29 Eylül 2014 06:00

Çalışma Bakanı: Size iş verirsem sonra herkes ister!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kalıcı iş için direnen Vanlı İŞKUR işçilerine akıl almaz bir yanıt verdi. İşçiler Çelik’in kendilerine diğer İŞKUR işçilerine örnek olacakları için iş vermediklerini söyledi.

Çalışma Bakanı: Size iş verirsem sonra herkes ister!
Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kalıcı iş için direnen Vanlı İŞKUR işçilerine akıl almaz bir yanıt verdi. İşçiler Çelik’in kendilerine diğer İŞKUR işçilerine örnek olacakları için iş vermediklerini söyledi.

Ankara’da direnişlerini sürdüren İŞKUR işçileri sonunda Çalışma Bakanı ile görüşerek taleplerini iletti. İşçiler görüşmenin ayrıntılarını gazetemize anlattı. İŞKUR İşçileri Komite Başkanı Ethem Altın, bakanın kendilerine “Sizi kalıcı olarak işe alırsak, diğer İŞKUR işçilerine örnek olur; bu yüzden alamayız” dediğini söyledi. Türkiye genelinde 30-40 bin civarında İŞKUR işçisi olduğunu söyleyen Altın, “Hükümet IMF’ye borç verecek kadar ekonominin iyiye gittiğini söylüyor. Maden borç verecek kadar iyi bu işçilerin de geçimini sağlamak zorunda” dedi. Bakanın “Evinize dönün biz size haber veririz” diyerek kendileri oyalamak istediğini de dile getiren Altın, kalıcı iş olmadan dönmenin kendileri için intihar anlamına geleceğini dile getirdi. Altın, “Eğer bakandan olumlu bir yanıt gelmezse Van’da kalan arkadaşlarımızda çoluk çocuk bizim gibi yollara düşecekler. Bu da Van’dan Ankara’ya yapılacak bir göç anlamına geliyor. Deprem sırasında 81 ilden 76 milyon bize nasıl sahip çıktıysa şimdi de bu direnişimizde destek olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

TARIM YOK, HAYVANCILIK YOK!

Van’da hayvancılık ve tarımın öldüğünü ve iş imkanlarının kalmadığını anlatan Maşallah Türkan, “Bizi 3 sene umutlarla çalıştırdılar depremden önce yatığımız mesleği unutturdular. Artık biz ne yaparız. Tarım yok, hayvancılık yok ne iş yapalım. Şuan sudan çıkmış balık gibiyiz” diye konuştu. Okullar açılmasına rağmen kendi çocuklarının okula gidemediğine dikkat çeken Revşan Aktı ise “Van’da ekonomik kriz, işsizlik var. Çocuklarımız yokluktan okullar açılmasına rağmen okula gidemiyor. Diliyoruz ki bayrama kadar olumlu bir sonuç alır da iki bayramı bir arada yaşarız” dedi.

‘ONLAR SINIF KARDEŞİMİZ’

İŞKUR işçilerine destek veren Yol-İş Ankara 1 No’lu Şube Teşkilatlanma Sekreteri Şaban Çekil, İŞKUR işçilerinin mağduriyetini, taşeron işçilerininkine benzetti. Çekil taşeron sistemi ve Vanlı işçilerin ortaklılarını şöyle anlattı: “Bir zamanlar Avrupa’da veba salgını vardı bunun Türkiye’deki adı da taşeronlaşmadır. Bu veba, bu kangren ülkemizi yiyip bitiriyor. Taşeron sistemi işte bu şekilde bir anda insanları işinden ediyor. Asgari ücret alıyorlardı, asgari ücreti dahi alamayacak konumda, kilometrelerce uzaktan iş için geldiler.” 


İŞKUR İŞÇİSİ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Abdi İpekçi Parkı’nda direnişlerini sürdüren İŞKUR işçilerinin yağmurlu havaların başlamasıyla sağlığı tehlike altına girdi. Kötü hava koşullarına karşı çadır kurmalarına izin verilmeyen işçilere, Van’daki ailelerinden kötü haberler geliyor. Son olarak ailesinin parasal olarak kötü durumda olduğunu ve acil yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenen Kerem Ava isimli işçi, durumu telefondan öğrenince sinir krizi geçirdi. Bunun üzerine arkadaşları ambulans çağırdı, ancak Ava arkadaşlarını yalnız bırakmak istemediğini söyleyerek direniş alanından ayrılmadı. Kendi ailelerinin de benzer durumda olduğunu söyleyen işçiler, Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yanıt gelmemesi durumunda direnişlerini farklı boyuta taşıyacaklarını kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karşılık vermeden sürekli susmak bir yere kadarmış!

SONRAKİ HABER

Yemen\'de intihar saldırısı: 15 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...