29 Eylül 2014 12:30

'Enerjimiz toprak, santralimiz zeytinliklerimizdir'

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulmak istenen 3. termik santrale karşı köy sakinlerinin nöbet tutma eylemi devam ederken, kadınlar, "Enerjimiz toprak, santralimiz zeytinliklerimizdir" diyor.

\'Enerjimiz toprak, santralimiz zeytinliklerimizdir\'
Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulmak istenen 3. termik santrale karşı köy sakinlerinin nöbet tutma eylemi devam ederken, kadınlar, "Enerjimiz toprak, santralimiz zeytinliklerimizdir" diyor.

Manisa'nın Soma ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan Yırca köyünde "Acele kamulaştırma" kararı ile zeytinliklerin kesilerek yerine termik santral kurulmak istenmesine karşı köy sakinlerinin kurduğu çadırda başlattıkları nöbet devam ediyor. Köy sakinlerinin direnişi 8. gününe girerken, direnişin öncüsü kadınlar, bölgede bulunan mevcut iki termik santralin ve maden ocaklarının kül barağı dedikleri atık küllerin döküldüğü alan nedeniyle topraklarını işletemedikleri gibi sağlıklarının da bozulduğunu söyledi. Özellikle astım hastalıklarının yaygınlaştığını anlatan kadınlar, santrallerin geceleri baca filtrelerini açması nedeniyle yaşam alanlarının gittikçe daraldığını ve çevreye yayılan toz ile yaşamaya mahkum edildiklerini belirtti.

'TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ ZEYTİNLİKLERDİR'

Hükümetin köylüyü haberdar etme gereği duymadan arazilerini kamulaştırarak kendilerine yakın firmalara sattığını ifade eden kadınlar, yaşananların tarımı ve köylüyü bitirme darbesi olduğunu ifade etti. Kadınlar, organik olarak yetiştirdikleri mahsullerinin yayılan toz nedeniyle yandıkları ve deforme oldukları için satamadıklarını gibi bununla kışlık sebze ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını dile getirdi. Kadınlar, "Bizden destek isteyenler neden bize destek vermezler, oylarımızla vekil olanlar, belediye başkanı olanlar nerde ne yapıyorlar, sesimizi neden duymuyorlar. Termik santral istemiyoruz, bizim zeytinliklerimizi kesmesinler. Zeytinlik bizim tek geçim kaynağımızdır. Daha önce çok kaliteli tütün üretiyorduk. Tütünümüzü yasakladılar, tek geçim kaynağımız zeytinliklerdir. Bizim enerjimiz toprak, santralimiz zeytinliklerimizdir" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Dolar yine yükseldi

SONRAKİ HABER

Zonguldak\'ta 2 bin 700 madenci işten çıkarıldı, 489\'u da çıkarılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...