06 Temmuz 2011 10:05

‘Çokuluslu şirketlere değil çiftçiye destek’

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO), AKP Hükümeti’nin tarım politikasını eleştirerek tarım ürünleri ithalatına kota uygulanmasını istedi.ZMO Başkanı Turhan Tuncer yaptığı yazılı açıklamada, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)  üretiminin dışa bağımlılığı artırdığını belirtti. Tuncer, NBŞ fabrikalarının yabancı ül

‘Çokuluslu şirketlere değil çiftçiye destek’
Paylaş

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO), AKP Hükümeti’nin tarım politikasını eleştirerek tarım ürünleri ithalatına kota uygulanmasını istedi.

ZMO Başkanı Turhan Tuncer yaptığı yazılı açıklamada, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)  üretiminin dışa bağımlılığı artırdığını belirtti. Tuncer, NBŞ fabrikalarının yabancı ülkelerden aldığı mısırı işleyerek fruktoz ve glukoz şurubu ürettiklerini ifade ederek, bu durumun yerli çiftçiye ve ulusal tarıma büyük zarar verdiğini kaydetti. Şeker pancarı üretiminin tümüyle ulusal üretim olması nedeniyle elde edilen katma değerin yurt içinde kaldığının altını çizen Tuncer, mısırda dışa bağımlılık sebebiyle NBŞ üretiminin yurt dışına sürekli kaynak aktarımına neden olduğunu vurguladı. Tuncer, NBŞ sanayisinin yüzde 75’ine çokuluslu şirketlerin hakim olduğunu ifade ederek, üretilen katma değere bu şirketlerin el koyduğunun altını çizdi. Bakanlar Kurulunun sürekli olarak uygulanan kotaları çok uluslu şirketler lehine artırdığına dikkat çeken Tuncer,  NBŞ kotasının yüzde 15’e ulaştığını kaydetti. Tuncer, yaşanan sürecin pancar üreticisi ve işçilerinin aleyhine olarak geliştiğini vurgulayarak, NBŞ kotalarının kesin hükme bağlanmasını ve politikaların uygulanmasında çokuluslu şirketlerin değil Türkiyeli çiftçinin yararının gözetilmesini istedi. Canlı hayvan ve et ithalat politikasını da eleştiren Tuncer, 2011 yılının ilk beş ayında et ithalatının 686 milyon doları bulduğunu kaydetti. Tuncer, 2 Temmuz 2011’de et ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 75’e çıkarılmasına rağmen ithalatın artmaya devam ettiğini ifade etti. Tuncer, “Dışa bağımlılığın faturası önümüzdeki yıllarda çok daha ağır bir bedelle ödenecektir” dedi. Tuncer, ithalat odaklı hayvancılık politikasının yalnızca ithalat lobilerine ve çokuluslu şirketlere yarar sağladığını belirterek hayvancılığı ise bitirdiğine dikkat çekti.
Tuncer, acilen yeni bir hayvancılık ve tarım politikası oluşturulması gerektiğini vurgulayarak,  “Aksi halde sektörümüz çok daha ağır sorunlarla karşılaşacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maliye, İstanbul Sanayi Odası’ndan arsasını geri istiyor

SONRAKİ HABER

Madımak'ın anılmasını hazmedemediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa