27 Eylül 2014 08:02

Maden-İş Ege Bölge Şubesinin üçe bölünmesine onay çıktı

T. Maden-İş Ege Bölge Şubesinin üçe bölünmesine mahkemeden onay çıktı. Şimdi işçilerin oyları ile belirlenen müteşebbis heyetleri, kendi genel kurullarını örgütleyerek şubelerini oluşturacak.

Maden-İş Ege Bölge Şubesinin üçe bölünmesine onay çıktı
Paylaş

Uygar ELMAS
Soma

T. Maden-İş Ege Bölge Şubesinin üçe bölünmesine mahkemeden onay çıktı. Şimdi işçilerin oyları ile belirlenen müteşebbis heyetleri, kendi genel kurullarını örgütleyerek şubelerini oluşturacak. 

Soma Kömürlerinden Taner Yıldırım, üçe bölünme kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, “Sonuçta, her iş yerinde benzer sorunlar olduğu gibi ayrı ayrı sorunlarımız da var. Bu şekilde, işyerinin sorunları üzerinden daha rahat örgütlenebiliriz” dedi. Soma’da 12 bine yakın sendikalı işçi olduğunu belirten Yıldırım, “Büyük bir rakam bu. Her işyerinin kendi şubelerinde örgütlenmesi mücadelemiz açısından avantaj oluşturur. Daha sonra, şubeler mücadelelerini birleştirmelidirler” dedi.

T. Maden-İş’in, şubelere ayrılma kararını almak zorunda kaldığını herkesin bildiğini belirten Yıldırım, “Bunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Ocak ocak, ayak ayak örgütlenerek işyeri komitelerini kurmalıyız. İşyeri komitelerini kurarak mücadele edersek ancak hukuki olsun, diğer alanlarda olsun başarı elde edebiliriz. En aşağıda örgütlenemezsek başarı elde edemeyiz” dedi.

‘MÜCADELECİ SENDİKA İÇİN’

İmbat Madeni’ni kapsayan 2 No’lu Şube Müteşebbis Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi İsa Adaş da, kararı olumlu bulduklarını belirterek, “Böyle olması, kendi işyerimizin sorunları için, mücadele etmede kolaylaştırıcı olacak” dedi. 

Esas işlerinin bundan sonra başladığını dile getiren Adaş, “Burada temel mesele; patronların, sendikalar ve işçiler üzerindeki baskılarını püskürtebilmek. İşyerlerinde iyi örgütlenirsek, birleşirsek; işçiden yana, mücadeleci bir sendikal anlayışı hayata geçirebiliriz. Bu karar, işçilerin bundan sonra sendikalarına daha da fazla sahip çıkmaları noktasında da faydalı olacaktır” dedi.

‘DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE...’

ELİ işçisi ve Soma Maden İşçileri Komitesi Üyesi Mustafa Şala da, komite olarak başından beri şubelerin ayrılmasını savunduklarını belirterek, “Her işyeri kendi şubesini örgütleyecek artık. Eskiden, patron vesayeti 12-13 bin işçiyi bağlıyordu. Taban örgütlenmesiyle hem bunu aşmaya, hem de demokratik bir şekilde 3 şubeyi de örgütlemeye çalışacağız” dedi. 

Artık hukuksal yönde sorun kalmadığını ifade eden Şala, “Yani, esas iş şubelerin işçi sendikasına yaraşır tarzda örgütlenmesi olacak. Bundan sonra bunun mücadelesini vereceğiz. En aşağıdan örgütlenerek, bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

BASKI SONUÇ VERDİ

SOMA katliamının ardından işçilerin faciadan sorumlu tuttuğu şube yöneticileri işçilerin baskısı sonucu görevden alınmış, Ege Bölge Şubesi 3’e bölünmüştü. Görevden alınan ve açtıkları işe iade davası ile geçici olarak görevlerine iade edilen Ege Bölge Şubesi eski yöneticileri şubenin üçe bölünmesine karşı da dava açmıştı. 

‘TEK AMACIMIZ İŞÇİNİN SEÇMESİ’

T. Maden-İş 3 No’lu Şube (Soma Kömürleri) Müteşebbis Heyet Başkanı Cafer Bülbül: Şu anda hakimin gerekçeli kararını bekliyoruz. Biz bir göreve getirildik ve gerekeni yapmamız gerekiyor. İlk göreve seçildiğim günden beri aynı şeyi söyledim. Koltuk işçinin önüne gidecek işçi kimi seçerse onu oturtacak. Yeter ki işçi seçsin tek amacımız o. 

ÖNCEKİ HABER

\'Acil ihtiyaç tampon bölge değil, YPG\'yi silahlandırmaktır\'

SONRAKİ HABER

DSİ 11 yıl önce, Erzin için uyarmış ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa