27 Eylül 2014 06:00

ArtInternational, 80 galeriyle kapılarını açtı

Bu sene ikincisi düzenlenen ve 24 ülkeden 80 galerinin katıldığı çağdaş sanat fuarı ArtInternational, Haliç Kongre Merkezinde ziyaretçiler için kapılarını açtı.

ArtInternational, 80 galeriyle kapılarını açtı
Paylaş

Mısra BELGE
İstanbul

Bu sene ikincisi düzenlenen ve 24 ülkeden 80 galerinin katıldığı çağdaş sanat fuarı ArtInternational dün, Haliç Kongre Merkezinde ziyaretçiler için kapılarını açtı. İlk gününde 8 bin 73 kişiyi ağırlayan ve Stephane Ackermann’ın direktörlüğünde hazırlanan fuarda, sanatçılar tarafından hazırlanmış performansların yanında, küratörler, enstitüler ve güncel sanat platformlarının katılımıyla gerçekleşecek etkinlikler de bulunuyor. 

ArtInternational İstanbul Direktörü Dyala Nusseibeh, aralarında Çin, İran, Sudi Arabistan, İsveç, Finlandiya, Britanya, ABD, İtalya, Fransa ve Türkiye gibi pek çok ülkeden galerilerin yer aldığı fuarın kendisi için en önemli yanının, Türkiyeli sanatçıların yurt dışından gelen galerilerce fuarda temsil edilmesi olduğunu söylüyor. Fuarda gezdikçe, Galeri Lelong’da Ramazan Bayrakoğlu’nun, Paul Kasmin’de Taner Ceylan’ın, Dirimart’ta Nuri Bilge Ceylan’ın ve Edouard Malingue’de de Nuri Kuzucan’ın çalışmalarına rastlıyoruz.

JOAN MIRO RESİMLERİ VE HEYKELİ

Fuar o kadar kapsamlı ve geniş ki, rahatlıkla ziyaretçinin tüm gününü alabiliyor. Ağırlıklı olarak resim ve fotoğraf çalışmalarının yer aldığı fuarda Bansky, Andy Warhol, Damien Hirst ve David Hockney gibi çağdaş sanatın ikonu isimlerin işlerine de rastlamak mümkün.

Fuar kapsamında, şu sıralar Sabancı Müzesi’nde eserleri sergilenen Katalan Ressam ve Heykeltraş Joan Miro’nun çalışmaları da görülebiliyor. Galerie Lelong’un standında Miro’nun kağıt üzerine çalışmaları ve bronz heykellerini inceleme şansını yakalarken, Haliç Kongre Merkezinin terasında da sanatçının 2 metrelik “Statue” adlı heykelini görebiliyoruz. 

PARAYA ELEŞTİREL BİR DOKUNUŞ

Haliç Kongre Merkezinde galerileri dolaşırken Barcelona’dan ADN Gallery’de parayla ciddi bir derdi olan Carlos Aires’in çalışmalarına denk geliyoruz. Aires, dünyanın pek çok ülkesinden topladığı gerçek banknotların üzerine güncel fotoğraflarla müdahale etmiş. Türkiye’den banknotlarda ise çoğunlukla eylemlerden alınmış protestocu fotoğrafları dikkat çekiyor: Biber gazına maruz kalmış bir yüz, gaz maskeli ve baretli bir başka yüz ve daha nicesi... Bir başka duvarda yine Aires imzalı, banknotların kesilerek harfleştirildiği “This is not just fucking business” (Bu yalnızca bir iş değil) cümlesini 7 kez alt alta sıralanmış halde okuyoruz. 

NURİ BİLGE CEYLAN DA SERGİDE  

Deweer Galery ve Galerie Forsblom’un standında Stephan Balkenhol’un ahşaba yaptığı portrelerini görme şansını yakalıyoruz. Balkenhol, ahşabı oyup boyayarak, hacimli portreler oluşturmuş. Bir duvarda bir kadın ve bir erkeğin portresi yan yana sergilenirken, bir başka duvarda da bir erkek portesini izliyoruz. 

Sergide yer alan ve dikkat çeken çalışmalardan biri de, Dirimart’ta sergilenen Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğrafı. Ceylan’ın karlı Ağrı Dağı’nı fonuna yerleştirdiği fotoğrafında çocukları futbol oynarken görüyoruz. Yine Dirimart’ta çalışmaları sergilenen bir sanatçı da Karin Kneffel. Kneffel’in camın buğusuna yazılmış “Arkamı yaslayacak bir duvar olmalı” fotoğrafı dikkat çekenlern çalışmalardan biri.

İĞNELERLE OLUŞTURULMUŞ GÖKYÜZÜ

Fuarda gezerken Berlin’den Kuckei + Kuckei galerisini görüyoruz. Galeride izleyiciyi cezbeden işlerden biri Miguel Rothschild’a ait. Sanatçı toplu iğneleri siyah zemin üzerine saplayarak adeta bir yıldız sistemi oluşturuyor. 

Paris’ten TornabuoniArt’ın standında geldiğimizde hacimli çalışmalarıyla Francesca Pasquali’yi görüyoruz. Pasquali’nin, pipet, kağıt gibi nesneleri sıkıştırıp bir arada kullandığı çalışmaları hayli ilginç.

BANSKY, ABRAMAVIC, ATTIA VE  BEECK

Sergide görme şansına nail olduğumuz bir diğer önemli isim ise kendini gerilla artist olarak tanımlayan Bansky. Londra’dan Andipa Gallery, Bansky’nin  “Precision Bombing”, “Heavy Weaponry” ve “Laugh Now” çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor.

Viyana’dan Galerie Krizinger’in standından sergilenen çalışmalarda Marina Abramovic’in fotoğrafları ve video çalışması görülebiliyor. Abramovic’in yanı sıra Kader Attia’nın kağıt üzerine mürekkeple çalıştığı 2006 tarihli “From Shadow to Light” de dikkat çekiyor. Attia, her biri üzerlerinde farklı markaların yazılı olduğu kıyafetler giyen kalabalık bir grup çizmiş. Grubun bir kısmı kapkara, diğer kısmıysa kararmayı bekliyor. 

Aynı galeride Hans Op de Beeck’in 2014 tarihli muhteşem “The Lake” adlı siyah beyaz resmini de görmek mümkün.

80 galeriyi ağırlayan ArtInternational’ı bir yazıyla kapsamlı bir şekilde anlatabilmek oldukça güç. Bahsi geçen sanatçılar, çalışmalar ve daha nicesi için fuar, yarın akşam 18.00’e kadar ziyaretçileri bekliyor olacak. 

ÖNCEKİ HABER

Genç ölenlerin türküsü

SONRAKİ HABER

Jehan Barbur: Ses çıkarabildikçe nefes alıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...