29 Eylül 2014 15:15

‘12 Eylül zihniyetini aratmıyorlar’

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan siyasi mahpuslar, cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları ve baskılarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

‘12 Eylül zihniyetini aratmıyorlar’
Paylaş

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan siyasi mahpuslar, cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları ve baskılarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Aileleri aracılığıyla gönderdikleri mektupta yaşadıkları hak ihlallerini anlatan mahpuslar, 18 yaş altı siyasi tutuklulara marş ezberletilmeye ileri sürdü. Yine sıraya dizilmeye, ayakta sayım gibi dayatmalara maruz kaldıklarını anlatan mahpuslar, itiraz ettiklerinde ise hakarete uğradıklarını ve tehdit edildiklerini dile getirdi. Mahpuslar adeta 12 Eylül zihniyetini aratmayan  baskıcı uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.   

Haftalık havalandırma, sosyal ve spor aktiviteleri konusunda da hak ihlallerinin yaşandığı anlatan mahpuslar, adli tutuklulara da işkence yapılarak tehdit edildiği, süngerli odalara atıldıkları ve disiplin cezası adı altında aylarca hücrelerde tutulduklarını iddia etti.

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Bir yıl önce açılan cezaevinde revirin hala yeterli derecede faaliyete sokulmadığını belirten mahpuslar, görevli doktorun haftada 1 ya da 2 saat cezaevine uğradığını ve basit bir sağlık sorununa dahi doğru dürüst bir müdahalede bulunulmadığını ileri sürdü. Hastalıklara yanlış teşhis konulduğunu ve yanlış ilaçların verildiğini iddia eden tutuklular, cezaevi idaresine defalarca başvurduklarını  ama hala bir düzelme yaşanmadığını ifade etti.

Koğuşlara  sıcak suyun verilmediğini, günlük kullanım için verilen suyun da ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda olmadığını anlatan mahpuslar, suyun renginin de sarı olduğu ve mazot koktuğunu, su nedeniyle kaşıntı, saç dökülmesi gibi  sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Yaşanan tüm bu hak ihlallerinin son bulması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan siyasi tutuklular, şartların düzelmemesi halinde oluşacak olan olumsuz durumlardan başta cezaevi ikinci müdürleri olmak üzere tüm cezaevi idaresinin sorumlu olacağı uyarısında bulundu.

Öte yandan mahpusların gönderdikleri mektuplarında dile getirdikleri iddiaları sormak üzere  Cezaevini aradık. Ancak santraldeki görevli memur, yetkililerin cezaevinde bulunmadığını bu nedenle iddialara yanıt veremeyeceklerini söyledi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğa cinsel istismara 24 yıl hapis

SONRAKİ HABER

İşitme engelli öğrencilere eğitim engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...