28 Eylül 2014 19:14

'IŞİD islamla anılmaz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 2014-15 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, "İslam dendiğinde bugün IŞİD'i görenlerin bence ortak özelliği cahillikleridir. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet, IŞİD'le anılamaz. IŞİD'de İslam'la anılamaz. Bu zihniyet İslam'la anılamaz" dedi.

\'IŞİD islamla anılmaz\'
Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 2014-15 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, "İslam dendiğinde bugün IŞİD'i görenlerin bence ortak özelliği cahillikleridir. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet, IŞİD'le anılamaz. IŞİD'de İslam'la anılamaz. Bu zihniyet İslam'la anılamaz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 'Yeni Türkiye Vizyonu ve Medeniyet Tasavvurumuz' konulu açılış dersini verdi. Davutoğlu, yeni dönemde üniversitelerde mümkün olduğu kadar daha çok bulunmak, üniversitelerle dertleşmek, halleşmek ve gelecek planlamasını Türkiye'nin en seçkin beyinleriyle yapma iradesini ortaya koyduklarını belirtti.

Davutoğlu, İslam dendiğinde IŞİD'i görenlerin özelliğinin cahillikleri olduğunu iddia eden Davutoğlu; “IŞİD cehaleti, IŞİD'in bugün geldiği barbarlık kendi cehaletinin ürünüdür. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet IŞİD'le anılamaz. IŞİD de İslam'la anılamaz. Bu zihniyet İslam'la anılamaz" dedi.

Devlet yapılarının değiştiğini söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu; “Bakınız çevremizde ciddi sarsıntılar yaşanıyor. Suriye'de, Irak'ta yaşananları, ben sadece her gün gelen mülteci sayısıyla bakıp da ne tedbir alacağım diye değerlendirmiyorum. Onu yapmak devlet adamı olarak benim görevim. Ama aynı zamanda bu sosyolojik değişim nereye gidiyor diye anlamaya çalışıyorum. Ve onun için geçmişte yapmış oyduğumuz uyarılar, 'aman etnik ve mezhebi temelli yapılar yer etmesin' diye Irak ve Suriyeli liderlere neredeyse yalvarırcasına yaptığımız uyarıların karşılığını görememiş olmaktan ne kadar muzdarip olduğumu anlamınızı isterim. Türkiye yeni Türkiye ve küresel özne olmaya doğru giderken etrafımızdaki topluluklar parçalanıyor. Irak'ta, Suriye'de Ukrayna'da yaşananları çok yakından takip etmek lazım."

TEZKERELER PAZARTESİ MECLİS'TE

Samsun Kurtuluş Yolu'nda yapılan toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Irak ve Suriye tezkerelerinin pazartesi meclise gönderileceğini söyledi

İçerisinde yapımı tamamlanan hastane, okul ve spor tesisleri bulunan toplu açılışı gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha sonra Vali İbrahim Şahin'i makamında ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Irak ve Suriye tezkereleri muhtemelen yarın iki ayrı tezkere halinde meclise gönderilecek. Bütün bunlar Türkiye’de işleyen siyasi sistem içende doğal seyri içinde giden çalışmalar. Basın mensuplarımızın da sanki olağanüstü bir dönem işareti olacak algısından kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Zaten bu tezkereler yenilenecekti. Zaten bizim sınır boyunda radikal örgütlerle ve rejim unsurlarından kaçanlar anlamında rejim unsurlarının da oluşturduğu şartlar dolayısıyla yapageldiğimiz bir mücadele sürüyordu. Şimdi şartların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde entegre bir hale getirildi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ayrıca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in salı günü Bakanlar Kurulu'nda IŞİD'le ilgili brifing vereceğini açıkladı. Göç dalgalarının geldiğini ve absürde edildiğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Buradan da Suruç’taki vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Orada Kobani’den gelen kardeşlerimizi ağırlama konusunda.

Provakatörleri bir kere daha uyarıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlamış olduğu güven ortamına gelen o mültecilerin durumunu istismar etmesinler. Türkiye’de kamu düzeni olmasaydı, bütün güvenlik birimlerimizin sağladığı düzen olmasaydı mülteciler buraya sığınmazdı. Buradan kimsenin provokatif bir sonuç çıkarmaması elzemdir” dedi.Rejim hava kuvvetlerinin Türkmen bölgelerini tekrar bombaladı haberlerinin ulaştığını belirten Başbakan Davutoğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

CHP’li bir milletvekilinin sosyal medyada paylaştığı sözleriyle ilgili de konuşan Başbakan Davutoğlu, "Orada milletimizin inançlarına açık bir hakaret ve saygısızlık var. O twette geçen ifade tarzı en fazla CHP seçmenini rahatsız etmiştir. O milletvekilinin o değerlere saygısızlığını vatandaşlarıma havale ediyorum. Hak ettiği cevabı onların vermesi lazım. Bu ülkede kimse bu milletin inançlarına hakaret edemez. Kimse haddini aşan bir şekilde böyle bir açıklamada bulunamaz. CHP içindeki tartışmaları yakından takip ediyoruz. Artık CHP bir sınavdadır şu andan itibaren. Eğer gerçekten son dönemde Parti Meclisi üyeleri kimleri kastettiğim malumdur, samimilerse bu vekilin tutumuna karşı onlar seslerini yükseltsinler. Benim Konya’da, Samsun’da Anadolu’nun her yerindeki CHP’li vatandaşlarımı gerekli tepkiyi vermeye çağırıyorum” diye konuştu.

 
 


 

 

 

 

(HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kadın Konferansı bileşenlerinden Kobanê için çağrı

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ: Erdoğan ve Davutoğlu Aysel Tuğluk\'tan özür dilemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...