29 Eylül 2014 06:00

Bireysel silahlanma 10 kat arttı

AKP Hükümeti döneminde ruhsatlı ruhsatsız silah sayısı tam 10 kat arttı. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıkladığı verilere Türkiye’de ortalama her 65 kişiden biri silah taşıyor ya da bulunduruyor.

Bireysel silahlanma 10 kat arttı
Paylaş

AKP Hükümeti döneminde ruhsatlı ruhsatsız silah sayısı tam 10 kat arttı. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıkladığı verilere Türkiye’de ortalama her 65 kişiden biri silah taşıyor ya da bulunduruyor.

Dernek, ‘28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’ vesilesiyle yaptığı açıklamada; Türkiye’de silahlanma oranına ilişkin çarpıcı istatistiklere yer verdi. Türkiye silaha sahip olma sıralamasında tüm dünya ülkeleri arasında yirminci sıradayken, cinayetlerin yarısı ateşli silahlarla işleniyor.  

Türkiye’de ateşli silahlara bağlı olarak artan şiddete rağmen yasal mevzuatta ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Derneği, TBMM alt komisyonunda bekletilen Yeni Silah Kanun Tasarısı’nın da silahlanmayı arttıracağı konusunda uyardı.

100 KİŞİ BAŞINA SİLAH TAŞIMA ORANI 12.5

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de her 100 kişi başına düşen silah taşıma oranı 12.5. Yine 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu ve bunun iki katından daha fazla sayıda ruhsatsız silah olduğunun tahmin ediliyor. Verilere göre bireysel silahlanmada ilk sırayı mesleği gereği risk alanlar, ikinci sırayı bireysel korunma, üçüncü sırayı yeterli gerekçe göstermeden ‘evde bulunsun’ isteğiyle silah edinenler, dördüncü sırada ise merak, hobi, anı gerekçesiyle silah edinenler bulunuyor.

KADIN CİNAYETLERİNİN SİLAH KULLANILIYOR

Türk Psikiyatri Derneği’nin verilerine göre, her yıl yaklaşık 3 bin kişi silahla ölüyor, 12 bin kişi yaralanıyor. Silaha bağlı suç oranlarında da silahlanma oranıyla benzer bir artış görülüyor. Yine Derneğin tespitine göre  ateşli silahlarla işlenen suçların yaklaşık üçte ikisi ruhsatsız, üçte biri ise ruhsatlı silahlarla işleniyor.

Açıklamada evde ateşli silah bulunması ölüm riskini yüzde 12 arttırdığına dikkat çekilirken, “Evde silah bulunması aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yola açıyor. İntiharları kolaylaştırıyor. Çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabiliyor. Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35-40’ında silah kullanılmaktadır” denildi.

TASARI SİLAHLANMAYI ARTTIRACAK’

Türkiye Psikiyatri Derneği, yaptığı açıklamada, özellikle TBMM’de görüşülmeyi bekleyen Silah Kanun Tasarısı’nın silahlanmayı arttıracağını vurguluyor. Silah ruhsatı alma şartlarına ilişkin Tasarının 7. maddesinde yer alan “Sağlık şartları bakımından engel bir hâli bulunmamak” ifadenin  muğlâk olduğunu ifade eden dernek, herhangi bir yönetmeliğe atıfta bulunulmadığına vurgu yaptı. Açıklamada, “Mevcut yasal mevzuatta yapılmaya çalışılan değişikliklerin silah kullanımını ve buna bağlı şiddet olaylarını arttıracağı açıktır. Öncelikle hedeflenen bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması değil bireysel silahsızlanma olmalıdır” denildi. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

‘Hırsız var’ dedi hırsız muamelesi gördü

SONRAKİ HABER

Kobanêli çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...