06 Temmuz 2011 09:50

Demirel: Serbest bırakmazsanız, seçilmenin değeri kalmıyor

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yemin krizinin Meclis zemininde çözüleceğine inandığını belirterken, seçilmiş vekillerin serbest bırakılmamış olmasını da eleştirdi.Demirel, EkoEnerji Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Özcan Ültanır’a verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 12 Haziran

Demirel: Serbest bırakmazsanız, seçilmenin değeri kalmıyor
Paylaş

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yemin krizinin Meclis zemininde çözüleceğine inandığını belirterken, seçilmiş vekillerin serbest bırakılmamış olmasını da eleştirdi.

Demirel, EkoEnerji Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Özcan Ültanır’a verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 12 Haziranda yapılan genel seçim sonuçlarını değerlendiren Demirel, seçime giren 15 partiden 12’sininin oy oranının yüzde 1’in altında kaldığına dikkat çekerek, “Yani, ‘Buraya oy verirsek nasılsa boşa gider’ diyerek vatandaş, oyunu mümkün olduğu kadar 12 parti yerine, diğer üç büyük partiye vermiş. Öyle görünüyor. İşte onun için, 2007 seçimlerinde bu partilere giden oy yüzde 14 iken, bu defa yüzde 4 küsur” dedi.

‘BARAJ İNMELİ’

Türkiye’deki seçim barajının düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı bir etkisi olduğunu, barajın bu oranda kalması durumunda büyük partilerin dışında yeni bir partinin büyümesinin mümkün olmadığını belirten Demirel, barajın makul seviyeye indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP’li Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından CHP’nin aldığı Mecliste yemin etmeme kararını da değerlendiren Demirel, “Bu krize meydan verilmemeliydi. Tabii ki bu çeşit görüntüler, gerek içeride gerek dışarıda, böylesine hevesle, heyecanla yapılmış seçimi gölgeler, bir yerde mutlaka gölgeler. Daha birinci gününde bu kriz çıktı. Ne yapılsaydı denildiği vakit, seçim eğer milli iradenin önemli bir zaferi ise, milli iradenin zaferini sağlamalıydılar, sağlayamadılar. Gönül isterdi ki, bu tutuklu milletvekilleri salınsın, onlar da gelsinler ve yeminlerini etsinler” diye konuştu.

Demirel, sadece iktidardan ibaret bir Meclisin olamayacağını, muhalefet partilerinin de Meclisin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak “Onlar olmazsa, yapılan seçimler ne kadar iyi yapılmış olursa olsun, parlamentodan beklenen görevi elde edemezsiniz” dedi.

Demirel, BDP’nin Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto için Meclisi boykot ederek grup toplantılarını Diyarbakır’da yapma kararının Türkiye’nin bütünlüğü açısından “İyi bir şey olmadığını” savundu.

CHP’nin tavrının BDP’ninkinden farklı olduğunu savunan Demirel, “Bu da bir reaksiyondur, diğerinden farklıdır. Ne yapıp yapıp önümüzdeki günler zarfında ve en kısa zamanda tutuklu bulunan milletvekillerinin tutukluluklarının kaldırılması, aslında milli irade üzerindeki ipoteğin kaldırılması olur” diye konuştu.

Yemin krizinin parlamento zemininde çözüme kavuşturulacağına inandığını belirten Demirel, sorunun çözüme kavuşturulmaması durumunda Meclisin itibarının zedeleneceğine işaret ederek “Yani, bu iş öyle atla deve değil nihayet. Daha önce yapılmış örneği de var, seçimlerde tutuklular salınmış. Türkiye’de de genel temayül de o. Bugün genel temayüle karşı çıkıp ne kazanacaklar ki? ‘Mahkeme edilmesin’ diyen yok, mahkeme edin. Ama serbest bırakmazsanız, o zaman seçilmiş olmanın bir değeri kalmıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İkram Mihyaz İzmir’de anıldı

SONRAKİ HABER

MHP’li Vural’dan ‘Habur’ sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...