28 Eylül 2014 06:00

IŞİD'e karşı işyerlerinde kampanya: Bu katliama sessiz kalamayız

Çiğli’de bulunan sendikaların şube başkanları ve kurultay komitesindeki işyeri temsilcileri, IŞİD terörünün mağduru mazlum halklarla dayanışma için işyerlerinde başlattıkları kampanyayı gazetemize anlattı.

IŞİD\'e karşı işyerlerinde kampanya: Bu katliama sessiz kalamayız
Paylaş

Gürsoy TURAN
İzmir

Çiğli’de bulunan sendikaların şube başkanları ve kurultay komitesindeki işyeri temsilcileri, IŞİD terörünün mağduru mazlum halklarla dayanışma için işyerlerinde başlattıkları kampanyayı gazetemize anlattı.

Sendikaların ve işçi sınıfının halkları birbirine kırdıran politikalara karşı mücadele etmesi gerektiğini söyleyen sendikacı ve temsilciler, “IŞİD terörünün mağduru emekçilerle yardımlaşmak en fazla bizlerin görevidir” diyerek tüm işçileri kampanyaya katılmaya çağırdılar.

DERİTEKS Merkez Yöneticisi ve Şube Başkanı Makum Alagöz, sendika olarak örgütlü oldukları bütün bölgelerde şubeler aracılığıyla kampanya başlatma kararı aldıklarını belirtti. İzmir şube yönetiminin de iş kollarına uygun olarak, “1 Ayakkabı Al Yürekler ve Ayaklar Üşümesin” sloganıyla örgütlü oldukları işyerlerinde kampanya başlattıklarını belirten Alagöz, “İşçi arkadaşlarımız kampanyaya oturdukları mahallelerde komşu ve akrabalarını da katarak dayanışmayı yaygınlaştıracak” dedi.

‘IŞİD’İ KİMLER BESLEDİ BÜYÜTTÜ’

Alagöz, kampanyayı Türk-İş Ege Bölge Başkanlar Kurulu toplantısında da dile getirdiklerini başka şubelerin de benzer kampanyayı başlatacaklarını ve toplanan yardımları kısa sürede yerine ulaştıracaklarını söyledi. Kampanyanın yanı sıra bölgede olup bitenleri işçilerin sınıf cephesinden anlaması ve duyarlılığı artırmak için aydınlatma çalışmaları da yaptıklarını belirten Alagöz, “İş yerlerimizde bildiriler dağıtıyoruz, afiş ve fotoğraflar asıyoruz” dedi.

Alagöz, “Her şeye hakim olduklarını, gözlediklerini ve dinlediklerini söyleyenler, istihbaratlarını yarıştıran devletler, IŞİD’in hazırlık sürecinden, bu kadar ağır silahlara sahip olmasından haberdar olmadılar mı yoksa göz mü yumdular hatta beslediler mi diye sormalıyız” dedi.

Türkiye hükümetinin yaptığı mezhep ve milliyet ayrımcılığının yarın Türkiye’yi nasıl bir batağa sürükleyeceğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Alagöz, “Sendikaların tek görevi üyelerinin ücret ve sosyal haklarıyla ilgili çalışma yapmak değildir. Bölgedeki savaş batağına doğru ilerleyen bir Türkiye’de kimse sözleşme de yapamaz grev de. Sendikalar olarak bir an önce savaş karşıtı ortak bir tutum almalıyız” dedi.

PANTOLON, GİYECEK, KIŞLIK AYAKKABI

“Bugün Ortadoğu’da süren, Şengal halkını evlerinden eden, Suriye halkını göçe mecbur bırakan savaş emperyalist güçlerin bölgeyi şekillendirme savaşıdır” diyen Teksif İzmir Temsilcisi Faruk Aksoy, savaş mağduru halk için kendilerinin de DERİTEKS’in çağrısı ile bir yardım kampanyası başlattıklarını ifade etti. Örgütlü oldukları işyerlerinden, tekstil iş kolundan üyeleriyle pantolon, giyecek, kışlık ayakkabı topladıklarını belirten Aksoy, “Fakat bu savaşın bir başka etkisi olarak göçmen ve Suriyeli işçiler meselesi de ciddi. Kimi yerlerde yerel halktan ciddi tepki görmekteler. Bugünün şoven devlet politikaları insanları çıkarları uğruna ırkçılık yapmaya zorluyor. Bölge halkına en büyük yardımlardan biri de bu şoven dalganın kırılması olacaktır” dedi.

İŞYERLERİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Çiğli İşçi Kurultay Komitesinden Schneider İşçisi Atilla Mengeş de, IŞİD’in insanlık dışı faaliyetlerini hatırlatarak, “İnternet’te izlediğimiz görüntüler, IŞİD terörünün mağdurlarıyla yapılan röportajlar, kadınlara yönelik tecavüz, taciz tam bir barbarlık. İslami terör örgütü olduğu için AKP sessiz kalıyor el altından desteklediği söyleniyor. Zaten ülkede bir yönetim var mı yoksa ülkeyi başka güçler mi yönetiyor belli değil” dedi.
Mengeş işyeri komite toplantısında temsilcilerin savaş ve katliam mağdurlarıyla dayanışma kampanyası başlatma önerisini getirdiğini belirten Mengeş, bütün komite üyelerinin olumlu yaklaştığını belirtti. “İşyerimizdeki panolara savaş resimleri ve dayanışma afişleri astık. Her işçi bir makarna ya da ne vermek istiyorsa temsilcilik odasına getirecek. Organize sanayi bölgesindeki diğer fabrikalara ve çay ocaklarına da afişler asarak örgütsüz işçilerin de katılmasını sağlayacağız” dedi.
Kurultay komitesinden Amcor İşçisi Okan Alsen de, Çiğli işçi kurultayının aldığı kararı kendi işyerlerinde örgütleyeceklerini belirterek, “Sözleşmemiz yeni bittiği için bu kampanyada biraz geç kaldık ama biz de işyerimize afişler asıp, işçilerin kuru gıda ve temizlik maddeleriyle dayanışmaya katılmasını sağlayacağız. Buradaki katliam ve acıya sesiz kalamayız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar: Savaşın en ağır yaralısı, barışın inşa edeni

SONRAKİ HABER

İDO\'nun 3 seferi iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...