28 Eylül 2014 08:24

Kobanê direnişi

Kobanê’deki savaş şiddetlenerek devam ediyor. Kaderi belli olan bir savaştan bahsediyoruz. Ancak dakika başı bilgiler değişiyor. Kobanê’deki savaşın kaderini, Kobanêlilerin sergilediği direniş belirleyecek. Dünyanın ücra köşelerinden Suriye’ye gidip vekalet savaşına katılan IŞİD çeteleri Kobanê’ye gidebilirler, ama Kobanê’de yaşayamazlar...

Kobanê direnişi
Paylaş

Amed DİCLE

Kobanê’deki savaş şiddetlenerek devam ediyor. Kaderi belli olan bir savaştan bahsediyoruz. Ancak dakika başı bilgiler değişiyor. Kobanê’deki savaşın kaderini, Kobanêlilerin sergilediği direniş belirleyecek. Dünyanın ücra köşelerinden Suriye’ye gidip vekalet savaşına katılan IŞİD çeteleri Kobanê’ye gidebilirler, ama Kobanê’de yaşayamazlar... Kobanê’nin kimyası, doğası, sosyolojisi onları kabul etmez, barındırmaz...
Kobanê’nin neden önemli olduğu defalarca yazıldı. Zaten Kobanê de, son saldırı dalgasıyla oldukça tanınan, bilinen bir bölge oldu. Oysa yakın zamana kadar birçok insan bu küçük kentin adını bile bilmiyordu.

KOBANÊ’DE BÜYÜYEN FİLİZ

Ama Kürtler, özellikle Rojavalı Kürtler için Kobanê çok önemli bir bölge. Kürt özgürlük mücadelesi, neredeyse Kobanê üzerinden filizlenmiştir. Kobanê aynı zamanda Kürt yurtseverliğinin de güçlü olduğu, Kürtlük duygu ve düşüncesinin derin olduğu bir yerdir. Bütün bu özellikler Kobanê’yi güçlü bir kale haline getirmiştir.
15 Eylül’de başlayan DAIŞ saldırıları Kobanê’ye değil, başka bir kente yönelseydi çoktan çökmüştü. DAIŞ şimdiye kadar en kapsamlı saldırısını Kobanê’ye yapıyor. Örneğin Musul’a yönelik saldırı hiçbir açıdan Kobanê kadar değildi. Musul zaten önceden, içeriden düşürülmüş ve teslim edilmeye hazır hale getirilmişti. Çeteler; Musul’da on binlerce silahı ele geçirip Kobanê hattına taşıdı. Ama bununla yetinmedi. Rakka bölgesindeki Esat rejimi askeri üslerini ele geçirip silahlarına el koydu. Bütün bu silahların namlusu şu anda Kobanê’ye çevrili durumda. Dikkat ederseniz DAIŞ, Kobanê dışında şu an başka yerde savaşmıyor. Bazı yerlerde ufak çatışmalar var. Ama esas yoğunluğunu Kobanê’ye vermiş durumda.

HEDEF ROJAVA DEVRİMİ

Kobanê DAIŞ için neden önemlidir?
DAIŞ, Kobanê’ye girerse Rojava genelinde Kürtlere karşı her açıdan önemli bir avantaj sağlanmış olur. Kürt halkı, planladıkları demokratik özerk yönetimlerini kurumlaştırma yerine DAIŞ ile savaşmaya yoğunlaşır. Mevcut durumda zaten olan da biraz budur.
DAIŞ, basit bir mantıkla Suriye coğrafyasında üstlendiği alanları genişletmek istiyor. Ve aynı zamanda Türkiye ile komşuluğunu da daha geniş bir alana yaymayı da umuyor. Bu durumda Türkiye’ye de basınç yapacak pozisyona gelmiş olmayı hedefliyor. Kobanê’ye hâkim olmayı tasarlayan DAIŞ aklı, burada üstlenerek doğudaki Cizire kantonu ve batıdaki Efrin kantonuna da operasyon yapabilecek konuma gelmeyi de planlıyor.

DAIŞ, AKP’NİN DOĞAL İTTİFAKI

Peki, Türkiye bu planın neresinde?
Türkiye DAIŞ’le birlikteliğini sürekli inkar ediyor. ‘Rehine’ olayının nasıl bir tiyatro olduğu, bizzat rehin alınan Musul Ticaret Ataşesi Mehmet Argüç tarafında önemli oranda deşifre edildi. Türkiye’nin DAIŞ ile ilişkisinin tek sebebi Kürt korkusudur. Kürtleri kim engelleyecekse bu güç Türk devlet aklının doğal müttefikidir. Bunun DAIŞ olması, Türkiye için bir sorun değildir.
Bazı yorumlara göre; DAIŞ, Türkiye ile ilişkilerini deşifre edebileceği için Türkiye adeta rehin alınmış durumda. Bunlar zamanla ortaya çıkacak, aydınlanacak konular. Ama Türkiye’nin Rojava Devrimi’ni çökertmek istediğini, terörize etmeye çalıştığını, karşı diplomasi yaptığını bilmeyen yok. Bunu Türk yetkililer bizzat söylüyor. Rojava Devrimi’ne bugün en çok saldıran DAIŞ’tir ve bu onu Türkiye ile doğal ortak yapmıştır. Rojava Devrimi çöktükten sonra Türkiye, DAIŞ gerekçesini gösterip tampon veya güvenli bölge oluşturacak ve bu biçimde Rojava ile Kuzey Kürdistan arasında oluşan ruhsal ve siyasal sinerjiye set çekmiş olacak. Esas plan budur.

ÇÖZÜM SÜRECİNE ETKİSİ

Rojava’da DAIŞ zaferini bekleyen Türkiye, İmralı’da yapılan diyalog sürecini de sürekli oyalayarak devam etmek istemektedir. Eğer Kobanê kazanır ve DAIŞ’ın bu saldırılarını püskürtürse o zaman ‘çözüm süreci’ de rayına girer ve ivme kazanır. Türkiye’nin önünde iki yol var: Ya Kuzey ve Rojavalı Kürtlerle anlaşır, temel haklarını tanır ve bu eksende bir siyaset belirler ya da mevcut siyasetine devam eder. Eğer birincisini yaparsa kazanan herkes olur ve DAIŞ denilen belanın Türkiye ve Kürdistan üzerindeki tehdidi yok olmuş olur. İkincisinde devam edecek olursa, o zaman akıl ve vicdan sahibi hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir savaş başlar. Kobanê ve Rojava’daki savaş buralarla sınırlı kalmaz ve Kuzey Kürdistan ile Türkiye kentlerine de yayılmış olur. Bu tespiti yapmak ve söylemek, savaşa karşı olan herkesin insani görevidir.

ABD VE BATI DÜNYASININ PLANI NE?

DAIŞ’i yok etmek için 50 ülkeden oluşan bir koalisyon oluştu. Bu koalisyon güçleri, DAIŞ mevzilerine hava taarruzlarında bulunuyor. Ama bu hava operasyonları Kobanê direnişine bir katkı sağlamıyor. Aksine, Rakka ve civarındaki yerleşim yerlerinde bulunan DAIŞ çeteleri kırsala, alana yayılıp Kobanê savaşına katılıyor. Ağır silah sevkiyatı yine yapılıyor. Oysa Amerikan uçakları; Kobanê’ye üç koldan saldıran DAIŞ tank ve ağır silahlarına sadece bir operasyon yapsa bile, bu saldırı bir günde kırılır. Hava saldırısıyla bu ağır silahlar imha edilebilir. Ardından YPG güçlerinin geliştireceği kara operasyonu ile DAIŞ Kobanê bölgesinden çıkarılmış olur.
ABD nereyi vuracağını bilmediğinden değil siyasi hesaplarından dolayı bunu yapmıyor. Evet; ABD, DAIŞ ile savaşır, güçlenmesini istemez. Ama, ABD aynı zamanda mevcut Rojava özerk yönetiminin de güçlü olmasını istemez. Zira Hewler’deki Kürt yönetimi ile Rojava’daki Kürt yönetimi arasında ABD için fark vardır. Birisi ‘iyi Kürt’, diğer ‘kötü Kürttür’. ‘İyi Kürt’, ABD’nin mutlak bir güç olduğunu ve coğrafyamızda her türlü hak ve hukuka sahip olduğunu peşinen kabul edendir. ‘Kötü Kürt’ ise ABD ile diplomatik ve karşılıklı çıkarlar temelinde görüşen, görüşmek isteyenlerdir. Sadece ABD değil, dünyadaki her güç ve özellikle komşu halk ve devletlerle eşit diyalog ve paylaşım içinde olanlardır. Kısacası; kimsenin askeri olmayı kabul etmeyen Kürtlerdir. ABD gibi hegemon güçler bu tip yapılardan hoşlanmazlar.
Bütün bu sebeplerden dolayı DAIŞ eliyle bile olsa ABD Rojava’daki Kürtlerin zayıflamasını istiyor. Ve planladığı kadar zayıfladığında da, ‘kurtarıcı’ olarak sahneye çıkmayı istiyor.
Bütün bu öngörülerin hangisinin hayata geçeceğini, Kobanê direnişi belirleyecek. Şu anda Kobanê’nin etrafı kuşatılmış durumda. Ama Kobanê, Serekaniye örneğinde görüldüğü gibi büyük bir şehir savaşına da hazır. Konuyu askeri uzmanlar daha iyi anlatır ama bildiğim Kobanê; sokaklarında bir tek DAIŞ çetesinin yürümesine izin vermez.

ÖNCEKİ HABER

Biz biz olalı böyle vahşet görmedik...

SONRAKİ HABER

Kobanê: Satranç oyununun en kritik safhası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...