29 Eylül 2014 13:08

Suruç sınırındaki nöbete saldırı

Suruç'ta günlerdir sınırda direniş nöbeti tutan binlerce kişi Etmanik köyünde insan zinciri oluştururken, polis ve asker tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı...

Suruç sınırındaki nöbete saldırı
Paylaş

Kobanê'de devam eden IŞİD saldırılarına karşı Suruç'ta günlerdir sınırda direniş nöbeti tutan binlerce kişi Etmanik köyünde insan zinciri oluştururken, polis ve asker tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı.

Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 27 Eylül'de Kobané sınırındaki Suruç'ta miting yapma kararı alırken, Urfa Valiliği dün DBP'ye ilettiği ve 20 Eylül 2014 tarihli tebligatta, vatandaşların can güvenliği dolayısıyla miting, yürüyüş ve çadır kurma eylemlerini iptal edildiği belirtildi. DBP Urfa İl Başkanı Celalettin Erkmen, valiliğin tebligatına tepki gösterdi.

Urfa Valiliği 20 Eylül tarihli tebligatı dün DBP İl Başkanlığı'na iletti.

Tebligatta, Suruç'un sınır köylerine düşen top mermileri için angajman kurallarına uyulmadığı halde sınırdaki direniş eylemlerinin uluslararası sorun çıkaracağı için yasaklandığı belirtildi.

Suruç ilçe merkezinde ve sınır alanında defalarca yurttaşlara saldıran emniyet güçlerinin saldırıları meşrulaştırılırken, Valilik sınırdaki eylemlerin vatandaşların can güvenliği açısından yasaklandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından Suriye'nin Ayn El Arap (Kobani) çevresindeki köylere saldırması sonucu ilimiz Suruç ilçesine yoğun bir mülteci akını olmaktadır. Basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma vb. kitlesel faaliyetlerin sınır bölgelerine yakın yerlerde yapılması, vatandaşlarımızın can güvenliği açısından oldukça tehlikelidir. Daha önce yaşanan ölüm/yaralama hadiseleri göz önünde bulunurken vatandaşımızın kitleler halinde bu bölgede faaliyet göstermesi yeniden üzücü hadiselerin yaşanması ihtimalini doğurmaktadır. Bahse konu hayati tehlikenin sınır dışından gelmesi ise güvenlik güçlerimizin vatandaşlarımızın güvenliğini sağlama noktasında zor durumda bırakacağı ve aynı zamanda ülkemiz açısından uluslar arası problemlerin doğacağı düşünülmektedir. Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerekçelendirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesine istinaden yukarıda bahsedilen amaçlar doğrultusunda internet sitelerinde yer alan bahse konu etkinlik başta olmak üzere her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma ilimiz sınır bölgelerinde ve ilçelerinde yapılması Valilik Makamının 20.09.2014 tarih ve 2014/313 sayılı olurları ile yasaklandığı tarafınıza tebliğ edilmiştir."

Tebligatı dün alan DBP İl Başkanı Celalettin Erkmen, yetkililerin keyfi davrandığını vurguladı.

2012'de muhalifler ile Esad güçleri arasında Til Ebyad bölgesinde yaşanan çatışmalarda Akçakale'ye düşen top mermisine karşılık angajman kuralları yerine getirilirken IŞİD'in attığı top mermilerine karşılık verilmemesini Erkmen, Türkiye'nin Kobané'de oluşturmak istediği tampon bölgeyi meşrulaştırma çabası olarak değerlendirdi. Erkmen, "Başından sonuna kadar Akçakale'ye her kurşunla ilgili her top mermisiyle ilgili misli karşılık verildi. Ama Kürtler olunca Kürdistan olunca angajman kuralları işlemiyor. Buna rağmen nasıl bir uluslar arası sorun yaşanabilir. Türkiye Cumhuriyeti pratiği ve söylemleri birbirine uymadığı için güvenilirliğini yitirmiştir. Son dönemde ülke topraklarına düşen bombaların Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yurttaşlara atıldığı yaşama geçirmek istediği tampon bölgenin oluşturulması için meşruluk arayışıdır" dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İSKİ çukuru işçiye mezar oldu

SONRAKİ HABER

Çiçek: Tezkereler yarın gelebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...