28 Eylül 2014 16:02

Kobanê için her yerde kadın dayanışması

Barış İçin Kadın Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen kadın örgütleri, siyasi partiler ve emek örgütlerinden pek çok kadın “Barış için, Kobanê için katliama karşı sınırları aşan kadın dayanışmasını örüyoruz” diyerek bugün sokağa çıktı.

Kobanê için her yerde kadın dayanışması
Paylaş

Barış İçin Kadın Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen kadın örgütleri, siyasi partiler ve emek örgütlerinden pek çok kadın “Barış için, Kobanê için katliama karşı sınırları aşan kadın dayanışmasını örüyoruz” diyerek bugün sokağa çıktı. Sokaklara çıkan kadınlar savaşa ve kadın katliamlarına karşı Rojava’da, Şengal’de, Kobanê’de direnen kadınların yanında olduklarını haykırdı.

‘BARIŞ BÖYLE OLMAZ’

İstanbul’un yanı sıra Ankara’da, Eskişehir’de, Adana’da, İzmir’de, Urfa’da, Bodrum’da, Kocaeli’de ve Samsun’da kadınlar, Kobanêli kadınlarla dayanışmak ve barışın sesini yükseltmek için bir araya geldi.

İstanbul’da Barış İçin Kadın Girişimi, IŞİD’i ve Türkiye’deki çözüm sürecinin hedef alınmasını protesto etti. Beşiktaş’ta buluşarak vapurla Kadıköy’e geçen kadınlar, AKP Kadıköy İlçe Binası’na yürüdü. Eylemde “IŞİD’e destek Rojava’ya savaştır. Barış böyle olmaz” pankartı taşıyan kadınlar, sık sık “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganı attı. AKP İlçe Binasının önünde yapılan basın açıklamasını Ayşe Toksöz Türkçe, Seher Çetin ise Kürtçe okudu. Açıklamada, Uluslararası örgütlerin ve kamuoyunun Ortadoğu’da yaşananlara karşı tavır alması ve uluslararası hukukun gereklerinin yerine getirilmesi vurgulandı. AKP Hükümetinin, IŞİD üyelerinin ve IŞİD’e gönderilen malzemelerin Türkiye sınırlarından geçmesine izin vermesinin engellenmesi istendi. Göç etmek zorunda kalan kişilerin başta sağlık ve barınma olmak üzere ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca Ortadoğu’da kadınları tehdit eden erkek egemen zihniyete karşı güçlü bir dayanışma ağı oluşturulması ve kadınların Ortadoğu barışı ve kendi yaşam hakları için mücadele etmesi gerektiği belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)


KADIN KATLİAMLARINA KARŞI KADINLAR SOKAĞA ÇIKTI

Ankara’da da kadınlar “IŞİD’e geçit vermeyeceğiz” dedi. Devam eden yoğun yağmura rağmen Yüksel Caddesi’nde toplanan coşkulu kadınlara çevreden geçenler de alkışlarla ve zılgıtlarla destek verdi. Yüksel Caddesi’nden Meşrutiyet Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen kadınlara trafik polislerinin yolu kapatarak izin vermesi dikkat çekti. Sık sık “Bîjî berwedana Kobanê”, “Katil IŞİD iş birlikçi AKP”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atan kadınlar AKP il binasına yaklaştıklarında binanın 200 metre öteden çevik kuvvet ekiplerince ve TOMA’larla korumaya alındığını gördüler. Ayrıca çok sayıdaki polisin çevredeki binalardan ve dairelerden kitleyi fotoğraflayıp kameraya aldığı görüldü.

BARIŞ İÇİN DÜNYADAKİ BÜTÜN KADINLARLA MÜCADELEYE

AKP il binasına 200 metre uzaklıkta basın açıklamalarını yapan kadınlar Rojava Kadın Devrimine, YPG-YPJ’ye Kobanê’de direnen kadınlara selam gönderdi. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Gülsen Ülker Kobanê’de tekrar eden saldırılarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını söyledi. IŞİD’in ve onu besleyen iktidarların zihniyetinin kadın bedenlerine doğrudan saldırdığını ifade eden Ülker, bu şekilde barışın olmayacağını dile getirdi. AKP Hükümetinin IŞİD’e açıktan verdiği desteği geri çekmesi gerektiğini söyleyen Ülker, “Biz kadınlar Ortadoğu’daki kadınları ve hepimizi tehdit eden erkek egemen zihniyete  karşı güçlü bir dayanışma ağı oluşturmalıyız. Bugün bunun için Türkiye’nin her yerinde kadınlar, Kobanêli kadınlarla dayanışmak ve barışın sesini yükseltmek için bir araya geliyor” dedi. Savaşa ve erkek egemen zihniyete karşı yaşasın kadın dayanışması diyen Ülker Türkiye’deki ve dünyadaki bütün kadınları birlikte mücadele etmeye çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)


KOCAELİLİ KADINLARIN IŞİD ÖFKESİ

Rojava’nın Kobanê kantonuna dönük üç koldan yeni bir saldırı yapan IŞİD, çok sayıda insanı yerinden, yurdundan etti. Kocaelili kadınlarda, Kocaeli Kadın Platformu olarak IŞİD terörünü lanetlemek adına dün bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen kadın sekreteri Çağla Aslan, IŞİD’in ve onu besleyen iktidarların zihniyetinin kadınların ve bedenlerine doğrudan bir tehdit olduğunu söyledi. Aslan, “IŞİD’in kadınları esir pazarlarında satmasına göz yuman bir zihniyetle barış olmaz. İşte bu yüzden kadınları katleden, köleleştiren zihniyet karşısında barış için güçlü bir kadın dayanışması kurmaya ihtiyacımız var” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


‘BÖYLE BARIŞ OLMAZ’

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu ve Barış İçin Kadın Girişimi Kobane’de yaşanan IŞİD saldırısı ve sınırda yaşananlarla ilgili Adalar MİGROS önünde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar adına basın metnini okuyan Sinejan Kut, kadınların yine savaşın ortasında, yollarda olduğunu söyledi. Kadın bedenlerinin yine savaş alanına dönmüş durumda olduğunu vurgulayan Kut, “Kadınlar her zaman olduğu gibi savaşın yükünü yine en ağır şekilde omuzlarında hissetmekle kalmıyor, bir IŞİD vahşetiyle, diğer yandan kadınların özgürlüğünün ve güçlenmesini hedef alan erkek egemen zihniyetle de mücadele ediyor” dedi. IŞİD’in ve onu besleyen iktidarların zihniyetinin kadınların bedenlerine doğrudan bir tehdit olduğunun farkında olduklarını kaydeden Kut, “IŞİD’e Türkiye üzerinden iktidarın sağladığı gözlemlenen ve Kobanê’ye vahşet olarak, ölüm olarak dönen destek, çözüm süreciyle birlikte yönetilemez” diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)


KADIN ÖZGÜR OLMADIKÇA BARIŞ OLMAZ

Adana’da “Barış böyle olmaz” diyen Barış İçin Kadın Girişimi Kobané’ye yönelik devam eden saldırıları 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na yürüyerek protesto etti. IŞİD’in siyahına karşı beyazlar giyerek yürüyen kadınlar “inadına barış” dedi. İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Meral Tatar, IŞİD’in ve onu besleyen iktidarın zihniyetinin tüm kadınların bedenine doğrudan bir tehdit olduğunun farkında olduklarını belirterek “Kadınlar özgür olmadıkça barış olmaz” dedi.

Kadınları evlerini barklarını bırakıp başka bir yere sığınmaya zorlamakla barış olmaz, IŞİD’in kadınları esir pazarlarında satmasına göz yuman bir zihniyetle barış olmaz, kadınlar özgür olmadıkça barış olmaz” diye konuşan Tatar, bu saldırıların aynı zamanda Türkiye’deki çözüm sürecini hedef aldığını dile getirdi. Eyleme Katılan Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, “Yeter artık. Tayip Erdoğan kadınların da çocuklarımızın da üstünden ellerini çeksin. Bizler yandık Tayyip de yansın, bizi anlasın” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 kez yaralandı, direnişi bırakmadı!

SONRAKİ HABER

Erdoğan Tuğluk’u hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...