engelliler lisesi olan Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’nun lise bölümünün, Büyükçekmece’ye taşınması protesto edildi. Veliler, “Önümüze bir engel daha koydular” dedi.

Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’nun lise bölümü Fatih’ten 50 kilometre uzaklıktaki Büyükçekmece’ye taşındı. Bölümünde okuyan 260 öğrenci de Tepekent Sitesi’ne yapılan yeni bir okula yerleştirildi. İlköğretim ve lise öğrencilerinin bir arada olmaması için yapıldığı söylenen uygulama öğrenci ve velileri mağdur etti.

Durumu protesto eden öğrenci velileri, Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu önünde bir araya geldi. Eyleme Eğitim Sen 8 Nolu Şube, Türkiye Sakatlar Derneği, Şişli İşitme Konuşma Engelliler Derneği, Engelli Hakları Forumu, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu da destek verdi.

6 SAAT TRAFİKTE YAŞAYACAK

Basın açıklamasını okuyan  öğrenci velisi Suzan Taşdemir, “Sarıyer’den 05.30’da kalkan servis Fatih’teki okula bile ilk dersin sonunda 09.30’da gidiyordu. Tepekent’i siz düşünün” dedi. Okulun öğrencileri arasında hiperaktifler, otistikler, zihinsel engelliler, ortopedikler var, hepsi aynı serviste bulunuyor” diyen Taşdemir, “Bu çocuklar çabuk sıkılıyorlar. Bunları söylemek bizim için zor ama altına kaçıran çocuklarımız oluyor. Yol uzadıkça bu sorunlar artacak” şeklinde konuştu. Taşdemir, sabah ve akşam en az 3’er saatten çocukların toplamda günün 6 saatini trafikte geçireceğine dikkat çekti.

YENİ OKUL HAZIR DEĞİL

Servis ihalesi yapılmadığı için iki haftadır çocuklarını okula gönderemediklerini ama zaten okulun hiçbir şekilde hazır olmadığını söyleyen Taşdemir, şöyle devam etti: “Okul binası ilkokul düzeyi için yapıldığından tuvalet ve lavabolar yetersiz. Sınıfları görseniz o kadar küçükler ki sıraların arasından geçiş mümkün değil. Onların bu koşullarda eğitim görmesi mümkün değil.” Okulun yerinin öğretmenler için de sürgün anlamına geldiğini belirten Taşdemir, “Öğretmenlerin çoğu tayin isteyip gitmeyi düşünüyor. Halen 7-8 öğretmen açığı varken çocuklarımız nasıl eğitim görecek” diye sordu.

Çocukların çoğunun sürekli tedavi görür durumda olduğunun altını çizen Taşdemir, “En yakın hastane 1 saat uzakta. Üstelik tam teşekküllü değil” dedi. Yeni okulun çevresinde yatılı öğrenciler için hiçbir sosyalleşme alanı bulunmadığını anlatan Taşdemir, “Onların psikolojisini bir düşünün” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hekimlerden başörtüsü uyarısı

SONRAKİ HABER

Yerli şekere küresel zehir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...